Algemeen

Festo bouwt supergeleidende motor

supergeleidende motor
Supergeleidende klauwpoolmotor met vastestofkoeling (foto: Festo).

Op de onlangs gehouden Hannover Messe presenteerde Festo voor het eerst zijn SupraMotor, een supergeleidende motor met vastestofkoeling. De klauwpoolmotor kenmerkt zich door een compacte bouwwijze, hoog houdmoment en een duurzame elektrische directe koeling. De onderneming onderzoekt al enkele jaren behalve automatiseringsconcepten met supergeleidingstechnologie ook supergeleidende aandrijvingen.

Als aanvulling op de SupraMotion bewegingsconcepten voor industriële toepassing onderzoekt het bedrijf ook technologieën voor directe supergeleidende aandrijvingen. Met de SupraMotor is het gelukt om een supergeleidende aandrijving met elektrische directe koeling te maken die zeer compact is. Hij is maar een meter lang en heeft een diameter van maximaal 23 cm.

De supergeleidende motor motor maakt gebruik van het effect dat stroom binnen een gekoelde supergeleider zonder verliezen wordt getransporteerd. Daardoor kan met hoge stromen een sterk magneetveld worden opgewerkt dat kan worden gebruikt voor de aandrijving.

Supergeleidende motor

De SupraMotor heeft een grote overbelastbaarheid en is daarom geschikt voor continu draaiende toepassingen. Dankzij supergeleidende spoelen die geen weerstand hebben is bovendien bijna uitgesloten dat hij oververhit raakt. De motor is bijzonder efficiënt bij lage toerentallen bij hoge draaimomenten. Moet een last worden vastgehouden, dan verbruikt de aandrijving zelf tijdens het maximale houdmoment geen energie. De energiebehoefte is gering: terwijl het uitgangsvermogen van de motor tientallen kilowatts bedraagt, heeft hij voor de koeling slechts enkele honderden watts nodig.

Momenteel kan de motor alleen met lage fasestromen worden gebruikt omdat de tot nu toe beschikbare ferromagnetische materialen geen hoge magnetische fluxen kunnen opnemen. Door meer onderzoek te verrichten kunnen echter concepten en materialen worden onderzocht die de stroomdichtheid van de supergeleider tot ver boven 100 A volledig kunnen benutten.

Supergeleiders

Supergeleiders zijn materialen die beneden een bepaalde temperatuur hun elektrische weerstand verliezen en bovendien het veld van een permanente magneet in een gedefinieerde afstand kunnen opslaan. Festo gebruikt het eerste effect voor de SupraMotor, het tweede effect om objecten contactloos te lageren en bewegen, zoals de projecten voor SupraMotion aantonen. De spleet waarbinnen de rotor zweeft, blijft daarbij zelfs door wanden heen stabiel.

Festo ontwikkelt de supergeleidertechnologie intussen alweer tien jaar voor toepassing in de automatiseringstechniek. Op de Hannover Messe werden verschillende voorbeelden van SupraMotion getoond, die het toepassingsspectrum van deze technologie verder uitbreiden.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven