Algemeen
Festo Mercedes benz production batteries
Festo ziet een forse groei in machine-oplossingen voor de productie van accu’s, zoals hier bij Mercedes-Benz in Untertürkheim (foto: Mercedes-Benz)

In 2020 wist Festo de verkoop-omzet in het segment ‘machines en systemen voor de productie van accu’s’ met 40 procent te verhogen. De vraag naar automatisering van de productie van accucellen en andere componenten voor e-voertuigen neemt toe. Festo ziet grote mogelijkheden voor verdere groei in dit segment.

Zelfs voor 2020 nam het aandeel van hybride en elektrische voertuigen gestaag toe. De automobielindustrie investeert momenteel bijna uitsluitend in de nieuwe elektrische voertuigen. Dr. Ansgar Kriwet, lid van de directie en verantwoordelijk voor Sales: “In 2020 betrof 70% van de topprojecten van Festo uit de automobielsector investeringen op het gebied van elektrische mobiliteit.” Op basis van dit zeer goede uitgangspunt verwacht Festo de komende jaren een aanzienlijke groei met dubbele cijfers in het segment ‘Machines en systemen voor de productie van accu’s’.

De vraag neemt toe

De mate van automatisering in de productie neemt toe door de elektrificatie van aandrijflijnen. Voor de traditionele assemblage van verbrandingsmotoren is zeer nauwkeurige assemblage van mechanische componenten nodig, terwijl voor de productie van accumodules zeer dure en potentieel gevaarlijke elektrochemische elementen nodig zijn.

Daarnaast zijn er in vergelijking met voertuigen met verbrandingsmotoren nieuwe componenten: de elektrische motor, de accu’s en de vermogenselektronica. De productie hiervan brengt nieuwe uitdagingen met zich mee: het is bijvoorbeeld cruciaal te voorkomen dat de accucellen beschadigd raken door vallen. Daarom biedt Festo op elkaar afgestemde oplossingen voor het robuust, veilig en nauwkeurig grijpen en transporteren van accucellen, met name op het gebied van transporttechnologie.

Festo ev's growth electrification

Belangrijke producten

Tijdens de digitale Hannover Messe werden productinnovaties voor automatisering in elektromobiliteit gepresenteerd zoals bijvoorbeeld de VTUG- en VUVG-ventielen in de ‘accu’-versie, d.w.z. koper-, zink- en nikkelvrij. Festo verhoogt de productiviteit van zijn klanten met techniek, bijvoorbeeld met energiezuinige piëzo-ventielen VZQA en VEAB, of met de servopers YJKP, die in groten getale werd verkocht voor de productie van accucellen om de gewikkelde accu’s te persen.

Voor de klanten in de productie van accu’s loont in dit geval de hoge kwaliteit, omdat de accu’s zeer kostbaar zijn en de installaties op een hoog cyclustempo draaien. Stilstand kost geld en daarom zijn snelle levering van reserve-onderdelen en service zeer belangrijk.

Festo emobility growth

In de afgelopen twee jaar heeft Festo investeringen gedaan om aan alle eisen in de portfolio te kunnen voldoen. Festo’s eigen onderzoek en deelname aan gezamenlijke onderzoeksprojecten, die zich richten op het verwerkingsproces voor de productie van halfgeleider-accucellen of het recyclen van accu’s, dragen ook bij tot die ontwikkeling.

Gehele procesketen

De productie van accu’s is zeer complex. Festo biedt branche specifieke producten en oplossingen voor de fabricage van machines en systemen in de gehele procesketen van de productie van accucellen: van procesautomatiseringsproducten voor voorbereiden van grondstoffen tot koper-, zink- en nikkelvrije producten.

Maar ook dry- en cleanroom compatibele producten voor de volledig geautomatiseerde productie van accucellen tot het assemblagesysteem voor accumodules voor installatie in voertuigen. Festo biedt tevens automatiseringstechniek en expertise tot kwalificatie door Festo Didactic en advies van Festo Training en Consulting.

Automatisering en training uit één bron

Momenteel worden wereldwijd productiefaciliteiten voor componenten en elektrische voertuigen in korte tijd en in hoog tempo gebouwd. Om het grote aantal medewerkers, die vaak niet de juiste training of kennis hebben, zeer snel op te leiden en in te werken, biedt Festo Didactic branchespecifieke leerconcepten: van toegang tot het Festo Learning Experience Platform voor zelfstudie, tot leerfabrieken voor praktische training met perfecte kennisoverdracht op de werkvloer.

 • Schunk Medtech Steriline

  Mechatronische componenten Schunk compatibel met standaard lab-apparatuur

  De levenslang onderhoudsvrije PGN-plus-P met klant specifieke coating voor de handling van medicijnflessen in een aseptisch vulsysteem (foto: Steriline) De verwerkende industrie speelt een sleutelrol in de biowetenschappelijke sector. Bij de productie van gevoelige producten waar mensen direct mee in contact komen, zijn betrouwbare systeem-componenten… Lees verder →

 • Dana introduceert drie nieuwe planetaire aandrijvingen

  Dana introduceert drie nieuwe planetaire aandrijvingen

  Dana introduceert drie nieuwe planetaire aandrijvingen. (Foto: Dana) Dana introduceert nieuwe planetaire aandrijvingen met verbeterde koppeldichtheid en ontwerpflexibiliteit voor een breed scala aan rups-, wiel- en liertoepassingen. De nieuwe planetaire aandrijvingen, die nu beschikbaar zijn, bieden nominale koppelwaarden van 80 kNm tot 130 kNm. Ze… Lees verder →

 • Hannover Messe 2020

  Hannover Messe 2022 wordt verplaatst

  Hannover Messe 2022 vindt plaats van 30 mei t/m 2 juni. Op de afbeelding een impressie van een eerdere editie van de Hannover Messe. (foto: Paul Quaedvlieg) Hannover Messe 2022 wordt verplaatst. Vanwege de huidige situatie rond Covid, organiseert Deutsche Messe van 30 mei tot… Lees verder →

 • Hyundai HX 260 AL

  GMB zet door UMS aangepaste elektrische Hyundai in (+video)

  De elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine van GMB in actie (foto's: UMS) Sinds enige tijd zet GMB een elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine in. Familiebedrijf GMB staat voor expertise en duurzame oplossingen op het gebied van waterveiligheid, waterkwaliteit, bio-energie en industriële bouw &… Lees verder →

 • Bauma 2022

  Optimisme in München; Bauma 2022 bijna volgeboekt

  Bauma 2022 vindt van 24 t/m 30 oktober plaats in München. (Foto: Bauma) Het duurt nog meer dan 10 maanden vooraleer Bauma 2022 van 24 tot 30 oktober zijn deuren opent in München. ’s Werelds grootste vakbeurs voor bouwmachines, bouwmateriaalmachines, mijnbouwmachines, bouwvoertuigen en bouwmachines verwacht… Lees verder →

 • Rollon ontwikkelt all-in-one pakket voor cobots

  Rollon biedt nu een all-in-one pakket aan voor cobots. (Foto: Rollon) Rollon heeft zijn expertise op het gebied van universele robots uitgebreid en biedt nu een all-in-one pakket voor cobots. Het pakket heeft onder meer UR+-gecertificeerde lineaire assen, die individueel configureerbaar en eenvoudig te bedienen… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven