Algemeen

Faulhaber succesvol bij ‘Fabrik des Jahres’

Faulhaber Fabrik des Jahres
Dr. Thomas Bertolini, Hubert Renner en Jan Patrick Schindler in de fabriek bij het hoofdkantoor van Faulhaber in Schönaich (foto: Faulhaber).

In de Duitse wedstrijd ‘Fabrik des Jahres’ heeft Dr. Fritz Faulhaber GmbH & Co. KG de hoofdprijs in de categorie ‘Excellente productie van kleine series’ voor 2018 gewonnen. De jury was vooral overtuigd door de continue zoektocht naar verbeteringen van de processen, de sterke automatisering en de synchronisatie over alle productielocaties heen.

Het gaat hier om een traditierijke benchmark-wedstrijd, waarvoor hard wordt gestreden. Deelnemers zijn productiebedrijven uit alle Duitse industrie sectoren met minstens één fabriek en één bedrijfsdivisie en meer dan honderd werknemers. Sinds 1992 hebben meer dan 2.000 bedrijven deelgenomen.

Voor Faulhaber is de overwinning in deze categorie een bevestiging van de speciale productiemogelijkheden met betrekking tot de complexiteit en de grote verscheidenheid aan klantenorders en de bijbehorende noodzakelijke volumeflexibiliteit in de productie. “Onze filosofie is om op technologisch gebied altijd voorop te lopen. Wij zijn pioniers, we ontwerpen aandrijfoplossingen die uniek zijn in hun precisie en betrouwbaarheid in de kleinste ruimtes en brengen ons naar de grenzen van wat micromechanisch mogelijk is”, aldus CEO Dr. Thomas Bertolini. “Dit gebeurt op klantspecifieke basis met een seriegrootte die niet groter dan één hoeft te zijn.”

Dagelijks nieuwe producten

Voor de optimale aandrijfoplossing bestaande uit motor, tandwielkast, encoder, elektronica en accessoires, zijn bij Faulhaber meer dan 25 miljoen variaties mogelijk. “Elke dag creëren we tien tot twaalf nieuwe product combinaties die nooit in diezelfde vorm zijn geproduceerd”, zegt hoofd van de productie Hubert Renner.

Niettemin worden alle bestellingen behandeld met als doel om binnen twee weken te worden verzonden. “Hiervoor gebruiken we een locatie-synchrone productiemethode waarbij de aandrijfcomponenten voor specifieke orders parallel op vijf verschillende locaties in Duitsland, Hongarije, Roemenië en Zwitserland worden geproduceerd en vervolgens gemonteerd”, vertelt productiemanager Jan Patrick Schindler.

Daarnaast zijn bijna alle medewerkers betrokken bij het continue verbeterproces. Jaarlijks worden meer dan 2.000 verbeteringsvoorstellen van personeelsleden geïmplementeerd. “We stellen eerst doelen die in eerste instantie niet haalbaar lijken en werken er dan aan om te bepalen hoe we die toch kunnen realiseren”, legt Renner uit. In de competitie-audit heeft A.T. Kearney verklaard dat de aandrijfspecialisten van Faulhaber een procesgeoriënteerde organisatiestructuur hebben waarin de synchronisatie en automatisering de operationele waarde van de fabriek bepalen. Dit maakte ook indruk op de vakjury, die Faulhaber uitriep tot Fabriek van het jaar in de categorie.

Dit gecontroleerde productievermogen wordt gecombineerd met een grote innovatiekracht, die tot uiting komt in de naam “Top 100 Innovator”. Het hoofdkantoor van Faulhaber in Schönaich nabij Stuttgart kan zich voor de derde keer tot de innovatieve elite van kleine en middelgrote Duitse ondernemingen rekenen. In het onafhankelijke selectieproces onder leiding van Prof. Dr. Nikolaus Franke overtuigde het bedrijf de jury met name in de categorie Innovatiesucces.

Tweedaagse conferentie

De conferentie ‘Fabrik des Jahres” van 21 tot 22 maart 2019 wordt georganiseerd door SV Veranstaltungen samen met A.T. Kearney en het Duitse vakblad Produktion. De conferentie is het slotstuk van de 27e ronde van de jaarlijkse benchmark-competitie. Tijdens het tweedaagse evenement presenteren de directeuren van de winnende fabrieken hun oplossingen.

Voor Faulhaber zal Hubert Renner het onderwerp ‘Productie op aanvraag – productie op bestelling in de context van locatiegesynchroniseerde productie en grote verscheidenheid aan varianten’ bespreken. Hoogtepunt van de twee dagen in Ludwigsburg is de prijsuitreiking op de avond van 21 maart 2019.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven