Algemeen
Mecalac Bucher Hydraulics
De Bucher Hydraulics AX pomp is onder andere ingebouwd in de Mecalac elektrische graafmachine 12MTX (foto: Mecalac)

Op de Bauma in 2019 waren ze al te zien: de AX pompen en motoren van Bucher Hydraulics die gebruik maken van de floating cup technologie van Innas. Hiermee biedt het Duitse bedrijf een oplossing voor de hoge drukrimpels en een niet optimaal rendement bij lage toerentallen; eigenschappen die kenmerkend zijn voor conventionele zuigermotoren en -pompen. Op dit moment test Bucher de componenten met een geselecteerd groepje klanten in onder meer mobiele elektrische bouwmachines.

Zuigerpompen en -motoren worden toegepast in vele applicaties en vormen daarin vaak de belangrijkste componenten van het hydraulisch circuit. De technologie achter een conventionele zuigerpomp is daarbij zowel eenvoudig als complex: de zuigers, meestal in een aantal van 7 of 9 stuks, zetten een mechanisch koppel om in oliedruk. In een zuigermotor is het proces omgekeerd en resulteert de oliedruk in het gewenste mechanisch koppel.

Tekortkomingen hydrauliekmarkt

Peter Achten van Innas vertelt over de inspanningen van het bedrijf om iets aan deze beperkingen te doen: “Wij zijn al langer van mening dat de hydrauliekmarkt wordt gefrustreerd door haar eigen tekortkomingen. Dat zijn naast een hoog geluidsniveau vooral een slecht rendement en een hoge kostprijs. Dit geldt voor zowel de systemen als de losse componenten.”

Lage toerentallen, hoog koppel

Hij vervolgt: “Het is daarom logischer om de zuigers vast aan een rotor te verankeren en de cilinders los te koppelen van de trommel. Dat is dan ook precies wat we hebben gedaan in onze ‘floating cup technologie’. De drukkracht kan dan zonder enige wrijving en slijtage aan de rotor worden overgedragen.”

Hoger rendement

De diverse eigenschappen van de technologie zijn inmiddels ook door onafhankelijke partijen aangetoond. Testen die zijn uitgevoerd door de TU Eindhoven geven ten aanzien van het rendement bijvoorbeeld maxima aan tot 97%. Bovendien zijn de eerste stappen genomen richting het praktisch toepassen van de floating cup technologie.

Testen in machines

Zo heeft Bucher Hydraulics inmiddels onder licentie de technologie ingezet voor de serie AX zuigerpompen en -motoren. Voorafgaand aan de introductie van deze serie heeft Bucher Hydraulics geruime tijd getest en rondt dit traject op dit moment af met een select gezelschap vaste klanten dat de pompen en motoren test in hun eigen machines en applicaties.

Bucher Hydraulics

AX-serie

De componenten van de AX-serie hebben een flowrate van 18 – 76 cc/omw en zullen in de nabije toekomst ook beschikbaar zijn met een flowrate van 115 cc/omw. Door het ontwerp, waarbij de twee roterende zwenkplaten spiegelend ten opzichte van elkaar zijn opgesteld, kunnen de componenten drukken opbrengen tot 450 – 500 bar bij lage toerentallen en hebben een vlakke drukrimpel.

Elektrische graafmachine

De Bucher Hydraulics AX pomp is onder andere ingebouwd in de Mecalac elektrische graafmachine 12MTX. Hierin wordt gebruik gemaakt van LiFePO4 batterijtechnologie die – door inzet van de AX pomp – dermate zuinig is dat de machine gedurende 8 uur is te gebruiken.

Meer over de Floating Cup technologie in de AX zuigerpompen en -motoren van Bucher Hydraulics is te lezen in de komende editie van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven