Algemeen
Synadia FMI Improvia

Technisch dienstverlener FMI ImProvia en softwarebedrijf Synadia zijn een samenwerking aangegaan om Industrie 4.0-oplossingen te ontwikkelen. Samen willen zij de machinebouw en de maakindustrie helpen bij de digitalisering van hun productie- en onderhoudsprocessen.

Onder de noemer Industrie 4.0 hebben bedrijven een toenemende behoefte om machines te koppelen aan informatiesystemen voor productiebesturing. Veel bedrijven beschikken hiervoor echter niet over de juiste IT-infrastructuur, vertelt Remi van Wijngaarden, oprichter en directeur van softwarebedrijf Synadia. “Wij kunnen de kloof overbruggen tussen de operationele technologie van de machines en de informatietechnologie, de IT. Door gedigitaliseerde data van en naar de fabriek te laten stromen, kunnen bedrijven meer controle krijgen over het hele proces.”

Meer focus op Industrie 4.0

Technisch dienstverlener FMI ImProvia is ook op zoek naar die controle, zegt CEO Ronald van Gerwen. “Wij zijn goed in complexe machinebouw: besturing, motion en control. De trend in Industrie 4.0 is dat je meer data uit die complexe machines moet halen en die op een hoger abstractieniveau moet interpreteren om er slimmere dingen mee te kunnen doen. We gaan ons daarom meer richten op Industrie 4.0; denk ook aan slimme robotica, het IoT, digital twin, cloud en cybersecurity.”

Bruggen en sluizen

Van Gerwen weet dat FMI ImProvia zelf nog niet voldoende competenties heeft voor Industrie 4.0. Bij dochterbedrijf ÆVO is al een begin gemaakt met Dr. Bridge, waarmee data uit infrastructurele objecten als bruggen en sluizen kunnen worden gehaald voor een concept voor datagericht en risicogestuurd onderhoud.

“Dat willen we nog verder uitbreiden en verbreden, net zoals we voor onze werktuigbouwkundige en adviserende tak met data en digitalisering aan de slag moeten. Natuurlijk willen we die competentie ook zelf ontwikkelen, want je moet iets begrijpen om het te kunnen uitbesteden, maar ik geloof in de kracht van samenwerking. Met Synadia is dit een eerste stap.”

Synadia wil ook stappen zetten, zegt Van Wijngaarden. “Samenwerking is de enige manier om dat te doen. Wij helpen bedrijven in de maakindustrie met het versnellen van hun digitalisering. Door die samenwerking krijgen we inzicht in de kern van hun productieprocessen, de machines.”

Cybersecurity

De afgelopen jaren heeft IT in de industrie niet de aandacht gekregen die het verdient. Daardoor zijn er veel gebrekkige oplossingen voor Industrie 4.0 ontwikkeld, merkt Van Wijngaarden. “Er zijn bedrijven waar de productielijn tien keer per dag stilstaat. Door de juiste IT-architectuur neer te leggen, kun je dit soort problemen oplossen.”

“We hebben ervaring opgedaan in de medische en financiële wereld. Hier zijn cybersecurity en beschikbaarheid essentieel; units mogen niet uitvallen. Wij weten hoe je systemen veilig en betrouwbaar met elkaar verbindt en met elkaar laat communiceren. Daartoe hebben wij in de afgelopen jaren onze visie op de vereiste architectuur ontwikkeld.”

Digitalisering productie en onderhoud

FMI ImProvia en Synadia gaan nu samen oplossingen ontwikkelen voor de digitalisering van industriële bedrijven. Van Gerwen: “Daardoor kunnen we de leercurve voor Industrie 4.0 veel sneller doorlopen. Ook kunnen we Synadia bijvoorbeeld leren hoe je de data die uit machines komt moet interpreteren.

Lees ook: Industrie 4.0 zit in de cloud niet in de plc

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • AE group URE 14 elektromotor

  De elektromotor, trends, technologie & toekomst (deel 2)

  De AE Group ondersteunt al jaren studententeams waaronder het URE team (foto: URE) De elektromotor heeft door de decennia heen veel ontwikkelingen doorgemaakt. En nog steeds is er geen sprake van ‘uitontwikkeling’. Zowel bedrijven als universiteiten voeren nog alle dagen (wetenschappelijk) onderzoek uit in het… Lees verder →

 • B&R Hypervisor bespaart ruimte in mobiele machines

  Met de Hypervisor-software kunnen meerdere besturingssystemen parallel op één apparaat worden uitgevoerd. De besturingssystemen kunnen via een virtueel netwerk met elkaar communiceren. (Foto: B&R) B&R rust zijn pc voor mobiele machines uit met B&R Hypervisor-software. Hierdoor kan het tegelijkertijd dienen als zowel een krachtige controller… Lees verder →

 • Whylot

  Renault Groep neemt minderheidsbelang in elektromotoren-fabrikant Whylot

  Renault en Whylot gaan intenser samenwerken bij de ontwikkeling van axiale flux elektromotoren (bron: Whylot) De Renault Groep neemt onlangs een minderheidsbelang van 21% genomen in Whylot. Dit technologiebedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling en fabricage van innovatieve elektromotoren. Deze investering versterkt de bestaande samenwerking… Lees verder →

 • Sigmatek ETT736

  Nieuw fanless 7-inch bedieningspaneel van SigmaTek met rvs front

  Het fanless wide screen HMI scherm is uitgerust met een EDGE2 Technology dual-core processor (foto: SigmaTek) SigmaTek introduceert een robuust, maar elegant ontworpen 7″ inbouw ETT 736 paneel met rvs front (IP65). Geschikt voor toepassingen met strenge hygiënische eisen zoals te vinden in de farmaceutische,… Lees verder →

 • SMC vacuumejector

  Lichte en efficiënte meertraps-vacuümejector van SMC

  De drietrapsdiffusor van de ZL1/ZL3/ZL6 levert een verhoogd aanzuigdebiet (foto: SMC) SMC heeft haar assortiment meertraps-vacuümejectoren vernieuwd met de ZL1/ZL3/ZL6-serie. Deze productserie sluit aan op de vraag naar minder gewicht door het toenemende gebruik van robotica. De nieuwe producten binnen het SMC-vacuümprogramma hebben de vereiste… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven