Algemeen
toelevering aan Frencken
Frencken Mechatronics koopt via Emcon toeleverdelen in uit het Verre Oosten. vlnr Gerard Wolters (Frencken), Johan Peeters en Jan Raijmakers (Emcon) (foto: Emcon).

Zes jaar geleden begon Frencken Mechatronics in Eindhoven met het structureel afnemen van kleine en middelgrote series hoogwaardige frees- en draaidelen uit China. Hierbij werd de hulp ingeroepen van Emcon in Panningen. Op dit moment levert Emcon producten vanuit China en Maleisië aan Frencken Mechatronics en dochterbedrijf Optiwa in Reuver. Een gesprek met Gerard Wolters, senior inkoper van Frencken Europe en Jan Raijmakers en Johan Peeters, DGA’s van Emcon.

“Aanvankelijk waren we wat sceptisch of Chinese leveranciers wel aan onze consistente en hoogwaardige kwaliteitseisen en leveringsbetrouwbaarheidswensen konden voldoen, zoals we dat van onze West-Europese toeleveranciers gewend zijn. In de afgelopen zes jaar is echter gebleken dat dit zeker kan. Tot nu toe zijn we tevreden over de prestaties van de Chinese toeleveranciers,” aldus Wolters.

Toelevering

Raijmakers vult aan: “Het is wel belangrijk om ter plekke constant de vinger aan de pols te houden om aan de hoge eisen, die wij hier in West-Europa stellen, te kunnen blijven voldoen. Met onze expertise en kennis van de Chinese toeleveringsmarkt is dit echter voor ons dagelijks werk.”

Behalve een vaste productiepartner in China heeft Emcon ook leveranciers in Maleisië, India en Oost Europa. Johan Peeters van Emcon: “We leveren al jaren vanuit Maleisië producten aan Optiwa en binnenkort worden de eerste leveringen vanuit India verwacht. Ook zijn we aan het bekijken of onze Oost-Europese leveranciers iets voor Frencken kunnen betekenen.”

Kwaliteit en leverbetrouwbaarheid

De Frencken Group heeft vier vestigingen in Nederland, waaronder Frencken in Eindhoven, en vestigingen in Maleisië, Singapore, China en de USA. Het bedrijf levert met ruim 1200 medewerkers wereldwijd als ‘first-tier supplier’ internationaal mechatronica-modules en complete systemen aan toonaangevende bedrijven als ASML, FEI en Philips. Deze bedrijven zijn onder meer actief in de sectoren medisch, halfgeleiders, analyse en fabrieksautomatisering.

“Dat de kwaliteit en leverbetrouwbaarheid bovenaan staan, staat wat Frencken betreft buiten kijf. Daarnaast speelt de kostenfactor van de toeleveringsdelen ook een belangrijke rol. Met Emcon als partner is dat voor elkaar”, aldus Wolters. “Terugkijkend op de resultaten in de afgelopen zes jaar zullen we zeker bekijken waar we dit pakket kunnen uitbreiden.

Het is voor Frencken bedrijfsfilosofie om uitbestedingen daar neer te leggen waar die het beste thuis horen qua productiemogelijkheden, betrouwbaarheid en kwaliteit. De delen die wij kopen zijn vooral bedoeld voor onze assemblagebedrijven in West Europa. Daarnaast willen we ook graag de mogelijkheid hebben om ‘local for local’ te leveren ten behoeve van onze vestigingen in China en Maleisië.”

Geselecteerde productiepartners

Raijmakers: “Emcon is gespecialiseerd in het leveren van medium- en high-tech verspaande onderdelen en samenstellingen in kleine en middelgrote series vanuit China, Maleisië, Slowakije en sinds kort ook weer vanuit India; zowel voor de Europese markt als de lokale markt. Hiervoor werken we samen met zorgvuldig geselecteerde productiepartners en toeleveranciers, zoals Polaris in Shanghai. Door de juiste begeleiding hebben onze productiepartners een hoge leverbetrouwbaarheid en een constant hoog kwaliteitsniveau, vergelijkbaar met West-Europese leveranciers.”

Peeters vult aan: “Niet alleen bij onze leveranciers maar ook bij onze klanten streven we naar een langdurig en open partnerschapsrelatie die gebaseerd is op onderling vertrouwen. Hierdoor zijn we beter in staat om tot interessante volumes en resultaten te komen.”

Logische samenwerking

Wolters: “Wij zoeken voor onze klanten ’the best in class’ toeleveranciers tegen de beste kostprijs. Ook moeten wij onze vestigingen in China en Maleisië lokaal kunnen beleveren. Doordat Emcon veel kennis en ervaring heeft op deze lokale toeleveringsmarkten is de samenwerking tussen Frencken en Emcon een logische stap geweest. Dat heeft, zoals is gebleken, alleen maar positieve vruchten afgeworpen.

Wij zullen, met het oog op onze ‘dual source’ filosofie, van de expertise van Emcon gebruik blijven maken, waarbij het toeleveringspakket vanuit Azië nog verder zal worden uitgebreid”.

 • Eplan Emanage

  Eplan presenteert nieuwe volledige versie van eManage

  De cloud gebaseerde Eplan eManage software verbindt OEM'ers, system integrators, machinebouwers, paneelbouwers en operators (foto: Eplan) Met eManage Free kunnen gebruikers Eplan Platform projecten uploaden, delen en beheren in de cloud-omgeving. Eplan presenteert nu de volledige versie van de software, die aanzienlijk meer toegevoegde waarde… Lees verder →

 • Maarten Bulsink MA-IT

  MA-IT opent Automation Campus in Eindhoven

  "Onze klanten in de regio Eindhoven willen graag engineers bij ons opleiden," aldus Maarten Bulsink van MA-IT (foto's: MA-IT) Na zes jaar gevestigd te zijn geweest in Son, zal vanaf 1 februari MA-IT MyAutomation te vinden zijn in Eindhoven. Op deze nieuwe vestiging zijn niet… Lees verder →

 • Apex Dynamics GL

  GL-Serie speciaal ontwikkeld voor AGV toepassingen

  De GL-serie is speciaal ontwikkeld voor AGV toepassingen (foto: Apex Dynamics) Als gevolg van automatiseringen in logistiek of productieomgevingen krijgt Apex Dynamics steeds meer vragen over tandwielkasten voor AGV toepassingen. Dat wil zeggen tandwielkasten voor Automatisch Geleide Voertuigen, oftewel mobiele robots, die vaak worden ingezet… Lees verder →

 • Nieuw overzicht technische webinars om bij te blijven

  Aandrijftechniek blijft een overzicht plaatsen van technische webinars vanuit de industrie. Ideaal voor engineers en technici die thuis werken, maar ook voor diegenen die op kantoor of in de fabriek aan het werk zijn en bij willen scholen op hun vakgebied. Thuiswerken is voor velen… Lees verder →

 • Draadloze roaming

  Draadloze roaming: meer bereik voor draadloze bediening

  Het BWH 001 basisstation van Sigmatek maakt draadloze bediening en bewaking van systemen mogelijk met behulp van "Wireless Roaming". (Foto: SigmaControl) Om operators in staat te stellen zich nog vrijer langs de productielijn te bewegen, heeft Sigmatek de “Wireless Roaming Feature” voor draadloze HMI’s ontwikkeld.… Lees verder →

 • Slimme radarsensoren voor ruige omgevingen

  Radarsensoren voor ruige omgevingen

  De DR-M30-IOL voor afstandsmeting in de zwaarste omgevingen bereikt een schokbestendigheid van 100 g en beschermingsklassen tot IP69K. (Foto: Turck) Turck presenteert robuuste radarsensoren. De DR-M30-IOL zijn geschikt voor zware toepassingen zoals afstandsmeting in havenfaciliteiten en fabrieksautomatisering. De robuuste 122 GHz-apparaten met beschermingsklassen tot IP69K… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven