Algemeen
KIT FiFi loopjongen
Het assistentiesysteem FiFi ondersteunt medewerkers bij het dragen of verplaatsen van lasten (foto: KIT).

In het dagelijks leven heeft men vaak behoefte aan een tweede paar armen: om zware kisten te verslepen, de boodschappentas vast te houden of een koffer naar vliegtuig of taxi dragen. Ook in bedrijven worden nog veel goederen of materiaalstromen met de hand uitgevoerd. Hier is behoefte aan een elektrische loopjongen, die met duidelijke gebaren simpel bestuurbaar is en medewerkers ondersteunt bij het dragen of verplaatsen van lasten. Het assistentiesysteem FiFi van het Karlsruher Institut für Technologie (KIT) kan dit en wordt nu voor industriële toepassingen getest.

FiFi is een assistentiesysteem dat mensen in zijn directe omgeving ondersteunt en dat contactloos bestuurbaar is. Het rijdend platform met een camerasysteem kan zinvol worden toegepast bij dynamische materiaalstromen binnen bedrijven. Dergelijke stromen vereisen hoge flexibiliteit en worden normaliter door mensen uitgevoerd. Typische voorbeelden zijn een magazijnen voor auto-onderdelen, consumentenproducten bij onlinehandelaren of aflevering van goederen tussen verschillende afdelingen in bedrijven.

Twee varianten van FiFi

FiFi werd gerealiseerd in twee varianten. De eerste is een voertuig, dat het transport van een last van 30 kg mogelijk maakt en een oppervlakte heeft van 500 mm × 500 mm. Een groter voertuig, dat voor industriële partner Bär Automation werd ontwikkeld, kan lasten verplaatsen tot 300 kg en kan ook een wagen trekken.

Via het camerasysteem vangt FiFi gebaren van de gebruiker driedimensionaal op en voert zo zijn commando’s uit. Op deze manier kan FiFi contactloos rangeren of schakelen tussen verschillende operationele modi. Terwijl FiFi de gebruiker volgt, kan het voertuig voor het laden de gebruiker tot op een armlengte naderen.

Met het aanwijzen van een lijn op de grond rijdt hij zelfstandig langs de lijn naar het volgende station, waar hij door de volgende gebruiker wordt afgeladen. Voor de veiligheid scant een laser de omgeving af om botsingen te voorkomen en zorgt daarmee voor een veilige bediening. Met behulp van een hefsysteem kunnen verschillende werkhoogtes met behulp van gebaren worden ingesteld.

Naar de markt

In de eerste praktijktest heeft FiFi zich al zo goed bewezen, dat het assistentiesysteem nu wordt ingezet in de markt voor interne logistiek. Samen met Bär Automation werd FiFi voor verschillende taken in de logistiek geoptimaliseerd, zodat nu in de volgende stap andere mogelijkheden kunnen worden gebruikt.

FiFi helpt medewerkers niet alleen om hun werkzaamheden efficiënter te verrichten. Hij kan er ook toe bijdragen dat meer arbeidsplaatsen voor oudere medewerkers kunnen worden ingericht, doordat het transport van lichte en zware lasten eenvoudiger wordt. Op YouTube vindt u een filmpje met FiFi in werking.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven