Algemeen

De internationale vakbeurs Intertraffic Amsterdam 2016 wordt ook wel hét platform op het gebied van verkeerstechnologieën genoemd. Na een bezoek aan deze beurs kunnen we wel zeggen dat sensoren, camera’s en software de dienst uitmaken hoe het verkeer anno 2016 en in de toekomst geregeld gaat worden. Alles is connected, vaak zonder dat we het weten.

Intertraffic 2016 PQAT03

De beurs Intertraffic in Amsterdam was verdeeld in vijf hoofdgroepen: infrastructuur, veiligheid, verkeersmanagement, parkeren en smart mobility. Vernieuwende technologieën en de invloed van sensoren, camera’s en software zagen we vooral in de sectoren Traffic Management, Parking en Smart Mobility. Wie tegenwoordig veel onderweg is ziet overal wel camera’s staan, langs de weg, op voetgangersgebieden, bij de entree van parkeergarages en ga zo maar door. Maar ook sensoren in het wegdek, bij stoplichten, maar ook steeds meer connectiviteit in de voertuigen zelf zorgen voor veel datastromen. Men sprak op de beurs vaak over dynamisch verkeersmanagement, congestiemanagement, Event & Incident management, dynamische & statische bewegwijzering, Park & Ride, In-car informatiesystemen, reisinformatiesystemen, betaal- en tolsystemen, smart card technologie en andere zaken.

Ook de term Smart Mobility was helemaal hot in Amsterdam. Autonoom en coöperatief rijden is natuurlijk tegenwoordig helemaal in het nieuws. Denk aan de rit van onlangs op de A2 met state-of-the-art autonome personenauto’s met adaptieve cruise control en andere supportsystemen die het rijden alleen maar veiliger maken. Ook het rijden in colonne van trucks, platooning, is momenteel erg actueel. Deze week vond op de Maasvlakte de European Truck Platooning Challenge plaats. Uit heel Europa kwamen konvooien aan van twee of meer trucks van diverse truckfabrikanten. die allemaal digitaal connected waren met elkaar.

Al deze technologieën kunnen niet zonder sensoren, camera’s en snelle elektronica. Maar er is veel meer mogelijk dan alleen maar rijtaakondersteuning. Denk hierbij aan data & services voor de connected car, multimodale transportsystemen, intelligente parkeersystemen, in-car veiligheidssystemen, in-car pechhulp & noodsystemen, slimme betalingssystemen, ecorijden & coaching, laadsystemen & smart grids, duurzame logistiek & stedelijke distributie en innovatieve mobiliteitsdiensten.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven