Algemeen
FH Flensburg verbetert medische beeldweergave
De nieuwe methode met de game controller (foto: Fachhochschule Flensburg)

Een gamecontroller zou de medische wereld ingrijpend kunnen veranderen,. Het idee is simpel maar geniaal, is de mening van een aantal grote universitaire klinieken in de Verenigde Staten. Ze testen momenteel het systeem, dat is ontwikkeld door prof. Michael Teistler van de Fachhochschule Flensburg. De hoogleraar media-informatica heeft trainingssoftware ontwikkeld waarmee medici ultrasone beelden beter kunnen begrijpen en beheersen. Dat is te danken aan een game controller (die als sonde wordt gebruikt) en een driedimensionale weergave op het beeldscherm.

Met een volgende stap betreedt Teistler nu het gebied van de diagnostiek: gegevens, verkregen met een beeldvormend onderzoek, zoals kernspintomografie en computertomografie, moeten een efficiënter beeld geven en beter gebruikt kunnen worden.

Medische beeldweergave

De medische wereld heeft grote behoefte aan beeldweergave. In het verleden zijn al vaak pogingen ondernomen om de technische ondersteuning op dit gebied te optimaliseren, maar niet met succes. De software wordt nu in de Verenigde Staten in de praktijk gebruikt in de neuroradiologie en de cardiologie. Andere universiteiten hebben grote interesse getoond in de in Flensburg ontwikkelde methode.

De volgende stap is het vertalen van de methode naar een product. Het project ‘game controller als ultrasone sonde’ vormt ook een startpunt met betrekking tot de activiteiten aan de hogeschool. Het is gebleken dat er een groot potentieel schuilt in het thema ‘Gebruikersinterface in de medische beeldvorming’. Met een nieuw op te zetten Human-Computer Interaction/Usability-Laboratorium moet de Fachhochschule worden uitgebouwd binnen het gebied van de interactie tussen mens en machine, dat voor de medische beeldweergave zorgt.

Het doel is om hetgeen technisch beschikbaar is, door de ontwikkeling van nieuwe interactieconcepten gebruikersvriendelijker te maken. Het is zeker niet de bedoeling de arts overbodig te maken, maar zijn apparatuur moet effectiever worden gebruikt en betere toegang tot informatie mogelijk maken.

Omdat een op zich driedimensionale computertomografie met behulp van gestandaardiseerde programma’s een tweedimensionaal beeld weergeeft, blijft informatie verborgen. Met een geschikte 3D-gebruikersinterface zou een medicus efficiënter kunnen werken en meer klinisch relevante informatie kunnen verkrijgen.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven