Algemeen
Festo VTEM pick&place
Met de Motion Terminal VTEM kunnen gebruikers alle functies van hun pick-and-place-toepassing in slechts één systeem implementeren (foto's: Festo)

De Festo Motion Terminal VTEM combineert digitalisering met pneumatiek. Ook de handlingtechniek profiteert hiervan, omdat positionering met pneumatiek nu eenvoudig mogelijk is met behulp van het VTEM-automatiseringsplatform. Talrijke componenten zoals dempers of smoringen kunnen vervallen.

De Festo Motion Terminal VTEM brengt pneumatiek in het tijdperk van Industrie 4.0 – met apps die het mogelijk maken om meer dan 50 afzonderlijke componenten te vervangen. De nieuwe manier van functie-integratie – in combinatie met software – vereenvoudigt de hele waardeketen, omdat er slechts één stuk hardware nodig is.

Hierdoor kunnen gebruikers met slechts één ventiel verschillende taken uitvoeren en met 8 ventielen 16 drukregelkanalen bedienen. De inspanning die hiermee gepaard gaat – van engineering tot aanpassing van het formaat – wordt aanzienlijk gereduceerd.

Pick&place toepassingen vereenvoudigd

Met de Motion Terminal VTEM kunnen gebruikers alle functies van hun pick-and-place-toepassing in slechts één systeem implementeren. Talrijke componenten zoals dempers of smoringen kunnen worden geëlimineerd.

Het ontwerp wordt veel eenvoudiger, omdat motion-apps nu veel taken overnemen en complexe mechanische opstellingen vervangen. Voor een consistente kwaliteit kunnen gebruikers op elk moment procesgegevens uitlezen en snel reageren op afwijkingen.

Festo Motion Terminal VTEM
De Festo Motion Terminal VTEM brengt pneumatiek in het tijdperk van Industrie 4.0

Positionering met pneumatiek

Dankzij de ‘Positioning’ app hebben handlingexperts flexibiliteit bij het positioneren van werkstukken van verschillende grootte. Ze kunnen de end-to-end bewegingen optimaliseren voor elke mogelijke werkstukgrootte, bijvoorbeeld door de bewegingssnelheid en de impactenergie naar de eindpositie nauwkeurig te definiëren.

Met de ‘Positionering’ app kunnen pneumatische aandrijvingen vrij worden gepositioneerd over de gehele werkslag en kan de cilinderbeweging worden geregeld met behulp van grenswaarden voor de parameters snelheid, acceleratie en trekkracht. Door het opgeven van de grenswaarden is een soepele positionering mogelijk voor geselecteerde series tot een slag van 300 mm.

Druk- en vacuümregeling

Veilig transport wordt bereikt met vacuüm via de app ‘Proportionele drukregeling’. Het vacuümniveau wordt eenvoudig aangepast aan het te verplaatsen gewicht. Op deze manier verhogen systeembouwers ook de energie-efficiëntie van hun toepassing.

Wisseltijden of handmatige formaatwijzigingen behoren tot het verleden: het enige wat nodig is, is het wijzigen van de vereiste parameters. De vrijwel trillingsvrije beweging in de eindpositie door de app ‘Soft Stop’ minimaliseert de slijtage – en verkort de cyclustijden.

Software in plaats van hardware

Door snel nieuwe functies toe te voegen via Motion Apps kunnen machineontwikkelaars met de Festo Motion Terminal VTEM een basis machinetype creëren en, afhankelijk van de keuze van de Motion Apps, deze machine uitrusten met verschillende functies en mogelijkheden om aan de eisen van de klant te voldoen.

Het kopiëren en overbrengen van parametersets vereenvoudigt de planning en bespaart tijd. Functietoewijzing via software brengt nog meer voordelen met zich mee: Manipulatiebeveiliging en kennisbescherming, omdat het niet mogelijk is om van buitenaf te zien welke functies de kleppen uitvoeren.

Predictive maintenance

Daarnaast wordt het thema onderhoud vereenvoudigd, omdat lekkages automatisch worden bewaakt en lange lijsten met reserve- en slijtageonderdelen overbodig worden. Met de bewegingsapplicatie ‘Lekkage-diagnose’ kunnen storingen aan de hand van diagnosecycli en gedefinieerde drempelwaarden aandrijfspecifiek en gelokaliseerd worden gedetecteerd. Dit maakt voorspellend onderhoud mogelijk.

Eerste publicatie 6-1-2021 – Paul Quaedvlieg

 • Hannover Messe 2020

  Hannover Messe 2022 wordt verplaatst

  Hannover Messe 2022 vindt plaats van 30 mei t/m 2 juni. Op de afbeelding een impressie van een eerdere editie van de Hannover Messe. (foto: Paul Quaedvlieg) Hannover Messe 2022 wordt verplaatst. Vanwege de huidige situatie rond Covid, organiseert Deutsche Messe van 30 mei tot… Lees verder →

 • Hyundai HX 260 AL

  GMB zet door UMS aangepaste elektrische Hyundai in (+video)

  De elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine van GMB in actie (foto's: UMS) Sinds enige tijd zet GMB een elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine in. Familiebedrijf GMB staat voor expertise en duurzame oplossingen op het gebied van waterveiligheid, waterkwaliteit, bio-energie en industriële bouw &… Lees verder →

 • Bauma 2022

  Optimisme in München; Bauma 2022 bijna volgeboekt

  Bauma 2022 vindt van 24 t/m 30 oktober plaats in München. (Foto: Bauma) Het duurt nog meer dan 10 maanden vooraleer Bauma 2022 van 24 tot 30 oktober zijn deuren opent in München. ’s Werelds grootste vakbeurs voor bouwmachines, bouwmateriaalmachines, mijnbouwmachines, bouwvoertuigen en bouwmachines verwacht… Lees verder →

 • Rollon ontwikkelt all-in-one pakket voor cobots

  Rollon biedt nu een all-in-one pakket aan voor cobots. (Foto: Rollon) Rollon heeft zijn expertise op het gebied van universele robots uitgebreid en biedt nu een all-in-one pakket voor cobots. Het pakket heeft onder meer UR+-gecertificeerde lineaire assen, die individueel configureerbaar en eenvoudig te bedienen… Lees verder →

 • Siemens Gamesa

  Serieproductie van 11 MW windturbines gestart in Cuxhaven

  De eerste geassembleerde turbine zal worden geïnstalleerd in het offshore windpark Hollandse Kust Zuid (foto: Siemens Gamesa) Op 14 januari 2022 verliet de eerste in serie gefabriceerde SG 11.0-200 DD gondel de Siemens Gamesa fabriekshal in Cuxhaven. De fabriek is sinds de zomer maandenlang omgebouwd… Lees verder →

 • Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s (Foto: Audi) Energiemaatschappij RWE heeft recent een opslagfaciliteit geopend. Deze is gebaseerd op gebruikte hoogspanningsaccu’s (EV-accu’s) van elektrische Audi’s. De installatie staat op het terrein van de waterkrachtcentrale van RWE aan een stuwmeer bij Herdecke… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven