Algemeen
Festo duurzaamheid
Digitalisering en AI zijn bepalend voor de productontwikkeling met slimme en intelligente producten en maken energie-efficiëntie en duurzaamheid binnen klantenoplossingen mogelijk (foto's: Festo)

In het boekjaar 2020 had de Festo Group vanwege de pandemie te maken met een omzetdaling van 7,5%. Desondanks heeft Festo het jaar kunnen afsluiten met een algeheel bedrijfsresultaat dat boven het bedrijfsresultaat van 2019 lag. Ook werden de medewerkers op een verantwoorde wijze door de crisis geloodst. Na een sterk eerste kwartaal verwacht het bedrijf in 2021 een inhaalslag te maken. Digitalisering, LifeTech en automatisering spelen daar een grote rol in.

Festo bewijst economisch stabiel te zijn en heeft zich in de pandemie vooralsnog goed staande weten te houden. In het boekjaar 2020 had de Festo Group vanwege de pandemie te maken met een omzetdaling van 7,5%. De omzet bedroeg 2,84 miljard euro (in het boekjaar 2019 was dit 3,07 miljard euro). Over het geheel genomen was het bedrijfsresultaat in 2020 iets hoger dan in het jaar daarvóór, dankzij de vooruitziende maatregelen voor kostenbesparing en bescherming van werkgelegenheid.

“Hierdoor konden wij onze medewerkers veilig door het crisisjaar loodsen en een goede basis leggen om in te spelen op het herstel van de wereldeconomie. Tegelijkertijd biedt het ons de financiële vrijheid om ook nu in onze toekomst te investeren”, aldus Bestuursvoorzitter Dipl.-Ing. Dr. h.c. Oliver Jung.

Investeringen wereldwijd

Evenals in het voorgaande jaar bedroeg de R&D 8% van de bedrijfsomzet. In de afgelopen jaren heeft Festo grote investeringen gedaan in zowel Europa als de groeiregio’s Noord-Amerika en Azië. Onder de slogan ‘In de regio voor de regio’ heeft Festo goed presterende toeleveringsketens, die ook nu tijdens de crisis, wereldwijd en lokaal naar behoren functioneren.

Het bedrijf verwacht in 2021 een inhaalslag te maken. “We zijn het jaar goed begonnen, met een sterke groei in het eerste kwartaal. Omdat over het einde van de pandemie niets zinnigs valt te zeggen, gaan we voort met onze besparingsaanpak. Daarnaast blijven we investeren in onze groei- en innovatiestrategie”, zegt Dr. Oliver Jung.

Strategie 2025+

De implementatie van de nieuwe strategie 2025+ is in volle gang. De strategie is gericht op groei en prestaties, innovatie en toekomstige markten, digitalisatie en kunstmatige intelligentie (AI) en duurzaamheid. Digitalisering en AI zijn bepalend voor de productontwikkeling met slimme en intelligente producten en maken energie-efficiëntie en duurzaamheid binnen klantenoplossingen mogelijk.

Elektrificatie automobielindustrie

Festo richt zich op de verschuiving in capaciteiten, de kwalificatie van medewerkers in de digitale transformatie. “De structurele verandering die zich in veel sectoren voltrekt, is voor ons duidelijk merkbaar, van de elektronica-industrie tot elektromobiliteit en life tech. Elektrificatie in de automobielindustrie is nu pas goed op gang gekomen. Er is veel vraag naar automatiseringsoplossingen voor de productie van elektrische voertuigen en voertuigelektronica en voor de productie van accu’s. Bovendien is de vraag naar kwalificatie in het volledige elektrificatiespectrum aanzienlijk. Dat betekent voor ons dat er voor de komende jaren uitstekende groeikansen liggen”, legt Dr. Oliver Jung uit.

Festo e-mobiliteit

De behoefte aan thuisscholing en virtuele training (Digitaal Onderwijs) groeit tijdens de pandemie in hoog tempo. Tijdens de lockdown bracht Festo Didactic met succes zijn nieuwe digitale leerplatform voor technisch onderwijs Festo LX uit, en introduceerde een gratis thuisonderwijsversie voor mechatronica-cursussen op scholen.

Enorme groei LifeTech

Met groeipercentages van meer dan 100% neemt het bedrijfssegment LifeTech met medische technologie en laboratoriumautomatisering een enorme vlucht. Festo blijft zijn Technical Engineering Center for LifeTech in Boston, een van ’s werelds belangrijkste locaties voor de ontwikkeling van levenswetenschappen dat in 2018 werd geopend, uitbreiden om deze veelbelovende groeimarkt verder te ontwikkelen.

De producten van Festo spelen een grote rol bij de bestrijding van het coronavirus. Vooral de laboratoriumautomatisering maakt een snellere verwerking van coronatests mogelijk. Automatisering is ook cruciaal bij de ontwikkeling en productie van vaccins.

Festo Lifetech

“Automatisering is voor ons een randvoorwaarde om wereldwijd snel, veilig en betaalbaar te kunnen leveren en een hoge medische kwaliteit bij de behandeling van mensen te kunnen waarborgen, of het nu medicijnen en vaccins betreft of beademingsmachines of medische apparatuur. Daarom blijven we onze LifeTech-activiteiten de komende jaren sterk uitbreiden”, zegt Dr. Oliver Jung.

Automatisering en opleiding

“Als bedrijf en samenleving moeten we tijdens de pandemie de juiste balans vinden in het zoeken naar manieren om uit de crisis te komen en onze toekomstige werkzaamheden op duurzaamheid te richten. Automatisering en technisch onderwijs zijn daarbij essentiële factoren. We dragen hier ook een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid voor duurzame ontwikkeling”, aldus Dr. Oliver Jung. Uiteindelijk willen we de productie geleidelijk ontwikkelen in de richting van een circulaire economie.

Slimme en digitale pneumatiek

“Bij Festo zijn we ervan overtuigd dat met name pneumatiek op veel terreinen enorme voordelen biedt boven elektrische apparatuur en dat geen enkele andere technologie daaraan kan tippen. We zijn dit momenteel verder aan het ontwikkelen om tot slimme en digitale pneumatiek te komen. Er liggen hier nog talloze mogelijkheden”, volgens Dr. Oliver Jung.

In 2020 boekte Festo intern veel vooruitgang in klimaatbescherming en daarmee tot het behalen van de klimaatdoelstelling om in 2025 een CO2-reductie van minimaal 30% te hebben bereikt (doel 1 en 2).

Festo behaalt de belangrijkste resultaten in klimaatbescherming bij zijn klanten door wat pneumatiek en elektrische apparatuur betreft de juiste producten te selecteren (doel 3). Ongeveer 90% van de CO2-reductie wordt namelijk tijdens het gebruik van het product gerealiseerd en slechts 10% tijdens de productie ervan. Slimme producten en diensten, digitalisatie en kunstmatige intelligentie geven energie-efficiëntie een nieuwe impuls om tot CO2-neutrale productie te komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Sigmacontrol XR4industry Codian Robotics

  XR4Industry: digital twin voor bedrijfsleven & onderwijs

  Met de pick & place robot van Codian en I/O, HMI en besturingssoftware van SigmaControl wordt een digital twin gemaakt zodat de applicatie al voor daadwerkelijke bouw kan worden geprogrammeerd (foto's: SigmaControl) Daar waar onze meest bekende Nederlandse supermarktketen op de kleintjes let, wordt in… Lees verder →

 • Lenze Schmidhauser Bucher Gruppe

  Lenze verkoopt Mobile Drives divisie aan Bucher Hydraulics

  Enkele van de producten die door Lenze Mobile Drives gemaakt worden (foto: Lenze) Bucher Hydraulics, een divisie van Bucher Industries, neemt het bedrijfsonderdeel Mobile Drives over van Lenze Schmidhauser in Romanshorn (CH). Bucher richt zich met de overname sterker op de trend naar elektromobiliteit bij… Lees verder →

 • webinar aandrijftechniek

  Nieuw overzicht technische webinars om bij te blijven

  Interessante webinars deze week over koppelingen en connectiviteit van machines Aandrijftechniek blijft een overzicht plaatsen van technische webinars vanuit de industrie. Ideaal voor engineers en technici die thuis werken, maar ook voor diegenen die op kantoor of in de fabriek aan het werk zijn en… Lees verder →

 • solar team twente 2021

  Solar Team Twente naar zonneautorace in de Sahara

  In de Solar Challenge Morocco neemt het Solar Team Twente het dit najaar op tegen andere mondiale topteams Solar Team Twente heeft een alternatieve race gevonden voor het afgelaste wereldkampioenschap in Australië. In de Solar Challenge Morocco neemt het Twentse studententeam het dit najaar op… Lees verder →

 • Festo Mercedes benz production batteries

  Festo ziet kansen en verhoogt omzet in elektromobiliteit

  Festo ziet een forse groei in machine-oplossingen voor de productie van accu’s, zoals hier bij Mercedes-Benz in Untertürkheim (foto: Mercedes-Benz) In 2020 wist Festo de verkoop-omzet in het segment ‘machines en systemen voor de productie van accu’s’ met 40 procent te verhogen. De vraag naar… Lees verder →

 • Cybersecurity Hudson Kiwa

  Cybersecurity-expert Hudson Cybertec en Kiwa bundelen krachten

  Cybersecurity-expert Hudson Cybertec en Kiwa bundelen krachten (foto: Pixabay) Hudson Cybertec, gespecialiseerd in cybersecurity voor Industrial Automation & Control Systems (IACS), is per 5 mei 2021 gelieerd aan de Kiwa Groep. De onafhankelijke test-, inspectie- en certificeringsorganisatie Kiwa wil met een deelneming in Hudson Cybertec… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven