Algemeen

De vakbeurs Automatica 2018 die onlangs plaatsvond in München pluste dit jaar op meerdere fronten. Met 46.000 dedicated bezoekers, 890 exposanten en een groeiend aantal buitenlandse bezoekers wordt dit automatiseringsplatform steeds belangrijker voor de industrie. Maar veel belangrijker, Automatica had dit jaar veel robotprimeurs en ander nieuws.

Automatica 2018

Een goede sfeer, enthousiaste bezoekers en veel noviteiten kenmerkten de Automatica 2018 in München (foto’s: Paul Quaedvlieg)

Werd er de afgelopen jaren vooral gesproken over Smart Industry, Industrie 4.0 en IIoT, op de Automatica toonden diverse fabrikanten dat het geen toekomst meer is. Zowel bij Yaskawa, Kuka als Stäubli zagen wij productie cockpits, waarmee een productiemanager behalve zijn connected machines ook de robots, cobots en AGV’s in de gaten kan houden. Exact is te zien wat de belasting is van elk gewricht, temperatuur, slijtage etc. Zo toonde Staubli een smart productielijn, waarin mensen, robots en cobots samenwerken. En natuurlijk uitermate flexibel, geschikt voor kleine series met veel varianten.

Miniaturisering robots en cobots

Wie denkt dat de industriële robot is uitontwikkeld heeft het mis. Yaskawa toonde de ultracompacte MOTOmini, een zes-assige robot in speelgoedformaat, maar het is wel degelijk een heuse krachtige snelle industriële robot inclusief een nieuwe YRC1000micro controller. Ook klein is de eenarmige YuMi cobot van ABB, een afgeleide van haar tweearmige familielid. ABB introduceerde tevens een nieuwe generatie robotcontrollers. Mecademic, bekend van de kleine zes-assige robots met in de voet ingebouwde controller, toonde een prototype van een zeer compacte scara-robot.

Epson had diverse noviteiten, de tweearmige Worksense robot, een tweetal nieuwe zes-assige robots en uitbreiding van haar scara productlijn. Stäubli gebruikte de Automatica voor de lancering van de geheel nieuwe TS2 scara robotgeneratie met een opvallend design. Denso toonde haar compacte Cobotta robots en Universal Robotics liet voor het eerst de e-Series zien met onder meer een andere bedieningsterminal.

Wearable robotics

Comau liet de pers optrommelen om kennis te maken met het tijdperk van de wearable robotics. De Italiaanse robotbouwer introduceerde de Mate, een soort exoskeleton, dat productiemedewerkers ondersteunt met hun dagelijkse werkzaamheden. Pal naast Comau stond de Chinese robotfabrikant Siasun, naar eigen zeggen met de grootste installed base in China zelf. Zij toonden onder meer twee 7-assige cobots (zes-assige robot op een AGV), die synchroon met elkaar konden samenwerken. Wel moeten ze bij dit bedrijf nog leren presenteren, want het commentaar bij hun show was van bar slechte kwaliteit. Een Aziatisch bedrijf die inmiddels wel weet hoe je je op een beurs moet presenteren is de Zuid Koreaanse industriegigant Doosan. Zij toonden op een enorme stand hun robots en komen nu ook met een nieuwe generatie cobots naar Europa.

Umfeld Robotica

Op de Automatica staan ook veel exposanten die zich bezig houden met het ‘Umfeld’ van de robotica. Denk aan grijpers, handterminals, motoren, kabels, sensoren e.d. Zo zagen we bij zowel SigmaTek en Keba nieuwe wireless handterminals, bij Piab nieuwe mechanische en vacuümgrijpers en ook Schunk toonde op een enorme stand een veelvoud aan grijpers en klemmen. Interessant waren bij Schunk de robothandgrijpers.

Krachtig platform toekomstige thema’s

Beursmanager Falk Senger was duidelijk na afloop van de beurs: “De Automatica 2018 geeft een krachtig platform voor de toekomstthema’s als mens-robot samenwerking, servicerobots en de digitale transformatie in de productie. Hier in München wordt geschiedenis geschreven op het gebied van automatisering en robotica.” Sengers is in het bijzonder te spreken over de bezoekaantallen (+7 procent), meer exposanten (+7 procent) maar vooral de toename van het aantal buitenlandse bezoekers met 20 procent. “Dat betekent dat de Automatica op internationaal niveau steeds belangrijker wordt.”

Ook voorzitter van de branchevereniging VDMA Robotik + Automation Dr. Norbert Stein is overtigd van dit beursconcept. “De Automatica zet wederom nieuwe maatstaven. De beurs toont de toekomst van de productieautomatisering en biedt een oriënteringsplatform op het hoogste niveau. Ook over de kwaliteit en kwantiteit van de bezoekers ben ik zeer te spreken.”

Ook vanuit de exposanten positieve geluiden. Per Vegard Nerseth, Managing Director ABB Robotics, legt de betekenis uit van de Automatica voor zijn bedrijf: De Automatica is momenteel de belangrijkste beurs op het gebied van robotica en automatisering. Heel wordt heel duidelijk de nadruk gelegd op toekomstige technologie. Dat is de belangrijkste reden dat wij hier in München waren.“

De volgende Automatica vindt over twee jaar plaats, van 16 t/m 19 juni 2020, wederom in München.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven