Algemeen
De Nacelle biedt een efficiënte manier om technici te trainen in het onderhoud van windmolens aangezien de complete windmoleninstallatie is nagebouwd, inclusief alle meet- en besturingselementen. (foto's: Festo)

ROC Da Vinci College en Festo hebben vrijdag 7 april de handtekeningen gezet voor een bijzondere samenwerking. Met de aanschaf van de Nacelle van Festo, wordt ROC Da Vinci College de eerste eigenaar in Nederland van een lesopstelling voor windturbine simulaties. Binnenkort kunnen docenten en studenten aan de slag met de simulator die geplaatst wordt in De Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht.

De Nacelle is speciaal ontwikkeld voor de groeiende markt van windenergie. Festo bouwt in 166 cm bij 212 cm de volledige gondel van een windmolen na in een educatieve omgeving. De Nacelle biedt een efficiënte manier om technici te trainen in het onderhoud van windmolens aangezien de complete windmoleninstallatie is nagebouwd, inclusief alle meet- en besturingselementen. De windenergie wordt opgewekt door een regelbare elektromotor waarmee verschillende weersomstandigheden kunnen worden gesimuleerd. Festo levert de Nacelle samen met een educatiepakket, met onder meer een lesprogramma voor docenten.

Leerproces

Jan Lokker, directeur Da Vinci College voor de sector Techniek en Media,  legt uit dat deze innovatie perfect aansluit op de onderwijsvisie van het Da Vinci College: “Een ontwikkeling als de Nacelle geeft onze huidige en nieuwe studenten een enorme boost. Ze werken heel graag met dit soort machines en simulatoren, die hen nieuwsgierig maken en hen prikkelen tot leren. En het grote voordeel van een simulator: fouten maken mag. Reflecteren op het leerproces vinden wij ontzettend belangrijk en daar leent de Nacelle zich perfect voor. Bovendien kunnen we dit leersysteem gebruiken voor veel meer dan uitsluitend het opleiden van studenten tot technici in windenergie. We gaan haar ook inzetten voor onze trajecten voor andere opleidingen en modules, waaronder bedrijfstrainingen in het kader van een Leven Lang Leren.”

Samenwerking

Voor beide partijen is de samenwerking heel belangrijk. “Festo wil inspelen op de toekomst en investeert daarom in applicaties voor de duurzame industrie,” vertelt André Bos, Sales Manager Didactic. “Als familiebedrijf ligt ons hart bij het onderwijs. Wij maken altijd de verbinding en vertaling van industriële ontwikkelingen naar het onderwijs en investeren daar graag in.” Collega Marieke Pet vult aan: “Festo gaat niet alleen uit van de vraag van de markt, maar ook van die van de docenten. Wij faciliteren hen met lesmateriaal en kant-en-klare trainingsmachines.” Dat docenten deze inspanning inderdaad waarderen blijkt uit de woorden van Da Vinci College-docent Niels Jalving, die het lesprogramma voor docenten voor de Nacelle volgde: “De machine en het opleidingsmateriaal: alles klopt tot in detail. Het enige dat ze er niet bij leveren, is de wind.”

Jan Lokker (Directeur sector Techniek en Media bij ROC Da Vinci College) Marieke Pet (Sales Engineer Didactic bij Festo), André Bos (Sales Manager Didactic bij Festo), Daan Wortel (Innovation Manager bij ROC Da Vinci College), Marloes de Vries (College van Bestuur bij ROC Da Vinci College).
x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven