Algemeen
Synadia FMI Improvia

Technisch dienstverlener FMI ImProvia en softwarebedrijf Synadia zijn een samenwerking aangegaan om Industrie 4.0-oplossingen te ontwikkelen. Samen willen zij de machinebouw en de maakindustrie helpen bij de digitalisering van hun productie- en onderhoudsprocessen.

Onder de noemer Industrie 4.0 hebben bedrijven een toenemende behoefte om machines te koppelen aan informatiesystemen voor productiebesturing. Veel bedrijven beschikken hiervoor echter niet over de juiste IT-infrastructuur, vertelt Remi van Wijngaarden, oprichter en directeur van softwarebedrijf Synadia. “Wij kunnen de kloof overbruggen tussen de operationele technologie van de machines en de informatietechnologie, de IT. Door gedigitaliseerde data van en naar de fabriek te laten stromen, kunnen bedrijven meer controle krijgen over het hele proces.”

Meer focus op Industrie 4.0

Technisch dienstverlener FMI ImProvia is ook op zoek naar die controle, zegt CEO Ronald van Gerwen. “Wij zijn goed in complexe machinebouw: besturing, motion en control. De trend in Industrie 4.0 is dat je meer data uit die complexe machines moet halen en die op een hoger abstractieniveau moet interpreteren om er slimmere dingen mee te kunnen doen. We gaan ons daarom meer richten op Industrie 4.0; denk ook aan slimme robotica, het IoT, digital twin, cloud en cybersecurity.”

Bruggen en sluizen

Van Gerwen weet dat FMI ImProvia zelf nog niet voldoende competenties heeft voor Industrie 4.0. Bij dochterbedrijf ÆVO is al een begin gemaakt met Dr. Bridge, waarmee data uit infrastructurele objecten als bruggen en sluizen kunnen worden gehaald voor een concept voor datagericht en risicogestuurd onderhoud.

“Dat willen we nog verder uitbreiden en verbreden, net zoals we voor onze werktuigbouwkundige en adviserende tak met data en digitalisering aan de slag moeten. Natuurlijk willen we die competentie ook zelf ontwikkelen, want je moet iets begrijpen om het te kunnen uitbesteden, maar ik geloof in de kracht van samenwerking. Met Synadia is dit een eerste stap.”

Synadia wil ook stappen zetten, zegt Van Wijngaarden. “Samenwerking is de enige manier om dat te doen. Wij helpen bedrijven in de maakindustrie met het versnellen van hun digitalisering. Door die samenwerking krijgen we inzicht in de kern van hun productieprocessen, de machines.”

Cybersecurity

De afgelopen jaren heeft IT in de industrie niet de aandacht gekregen die het verdient. Daardoor zijn er veel gebrekkige oplossingen voor Industrie 4.0 ontwikkeld, merkt Van Wijngaarden. “Er zijn bedrijven waar de productielijn tien keer per dag stilstaat. Door de juiste IT-architectuur neer te leggen, kun je dit soort problemen oplossen.”

“We hebben ervaring opgedaan in de medische en financiële wereld. Hier zijn cybersecurity en beschikbaarheid essentieel; units mogen niet uitvallen. Wij weten hoe je systemen veilig en betrouwbaar met elkaar verbindt en met elkaar laat communiceren. Daartoe hebben wij in de afgelopen jaren onze visie op de vereiste architectuur ontwikkeld.”

Digitalisering productie en onderhoud

FMI ImProvia en Synadia gaan nu samen oplossingen ontwikkelen voor de digitalisering van industriële bedrijven. Van Gerwen: “Daardoor kunnen we de leercurve voor Industrie 4.0 veel sneller doorlopen. Ook kunnen we Synadia bijvoorbeeld leren hoe je de data die uit machines komt moet interpreteren.

Lees ook: Industrie 4.0 zit in de cloud niet in de plc

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Eplan Emanage

  Eplan presenteert nieuwe volledige versie van eManage

  De cloud gebaseerde Eplan eManage software verbindt OEM'ers, system integrators, machinebouwers, paneelbouwers en operators (foto: Eplan) Met eManage Free kunnen gebruikers Eplan Platform projecten uploaden, delen en beheren in de cloud-omgeving. Eplan presenteert nu de volledige versie van de software, die aanzienlijk meer toegevoegde waarde… Lees verder →

 • Maarten Bulsink MA-IT

  MA-IT opent Automation Campus in Eindhoven

  "Onze klanten in de regio Eindhoven willen graag engineers bij ons opleiden," aldus Maarten Bulsink van MA-IT (foto's: MA-IT) Na zes jaar gevestigd te zijn geweest in Son, zal vanaf 1 februari MA-IT MyAutomation te vinden zijn in Eindhoven. Op deze nieuwe vestiging zijn niet… Lees verder →

 • Apex Dynamics GL

  GL-Serie speciaal ontwikkeld voor AGV toepassingen

  De GL-serie is speciaal ontwikkeld voor AGV toepassingen (foto: Apex Dynamics) Als gevolg van automatiseringen in logistiek of productieomgevingen krijgt Apex Dynamics steeds meer vragen over tandwielkasten voor AGV toepassingen. Dat wil zeggen tandwielkasten voor Automatisch Geleide Voertuigen, oftewel mobiele robots, die vaak worden ingezet… Lees verder →

 • Nieuw overzicht technische webinars om bij te blijven

  Aandrijftechniek blijft een overzicht plaatsen van technische webinars vanuit de industrie. Ideaal voor engineers en technici die thuis werken, maar ook voor diegenen die op kantoor of in de fabriek aan het werk zijn en bij willen scholen op hun vakgebied. Thuiswerken is voor velen… Lees verder →

 • Slimme radarsensoren voor ruige omgevingen

  Radarsensoren voor ruige omgevingen

  De DR-M30-IOL voor afstandsmeting in de zwaarste omgevingen bereikt een schokbestendigheid van 100 g en beschermingsklassen tot IP69K. (Foto: Turck) Turck presenteert robuuste radarsensoren. De DR-M30-IOL zijn geschikt voor zware toepassingen zoals afstandsmeting in havenfaciliteiten en fabrieksautomatisering. De robuuste 122 GHz-apparaten met beschermingsklassen tot IP69K… Lees verder →

 • Draadloze roaming

  Draadloze roaming: meer bereik voor draadloze bediening

  Het BWH 001 basisstation van Sigmatek maakt draadloze bediening en bewaking van systemen mogelijk met behulp van "Wireless Roaming". (Foto: SigmaControl) Om operators in staat te stellen zich nog vrijer langs de productielijn te bewegen, heeft Sigmatek de “Wireless Roaming Feature” voor draadloze HMI’s ontwikkeld.… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven