Algemeen

Op 14 en 15 december vond de vakbeurs met congres AgriFoodTech plaats in Den Bosch. Met 106 exposanten, bijna 1.500 bezoekers en talrijke boeiende lezingen kijkt het Mikrocentrum terug op een geslaagde eerste editie. Aandrijftechniek was de eerste dag aanwezig en maakte de volgende fotoreportage.

agrifoodtech-pq-foto-5

Deze eerste editie van de AgriFoodTech vond plaats in de Brabanthallen in Den Bosch. De eerste dag moest de hal even op temperatuur komen, maar daarna was het goed toeven. Bezoekers waren vooral professionals uit de (high tech) maakindustrie; zaadveredeling & productie; land- en tuinbouw, veeteelt en sierteelt; voedingsmiddelen- en verpakkingsindustrie; retail & horeca; onderwijs & wetenschap; overheid en zakelijke dienstverlening. Onder de exposanten veel technische bedrijven zoals machinefabrikanten, robotleveranciers, leveranciers van vision- en sensortechnologie en nog veel meer.

Het Mikrocentrum ziet wel toekomst in dit event. Timo van der Leemt: “De reacties zijn positief, de ontwikkelingen zijn stormachtig en de AgriFoodTech sector kan niet zonder High Tech & ICT. Kortom veel perspectief om dit event de komende jaren verder door te ontwikkelen.”

GPS gestuurd nauwkeurig bemesten

Om een tweetal landbouwvoertuigen konden de bezoekers niet heen deze beurs. Rijkzwaan had een RTK GPS automatisch gestuurde werktuigdrager met rotorkopeg en inrow weeder geplaatst. Ook interessant was de combinatie die Veenhuis, fabrikant van bemestingsvoertuigen, toonde met de Nutri/Flow-sensor. Een nieuw concept om heel nauwkeurig en gericht te kunnen bemesten en eventueel plaats specifiek te kunnen bijmengen met vloeibare meststof. Het systeem was gemonteerd op een enorme bemester, met daarvoor een eveneens enorme trekker met tank voor de neus. Deze tank bevatte de vloeibare meststof om eventueel op aanvraag bij te kunnen mengen. Het Nutri-Flow systeem is GPS-gestuurd en de bediening vindt plaats via een Isobus.

Bekabelingssysteem voor hydrauliekventielen

agrifoodtech-pq-foto-11Maar ook de overige standhouders lieten interessante zaken zien, zoals bijvoorbeeld bij Duranmatic. Zij toonden het Qubus 100 Systeem van Graf-Syteco. Een innovatieve en eenvoudige bekabelingssysteem voor hydrauliekventielen. Met Qubus 100 zijn er veel minder kabels nodig om de diverse hydraulische apparatuur aan te sluiten. Er kunnen per machines tot 125 Qubus aansluitingen gerealiseerd worden. Draadbreuk, stroom, spanning en temperatuur kunnen direct aan de besturing worden uitgelezen.

Dronewerkers

Vanzelfsprekend waren er diverse aanbieders van voedselvriendelijke aandrijftechniek. We zagen rvs-aandrijvingen en lieren, servomotoren en besturingen, cobots, robot en vision-systemen, etc. Interessant was het Drone-paviljoen. De grootte hiervan verraste ons, blijkbaar zijn drones op landbouwgebied goed inzetbaar, één van de bedrijven opereert zelfs onder de naam ‘Dronewerkers’. Maar ook de innovaties ontbraken niet, Farmertronics stond er ook en toonde de tekeningen van de eTrac elektrische smalspoortrekker, welke zich nog in de ontwikkelingsfase bevindt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven