Algemeen

Frencken tevreden over toelevering uit China

toelevering aan Frencken
Frencken Mechatronics koopt via Emcon toeleverdelen in uit het Verre Oosten. vlnr Gerard Wolters (Frencken), Johan Peeters en Jan Raijmakers (Emcon) (foto: Emcon).

Zes jaar geleden begon Frencken Mechatronics in Eindhoven met het structureel afnemen van kleine en middelgrote series hoogwaardige frees- en draaidelen uit China. Hierbij werd de hulp ingeroepen van Emcon in Panningen. Op dit moment levert Emcon producten vanuit China en Maleisië aan Frencken Mechatronics en dochterbedrijf Optiwa in Reuver. Een gesprek met Gerard Wolters, senior inkoper van Frencken Europe en Jan Raijmakers en Johan Peeters, DGA’s van Emcon.

“Aanvankelijk waren we wat sceptisch of Chinese leveranciers wel aan onze consistente en hoogwaardige kwaliteitseisen en leveringsbetrouwbaarheidswensen konden voldoen, zoals we dat van onze West-Europese toeleveranciers gewend zijn. In de afgelopen zes jaar is echter gebleken dat dit zeker kan. Tot nu toe zijn we tevreden over de prestaties van de Chinese toeleveranciers,” aldus Wolters.

Toelevering

Raijmakers vult aan: “Het is wel belangrijk om ter plekke constant de vinger aan de pols te houden om aan de hoge eisen, die wij hier in West-Europa stellen, te kunnen blijven voldoen. Met onze expertise en kennis van de Chinese toeleveringsmarkt is dit echter voor ons dagelijks werk.”

Behalve een vaste productiepartner in China heeft Emcon ook leveranciers in Maleisië, India en Oost Europa. Johan Peeters van Emcon: “We leveren al jaren vanuit Maleisië producten aan Optiwa en binnenkort worden de eerste leveringen vanuit India verwacht. Ook zijn we aan het bekijken of onze Oost-Europese leveranciers iets voor Frencken kunnen betekenen.”

Kwaliteit en leverbetrouwbaarheid

De Frencken Group heeft vier vestigingen in Nederland, waaronder Frencken in Eindhoven, en vestigingen in Maleisië, Singapore, China en de USA. Het bedrijf levert met ruim 1200 medewerkers wereldwijd als ‘first-tier supplier’ internationaal mechatronica-modules en complete systemen aan toonaangevende bedrijven als ASML, FEI en Philips. Deze bedrijven zijn onder meer actief in de sectoren medisch, halfgeleiders, analyse en fabrieksautomatisering.

“Dat de kwaliteit en leverbetrouwbaarheid bovenaan staan, staat wat Frencken betreft buiten kijf. Daarnaast speelt de kostenfactor van de toeleveringsdelen ook een belangrijke rol. Met Emcon als partner is dat voor elkaar”, aldus Wolters. “Terugkijkend op de resultaten in de afgelopen zes jaar zullen we zeker bekijken waar we dit pakket kunnen uitbreiden.

Het is voor Frencken bedrijfsfilosofie om uitbestedingen daar neer te leggen waar die het beste thuis horen qua productiemogelijkheden, betrouwbaarheid en kwaliteit. De delen die wij kopen zijn vooral bedoeld voor onze assemblagebedrijven in West Europa. Daarnaast willen we ook graag de mogelijkheid hebben om ‘local for local’ te leveren ten behoeve van onze vestigingen in China en Maleisië.”

Geselecteerde productiepartners

Raijmakers: “Emcon is gespecialiseerd in het leveren van medium- en high-tech verspaande onderdelen en samenstellingen in kleine en middelgrote series vanuit China, Maleisië, Slowakije en sinds kort ook weer vanuit India; zowel voor de Europese markt als de lokale markt. Hiervoor werken we samen met zorgvuldig geselecteerde productiepartners en toeleveranciers, zoals Polaris in Shanghai. Door de juiste begeleiding hebben onze productiepartners een hoge leverbetrouwbaarheid en een constant hoog kwaliteitsniveau, vergelijkbaar met West-Europese leveranciers.”

Peeters vult aan: “Niet alleen bij onze leveranciers maar ook bij onze klanten streven we naar een langdurig en open partnerschapsrelatie die gebaseerd is op onderling vertrouwen. Hierdoor zijn we beter in staat om tot interessante volumes en resultaten te komen.”

Logische samenwerking

Wolters: “Wij zoeken voor onze klanten ‘the best in class’ toeleveranciers tegen de beste kostprijs. Ook moeten wij onze vestigingen in China en Maleisië lokaal kunnen beleveren. Doordat Emcon veel kennis en ervaring heeft op deze lokale toeleveringsmarkten is de samenwerking tussen Frencken en Emcon een logische stap geweest. Dat heeft, zoals is gebleken, alleen maar positieve vruchten afgeworpen.

Wij zullen, met het oog op onze ‘dual source’ filosofie, van de expertise van Emcon gebruik blijven maken, waarbij het toeleveringspakket vanuit Azië nog verder zal worden uitgebreid”.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven