Algemeen

Festo neemt leiding Plattform Industrie 4.0 op zich

Plattform Industrie 4.0
Bernd Leukert (links) draagt het voorzitterschap van de stuurgroep van het Plattform Industrie 4.0 over aan Dr. Frank Melzer. (foto: Janina Henning, Plattform Industrie 4.0).

Dr. Frank Melzer, bestuurslid van Festo, heeft het voorzitterschap van de stuurgroep van Plattform Industrie 4.0 voor de digitalisering van de Duitse economie op zich genomen. Hij volgt daarmee Bernd Leukert op, bestuurslid van SAP. De overdracht van de voorzittershamer vond plaats op 4 december op de Digital Summit in Neurenberg.

Melzer dankte Leukert voor het succesvolle werk van de afgelopen twee jaar. Leukert heeft de stuurgroep met elan geleid en vooral door bevordering en implementatie van innovatieve testcentra voor het bedrijfsleven een belangrijke bijdrage geleverd aan het succes van het platform.

Melzer wil zich tijdens Zijn zittingsperiode richten op technologieontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van gedecentraliseerde, autonome systemen en kunstmatige intelligentie. Deze moeten goede instrumenten leveren om industriële productieprocessen in de toekomst te optimaliseren.

Een andere focus zal liggen op de kwalificatie en verdere opleiding van geschoolde werknemers. Dit is nodig omdat digitalisering leidt tot snellere verandering van competenties in onze samenleving dan welke industriële verandering ook.

Festo en Industrie 4.0

Het concern uit Esslingen is sinds de oprichting van het Industrie 4.0-platform actief in de onderzoeksadviesraad en verschillende werkgroepen. De deskundigen zijn voornamelijk betrokken bij de thema’s referentiearchitecturen, standaarden, beveiliging van netwerksystemen en kwalificatie.

Zo was de onderneming vertegenwoordigd in de werkgroep ‘Referentie-architecturen, normen en normalisatie’ van het Plattform Industrie 4.0 bij het concept van de managementlaag. Tijdens SPS IPC Drives 2018 in Neurenberg eind november werd hiervoor het document ‘Details of the Administration Shell’ gepubliceerd.

Deze laag is belangrijk voor Industrie 4.0 omdat deze apparatuur en andere middelen abstraheert en het mogelijk maakt om hun data en functies op een consistente en gecontroleerde manier toegankelijk te maken. Een ander middel kan een enkele sensor of een complete productielijn zijn. De managementlaag beschrijft de apparatuur via deelmodellen die elkaar aanvullen. Elk deelmodel vertegenwoordigt een specifiek aspect, zoals documentatie of technische gegevens.

Plattform Industrie 4.0

Plattform Industrie 4.0 is het centrale netwerk in Duitsland om de digitale transformatie in de productie te bevorderen. In nauwe samenwerking tussen politiek, bedrijfsleven, wetenschap, vakbonden en verenigingen nemen meer dan 300 spelers uit meer dan 150 organisaties actief deel aan het platform. Het ondersteunt Duitse bedrijven – met name het MKB – in het proces van de uitvoering van Industrie 4.0, in het bijzonder door bestaande Industrie 4.0 praktijkvoorbeelden van bedrijven voor het voetlicht te brengen.

Daarnaast biedt het platform belangrijke impulsen met concrete aanbevelingen voor actie en verwijst het naar ondersteunende aanbiedingen en testomgevingen. De talrijke internationale samenwerkingsverbanden van het platform onderstrepen zijn rol in de internationale discussies rond het onderwerp Industrie 4.0.

Digital Summit

De jaarlijkse Digital Summit van het Bundesministerium für Wirtschaft und Technologie (BMWi) is gewijd aan ideeën, taken en concepten om de positie van Duitsland op het gebied van digitale transformatie te versterken.

De top van dit jaar, op 3 en 4 december in Neurenberg, had als thema ‘Kunstmatige intelligentie – een sleutel tot groei en welvaart’. Vertegenwoordigers uit de politiek, het bedrijfsleven, de wetenschap en het onderwijs bespraken de uitdagingen en kansen van digitalisering. Tot 2017 heette de Digital Summit nog Nationaler IT-Gipfel. De nieuwe titel brengt tot uiting dat digitalisering van invloed is op leveranciers en gebruikers, van Industrie 4.0 tot de culturele en creatieve sector.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven