Algemeen
Feda Young Professional Award 2018
De winnaars van de Feda Young Professional Award 2018, het Team Zweefvlieglier van Hogeschool Utrecht. Links juryvoorzitter Michiel de Ruyter. (foto: Paul Quaedvlieg)

Federatie Aandrijf- en automatiseringstechniek (Feda) heeft bekendgemaakt dat de jury en een onafhankelijke juryvoorzitter, de genomineerden voor de Young Professional Award 2019 (YPA) heeft gekozen. De genomineerde teams zijn ‘Nut-Welding add-on’ (Hogeschool Windesheim), ‘Rock Solid’ en ‘The Egyptians’ (beide Hogeschool van Amsterdam).

De Young Professional Award is de prijs vanuit Feda waarbij studententeams van HBO Mechatronica en Industriële Automatisering met hun project of opdracht landelijk strijden om de titel van Young Professional. Hierbij wordt naast de projectinhoud en een werkend eindproduct ook beoordeeld op communicatie, de mate van multidisciplinariteit, inventiviteit van de oplossing en de mate waarin het gehele project en het projectteam zijn gemanaged tijdens de opdracht.

Nut-Welding add-on

Dit team heeft van april tot juni dit jaar bij AWL in Harderwijk de ‘Nut-Welding add-on’ ontwikkeld. Dit is een losse unit die kan worden gekoppeld aan de modulaire lasmachines van AWL. De operator legt losse aluminium delen in een magazijn, die de Cobot pakt en deze in een lasmal/klem houdt. Daar wordt het aluminium deel voorzien van een bout, die in de automobielindustrie veel gebruikt wordt voor aardingkabels.

Er wordt gebruik gemaakt van een cobot op een plek waar in de modulaire machines normaliter een zogeheten ‘part rack’ geplaatst wordt in een robotcel. De cobot voorziet de operator op deze manier parallel aan het hoofdproces van halffabrikaten. De uitdaging in dit project was om te kijken hoe de inzetbaarheid van een cobot was te integreren in het gehele werkproces. Het doel was om klanten enthousiast te maken dat een cobot simpele werkzaamheden zou kunnen uitvoeren voor de klant in een ruimte die hij deelt met een medewerker.

‘Rock Solid’

Het team ‘Rock Solid’ studeert aan de opleiding Mechatronica en Robotica van de Hogeschool van Amsterdam. Ze maakten met hun project gebruik van een ABB IRB 4600 robotarm.

In dit project is een end-effector ontwikkeld waarbij met behulp van een vacuümzuignap in combinatie met een drietal pinnen natuurstenen worden opgepakt en verplaatst. De locatie wordt bepaald aan de hand van vooraf ingestelde coördinatoren. Door gebruik te maken van pinnen met een scherpe punt wordt het mogelijk om objecten op te pakken die een ruw oppervlakte hebben doordat de puntjes achter kleine richels blijven haken.

The Egyptians’

Ook ‘The Egyptians’ van de Hogeschool van Amsterdam is aan de slag gegaan met de opdracht om een end-effector te ontwerpen. Dit team heeft zijn hun project ontwikkeld volgens een vacuümprincipe.

Een ballon met een conische omhulsel en een lijnzaadvulling wordt hierbij eerst opgeblazen. Eenmaal opgeblazen wordt de ballon op een object gedrukt. Vervolgens wordt deze met behulp van een vacuüm ejector leeg gezogen. De druk die blijft op de ballon staan waardoor de binnenkant van de ballon vacuüm blijft. De vulling binnen de ballon trekt hierdoor strak om het object heen. Daarmee is een hele interessante multifunctionele gripper ontstaan voor het oppakken en verplaatsen van verschillende objecten.

De teams ‘Rock Solid’ en ‘The Egyptians’ hebben hun project gedaan in opdracht van het Digital Production Lab, de onderzoekstak van de Hogeschool van Amsterdam. Het lab is de drijvende kracht achter dit project, maar ook de ‘externe’ klant.

Aanleiding voor de opdracht voor beide teams was dat de oude ambacht van ‘dry stone walls’ dreigt te verdwijnen, omdat de vaardigheden hiervoor niet meer van generatie op generatie worden overgedragen. Door middel van moderne technologieën zoals de cobot wil de Hogeschool het oude ambacht nieuw leven in blazen.

Young Professional Award

Het is de vierde editie van de wedstrijd. Feda onderhoudt hiervoor nauwe contacten met de docenten en begeleiders van de hogescholen. Het doel van de wedstrijd is om het contact tussen hogescholen, docenten, studenten en het bedrijfsleven te versterken.

De jury bestaat uit de leden van onder andere de onderwijscommissie van Feda en wordt voorgezeten door een onafhankelijke juryvoorzitter, Michiel de Ruyter.

De genomineerde teams presenteren zich tijdens Dutch Fluid Power Transmission Conference op 10 oktober 2019 bij De Fabrique in Utrecht. De winnaar wordt die dag bekendgemaakt. Dit jaar ontvangt de winnaar behalve de eeuwige roem voor het eerst een geldprijs. Het winnen van de Young Professional Award biedt een goede kans om in contact te komen met bedrijven uit de branche.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven