Algemeen
Damen Nuyina
De Nuyina is een state-of-the-art schip geworden met unieke eigenschappen (foto: Damen Naval)

Vijf jaar nadat Damen Shipyards Group de bouw begon is het nieuwe Antarctische onderzoeks- en bevoorradingsschip (ASRV) Nuyina voor de Australische regering aangekomen in zijn thuishaven Hobart in Tasmanië. Bakker Sliedrecht leverde voor het bijzondere schip de flexibele elektrische voortstuwing, waarmee de Nuyina zowel elektrisch als hybride kan varen en op volle kracht door het Zuidpoolijs kan breken.

De ijsbreker gaat wetenschappelijk onderzoek doen rond de Zuidpool en mensen, goederen en materiaal brengen naar en van onderzoeksstations. Ook wordt het ingezet als reddingsschip bij noodsituaties of milieurampen en als patrouilleschip. Het heeft een eigen onderzoekslaboratorium, kan 1200 ton lading vervoeren en biedt plaats aan 150 mensen.

De Nuyina kan varen bij temperaturen van veertig graden onder nul en met een snelheid van drie knopen door 1,65 meter dik ijs breken. De naam Nuyina is het Tasmaanse Aboriginal woord voor zuiderlicht.

Hybride voorstuwing voor verschillende doeleinden

Bakker Sliedrecht was verantwoordelijk voor de engineering van de elektrische voortstuwing. Het schip vaart door kwetsbare natuurgebieden. Vandaar dat de impact op het milieu zo goed als nul moest worden. Daarom is er gekozen voor een hybride elektrische voortstuwingsvorm. Dit betekent dat het schip op zijn dieselmotoren, op zijn elektromotoren of op allebei kan varen.

Door de hybride voortstuwing kan de Nuyina in verschillende modi varen. Het kan geheel op diesel varen om zo snel mogelijk van A naar B te komen. Geheel elektrisch om stil en zuinig te varen of op een dieselmotor en een elektromotor, waarbij de andere dieselmotor energie opwekt.

In de ijsbreker modus kunnen zowel de dieselmotoren als de elektromotoren en thrusters op volle kracht worden ingezet. In DP-modus houden die thrusters het schip op zijn plaats.

Levering elektrische voorstuwing en training Australische crew

Bakker Sliedrecht leverde vier watergekoelde frequentieregelaars die multifunctioneel inzetbaar zijn, voor de twee voorstuwingsmotoren elk 3700 kW of voor de drie thrusters met 1300 kW elektromotoren voor de steven, drie thrusters met 1300 kW elektromotoren voor de boeg en twee transformatoren voor het Power Take Off/Power Take In systeem (PTO/PTI).

Dat genereert zowel stroom voor de voortstuwing als voor andere doeleinden, zoals de boordspanning. De thrusters worden zowel ingezet voor de voortstuwing als voor het Dynamic Positioning (DP) systeem dat het schip op zijn plaats houdt. Bakker Sliedrecht verzorgde een training voor de Australische bemanning om de installatie te leren kennen en om te gaan met alle mogelijkheden van de elektrische voortstuwing.

Technische uitdagingen van het project

Vanaf de eerste aanvraag in 2013 tot aan de oplevering in 2021 was Bakker Sliedrecht met haar expertise in elke fase van dit complexe project direct betrokken. “Het schip moest onder zeer moeilijke condities en zware weersomstandigheden kunnen varen. Ook moest het een hybride voorstuwing krijgen. Dat maakte het technisch heel complex en het project heel uitdagend”, zegt projectmanager Arie de Jong van Bakker Sliedrecht.

“Dat zie je ook aan de bouwtijd. In 2016 kregen we de eerste opdracht en in de zomer van 2021 werd het opgeleverd. Wel is de Nuyina een state-of-the-art schip geworden met unieke eigenschappen. Daar zijn we als Bakker Sliedrecht en zijn projectteam trots op.”

Lees hier hoe Bakker Sliedrecht als een van de eerste bedrijven in de maritieme sector deels overschakelde van tijdgestuurd onderhoud naar conditiegestuurd onderhoud.

 • Hannover Messe 2020

  Hannover Messe 2022 wordt verplaatst

  Hannover Messe 2022 vindt plaats van 30 mei t/m 2 juni. Op de afbeelding een impressie van een eerdere editie van de Hannover Messe. (foto: Paul Quaedvlieg) Hannover Messe 2022 wordt verplaatst. Vanwege de huidige situatie rond Covid, organiseert Deutsche Messe van 30 mei tot… Lees verder →

 • Hyundai HX 260 AL

  GMB zet door UMS aangepaste elektrische Hyundai in (+video)

  De elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine van GMB in actie (foto's: UMS) Sinds enige tijd zet GMB een elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine in. Familiebedrijf GMB staat voor expertise en duurzame oplossingen op het gebied van waterveiligheid, waterkwaliteit, bio-energie en industriële bouw &… Lees verder →

 • Bauma 2022

  Optimisme in München; Bauma 2022 bijna volgeboekt

  Bauma 2022 vindt van 24 t/m 30 oktober plaats in München. (Foto: Bauma) Het duurt nog meer dan 10 maanden vooraleer Bauma 2022 van 24 tot 30 oktober zijn deuren opent in München. ’s Werelds grootste vakbeurs voor bouwmachines, bouwmateriaalmachines, mijnbouwmachines, bouwvoertuigen en bouwmachines verwacht… Lees verder →

 • Rollon ontwikkelt all-in-one pakket voor cobots

  Rollon biedt nu een all-in-one pakket aan voor cobots. (Foto: Rollon) Rollon heeft zijn expertise op het gebied van universele robots uitgebreid en biedt nu een all-in-one pakket voor cobots. Het pakket heeft onder meer UR+-gecertificeerde lineaire assen, die individueel configureerbaar en eenvoudig te bedienen… Lees verder →

 • Siemens Gamesa

  Serieproductie van 11 MW windturbines gestart in Cuxhaven

  De eerste geassembleerde turbine zal worden geïnstalleerd in het offshore windpark Hollandse Kust Zuid (foto: Siemens Gamesa) Op 14 januari 2022 verliet de eerste in serie gefabriceerde SG 11.0-200 DD gondel de Siemens Gamesa fabriekshal in Cuxhaven. De fabriek is sinds de zomer maandenlang omgebouwd… Lees verder →

 • Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s (Foto: Audi) Energiemaatschappij RWE heeft recent een opslagfaciliteit geopend. Deze is gebaseerd op gebruikte hoogspanningsaccu’s (EV-accu’s) van elektrische Audi’s. De installatie staat op het terrein van de waterkrachtcentrale van RWE aan een stuwmeer bij Herdecke… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven