Algemeen

Frequentieregelaars met minder harmonischen

HVAc Eco frequentieregelaars
Een aantal frequentieregelaars uit de nieuwe serie Optridrive HVAC Eco van Invertek (afbeeldingen: Hiflex Automatiseringstechniek).

Frequentieregelaars kunnen leiden tot aanzienlijke energiebesparingen in machines en technische installaties. Helaas brengt de toepassing ook nadelen met zich mee, met name hogere harmonischen die kunnen zorgen voor verstoring van het voedingsnet. Invertek (vertegenwoordigd door Hiflex Automatiseringstechniek) brengt met de Optidrive HVAC Eco een nieuwe serie frequentieregelaars op de markt die aanzienlijk minder harmonischen produceren.

Door de toename van elektronica in apparaten is het aantal niet-lineaire belastingen op het voedingsnet de laatste decennia sterk toegenomen. Wanneer niet-lineaire belastingen (zoals frequentieregelaars) op een sinusvormige spanning worden aangesloten, ontstaat een niet-sinusvormige (vervormde) stroom. Naarmate de stroomsterkten (dus vermogens) van deze niet-lineaire belastingen toenemen, kunnen problemen in het voedingsnet ontstaan.

Fourier-analyse freqneutieregelaars
Een voorbeeld van een Fourier-analyse van de hogere harmonischen.

Niet-lineaire belastingen geven hogere harmonische vervormingen: stroom en spanning van hogere harmonische componenten zijn niet met elkaar in fase. Ook dit genereert blindvermogen, al noemen we het blindvermogen dat wordt gegenereerd door de hogere harmonische componenten distortieblindvermogen. Het totale blindvermogen ontstaat door het blindvermogen door faseverschuiving en het distortieblindvermogen vectorieel bij elkaar op te tellen. Hogere harmonischen wekken dus extra blindvermogen op.

Eco frequentieregelaars

Invertek uit Wales introduceerde een nieuwe serie frequentieregelaars, de Optidrive HVAC Eco. Invertek mikt vooral (maar niet uitsluitend) op toepassingen in de verwarming, ventilatie en airconditioning. Voor de industriële markt verdienen de al bestaande Optidrive series vaak de voorkeur, onder meer door de mogelijkheid de gelijkstroomtussenkringen door te koppelen.

In de drie fasen HVAC Eco regelaars past de Welshe fabrikant in vermogens vanaf 55 kW (400 V) tussenkringsmoorspoelen toe. De regelaars tot en met 45 kW zijn voorzien van kleine filmcondensatoren in de tussenkring toe. De totale capaciteit van de tussenkring is substantieel verkleind, wat zorgt voor een constante oplaadstroom en een lagere totale harmonische distortiestroom.

Externe spoelen zijn niet meer nodig. Dit verbetert de efficiency en reduceert het gewicht. Door het gebruik van de filmcondensatoren wordt ook de levensduur van de frequentieregelaar verlengd.

Het complete artikel vindt u in het september-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven