Algemeen
Freudenberg geleidend elastomeer
Freudenberg Sealing Technologies heeft een materiaal ontwikkeld dat schijnbaar tegenstrijdige eigenschappen combineert. Het is een goede warmtegeleider maar is ook elektrisch isolerend. (foto: Freudenberg Sealing Technologies)

Waar computerwerk wordt verricht of grote stromen lopen, komt warmte vrij. Freudenberg Sealing Technologies heeft een elastomeer ontwikkeld dat schijnbaar tegenstrijdige eigenschappen combineert: het geleidt de warmte goed, maar is ook elektrisch isolerend. Het bedrijf test nu de eerste toepassingen voor gebruik in oplaadpunten, regelaars en accu’s in elektrische auto’s.  

Materialen combineren over het algemeen elektrische en thermische geleidbaarheid óf ze isoleren tegen zowel elektrische stroom als warmte. Door siliconenrubber te combineren met speciale vulstoffen heeft Freudenberg Sealing Technologies een elastomeer, ontwikkeld dat een relatief hoge warmtecapaciteit combineert met elektrisch isolerende eigenschappen.

Elektrische energie die niet wordt gebruikt voor het berekenen of schakelen wordt omgezet in warmte die moet worden afgevoerd naar de omgevingslucht of een koelsysteem. Hoe dichter een warmtebron bij een koelsysteem is geplaatst, des te efficiënter het warmtetransport. De warmtegeleiding kan worden verminderd door de ruwheid van de materiaaloppervlakken, zelfs op voor het menselijk oog onzichtbare niveaus.

Aangepast elastomeer

De experts van Freudenberg besloten om siliconen te gebruiken als basismateriaal, iets wat zelden wordt gebruikt in de autofabricage. Het materiaal behoudt zijn eigenschappen over een groot temperatuurbereik (-50°C tot +250°C) maar het kan met relatief weinig kracht worden vormgegeven. Wanneer het op een metalen oppervlak wordt aangebracht, vult het de kleine openingen op die door de ruwheid worden veroorzaakt. Dit verbetert niet alleen de warmteoverdracht, maar maakt ook hechting zonder extra oppervlaktebehandelingen mogelijk.

Het door Freudenberg ontwikkelde materiaal heeft een hoge diëlektrische sterkte: minstens 20 kV/mm. Het toevoegen van de vulstoffen verhoogt de warmtegeleiding van 0,2 W/mK tot 1,5 à 2 W/mK. Ter vergelijking: lucht heeft onder normale omstandigheden een warmtegeleidingsvermogen van 0,026 W/mK. De vulstoffen zijn speciale metaalverbindingen.

Bewaken van laadstroom

De eerste serietoepassing voor deze nieuwe materiaalklasse zou kunnen liggen in laadpunten voor elektrische voertuigen. Hier ligt een uitdaging voor de autofabrikanten: om mogelijke storingen uit te sluiten, moet de laadstroom direct bij het stopcontact worden bewaakt door middel van continue temperatuurmeting. De temperatuursensoren moeten echter ook elektrisch worden afgeschermd om kortsluiting te voorkomen.

Freudenberg heeft de temperatuursensoren, net als de penhouders, overgoten met warmtegeleidende siliconen. In dezelfde mal wordt ook de onderliggende connectorplaat van standaard thermoplastisch materiaal gegoten om één enkel onderdeel te creëren. De eerste prototypes voor een oplaadpunt met geïntegreerde sensoren worden al door een autofabrikant getest.

Gerichte koeling controllers

Het materiaal kan ook worden toegepast voor het gericht koelen van controllers, bijvoorbeeld om de stroom tussen de accu en de aandrijflijn van een elektrisch voertuig te schakelen. Terwijl de vermogenselektronica door de aluminium behuizing wordt gekoeld, straalt de warmte die door de elektronische componenten wordt gegenereerd over het algemeen alleen uit in de lucht tussen de printplaat en de behuizing.

Het nieuwe elastomeer kan worden geproduceerd als driedimensionaal gegoten onderdeel, waardoor direct contact tussen de componenten mogelijk is, zelfs als deze componenten op verschillende hoogtes worden geplaatst. Hierdoor kan de warmtestroom direct in de behuizing worden afgevoerd. Een eerste toepassing in de batterijregelaar van een hybride bedrijfswagen wordt al getest.

De warmtegeleidende elastomeren bieden ook nieuwe mogelijkheden voor accu’s. Tijdens het snel opladen of wanneer er tijdens het rijden hoge prestaties nodig zijn, produceren de stroomrails voor de aansluiting van de batterijmodules en de vermogenselektronica een relatief grote hoeveelheid warmte.

Minder koper nodig

De ontwikkelaars richten zich op een module waarin de warmtegeleidende siliconen deze warmte rechtstreeks naar de behuizing of een koelsysteem afvoeren. Hierdoor is voor de doorsneden van de geleiders slechts ongeveer 50% van het normaal gebruikte koper nodig. De module bevat ook de kunststof drager voor de overgoten stroomgeleiders, waarin de bussen voor de schroefverbindingen al zijn geïntegreerd. De eerste functionele prototypes worden naar verwachting dit jaar getest.

Het bedrijf is nog in het beginstadium van het aanbrengen van de warmtegeleidende elastomeren, maar ziet nu al dat de combinatie van warmtegeleidingsvermogen en elektrische isolatie een groot potentieel heeft om toekomstige generaties elektrische auto’s efficiënter te maken.

Eerste publicatie door Aandrijftechniek op 22 juli 2020.

 • Nieuw bij Mparts: actuatoren met geïntegreerde besturing (EasyE-i)

  De nieuwe “intelligente” in-line actuator Het pakket actuators met ingebouwde besturing bestaat uit 3 nieuwe ‘in-lijn’ modellen (easyE 35i, 50i en 60i). De EasyE-i modellen zijn allen uitgevoerd met een geïntegreerde besturing. Met behulp van de besturing kunnen deze actuatoren via de seriële poort RS485-aansluiting… Lees verder →

 • Rolls-Royce levert 2,5 MW generator voor hybride-elektrische vliegen

  De generator Van Rolls-Royce vormt het hart van het krachtigste hybride-elektrische aandrijfsysteem in de lucht- en ruimtevaart (foto: Rolls-Royce plc) Rolls-Royce heeft aangekondigd dat de generator die het hart zal vormen van het krachtigste hybride-elektrische aandrijfsysteem in de lucht- en ruimtevaart, voor installatie is aangekomen… Lees verder →

 • Baanbrekend initiatief voor autonome treinen stap dichter bij realisatie

  Het doel van het baanbrekende wereldwijde autonome treinontwikkelingsproject is om volledig nieuwe spoorvervoersdiensten te creëren en zelfs de hoeveelheid spoorvervoer te verdubbelen. (Foto's: Proxion) Een grensverleggend wereldwijd project voor de ontwikkeling van autonome treinen in Finland gaat de testfase in. Doel is om volledig nieuwe… Lees verder →

 • Schaeffler versterkt zijn serviceactiviteiten door overname Bega

  Schaeffler en Bega combineren hun expertise om de Industrie 4.0 service oplossingen te laten groeien. (Foto's: Schaeffler) Schaeffler heeft Bega International (Bega) overgenomen, fabrikant van speciaal gereedschap voor montage en demontage van wentellagers. De overname markeert een nieuwe stap in de uitbreiding van Schaeffler’s lifecycle… Lees verder →

 • ASi BACnet/IP-controller met geïntegreerde veiligheidseenheid tot SIL3

  ASi BACnet/IP-controller BWU4001 met geïntegreerde veiligheidseenheid van Bihl+Wiedemann (Foto: Bihl+Wiedemann) Minder brandbelasting door duidelijk minder kabels, geringe installatie-inspanningen, vrije keuze van netwerktopologie en veiligheidstechniek aan boord – de BTL-gecertificeerde ASi BACnet/IP Controller met geïntegreerde veiligheidseenheid tot SIL3 (BWU4001) van Bihl+Wiedemann combineert de voordelen van BACnet,… Lees verder →

 • Webinars Eisma Media Groep

  Hulp nodig bij een webinar?

  Overweegt u zelf een webinar of online sessie met uw klanten te organiseren, maar kunt u nog hulp gebruiken bij de werving, techniek en/of inhoud? De Eisma Media Groep helpt graag, of het nu gaat om een uitzending vanuit huis of een webinar in onze… Lees verder →

 • TripleA Robotics geeft cobots meer functionaliteit met nieuwe tool

  De Wingman Tool Changer voor collaboratieve robots. TripleA Robotics lanceerde begin dit jaar haar eerste product, de Wingman Tool Changer voor collaboratieve robots. TripleA Robotics zag een aantal jaar geleden dat het concept van automatische gereedschapswissel nog niet was doorgedrongen tot de wereld van collaboratieve… Lees verder →

 • QRC connector Stauff

  Stauff buiskoppeling met uitgebreid drukbereik tot 420 bar

  De buiskoppelingen uit de serie QRC-RH van Stauff zijn speciaal ontwikkeld voor het aansluiten van zware transportmodules op het hydraulische powerpack (foto's: Stauff) Bouw- en landbouwmachines, mijnbouwuitrusting, brugelementen of windturbines – in veel industrieën moeten steeds grotere lasten met een gewicht van enkele honderden tot… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven