Algemeen
Gehring elektromotoren
Dit prototype van een stator met een compacte wikkeling van vlakke draden is gemaakt met nieuwe productietechnologie. (foto: Gehring)

Het aantal elektrische voertuigen stijgt gestaag. Het AgiloDrive-project van het Karlsruher Institut für Technologie (KIT) heeft tot doel in de toekomst in Duitsland economisch motoren met variabele technologie en hoeveelheden te produceren. De onderzoekers ontwikkelen nieuwe soorten modulaire producten en productietechnologieën, die vervolgens worden overgedragen aan de industrie.

Het doel van het AgiloDrive onderzoeksproject is het ontwikkelen van een nieuw flexibel productiesysteem dat is gebaseerd op modulaire producten en productiespecifieke technologieën. De ontwikkelaars willen elektromotoren in de toekomst zo kunnen te produceren, dat op elk moment een grote verscheidenheid aan varianten, technologieën en hoeveelheden economisch kan worden geproduceerd. Hierdoor kunnen schaalvoordelen ook worden gebruikt in verschillende productseries en productietechnologieën.

Behalve het KIT Mobility Systems Center zijn ook Schaeffler Automotive Buehl, Gehring Technologies en e-mobil BW bij het project betrokken.

Flexibel productiesysteem

Het systeem kenmerkt zich door modulaire verwerkingsmodules, uniforme interfaces en schaalconcepten. Zo kan het flexibel reageren op veranderende markt- en technologie-eisen. De modulaire structuur maakt het mogelijk dat investeringen dynamisch worden aangepast aan de werkelijke vraag. Ondanks vluchtige markten kan elektrische mobiliteit economisch worden geïntegreerd in de energie- en mobiliteitstransitie.

Het AgiloDrive projectteam werkt tegelijkertijd aan drie deelprojecten. Het eerste is een geïntegreerd modulair productsysteem op basis van modulaire, toekomstbestendige modulaire constructies en flexibele ontwikkel- en ontwerpmethodes. Het tweede deelproject behandelt de noodzakelijke structuren en technologieën van flexibele systemen.

In het derde deelproject is het de bedoeling om het productiesysteem te introduceren, zodat de bevindingen van het onderzoeksproject op industriële schaal kunnen worden geïmplementeerd. Bovendien worden de deeloplossingen en het algehele systeem van het productcreatie- en productieproces zowel technisch als economisch gevalideerd.

Schaeffler elektromotoren
Elektromotor voor elektrische voertuigen, aangepast aan de beschikbare ruimte. (foto: Schaeffler)

Rendabel

Investeringen in productiefaciliteiten moeten rendabel zijn. Dit vereist een hoge bezettingsgraad op lange termijn, zelfs als de door klanten gevraagde volumes voor individuele toepassingen vluchtig blijven. De resultaten van het AgiloDrive-project zullen aan de industrie beschikbaar worden gesteld om de oplossingen snel te implementeren in andere zelf gefinancierde projecten.

Met het flexibele productiesysteem kunnen met name middelgrote machine- en installatiebouwers en leveranciers het transformatieproces naar elektromobiliteit met succes voltooien en deelnemen aan de nieuwe markten. Het onderzoeksproject levert hiermee een bijdrage aan het veiligstellen van Duitsland en in het bijzonder Baden-Württemberg als auto- en machinebouwlokatie.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven