Algemeen
Faulhaber DC servomotor
De Faulhaber 1645 ... BHS borstelloze DC-servomotor heeft een diameter van 16 mm en een lengte van 45 mm (foto: Faulhaber).

De 1645 … BHS borstelloze DC-servomotor van Faulhaber kenmerkt zich door een korte responstijd, een hoog toerental en een hoge toegestane radiale belasting. De BHx serie met een diameter van 16 mm wordt hiermee uitgebreid met een nog compactere versie, die nog maar 45 mm lang is.

Net als de rest van het productaanbod wordt de BLDC motor gekenmerkt door de geringe trilling en warmteontwikkeling. Daarom lijkt hij voorbestemd voor toepassingen die veel vermogen in een kleine ruimte vergen.

DC servomotor

De BHx serie bestaat uit aaneensluitende, borstelloze high-performance motoren met 2-poolstechnologie en een diameter van 16 mm. Met 100.000 min-1 bereikt de nieuwe 1645 … BHS versie een significant hoger toerental in vergelijking met motoren van vergelijkbare grootte die al op de markt zijn. Hij bereikt bovendien hoge waarden bij de maximale radiale belasting (18 N), vermogensdichtheid (58,5 W) en koppel (8 mNm). In combinatie met een geschikte planetaire tandwielkast kan de motor een koppel van 800 nNm leveren bij maar 12.000 min-1.

De 1645 … BHS neeft nog meer voordelen. Bij een rendement van 90% en met minimale warmteontwikkeling en trillingen is de motor energetisch efficiënt. De korte responstijd is te danken aan de lage mechanische starttijdconstante en rotortraagheid, naast zijn hoge hoekversnelling. In combinatie met de vlakke helling van de toerental-koppelkromme (429 min-1/mNm) resulteert dit in het optimale draaigedrag van de motor, die hiermee zonder vertragingen fluctuerende outputvereisten kan bijhouden.

Digitale Hall-sensoren zijn ingebouwd. Optioneel is een incrementele encoder verkrijgbaar. Er is een breed aanbod aan verbindingsonderdelen verkrijgbaar voor uiteenlopende toepassingen, van Speed en Motion Controller tot bediening en reductor.

Compacte bouw

Het robuuste, compacte ontwerp en de prestaties maken de nieuwe motor geschikt voor veeleisende toepassingen die weinig ruimte voor een motor hebben. Typische voorbeelden zijn elektrische grijpers, kleine handgereedschappen, robotsystemen, laboratorium-automatisering en alle soorten mechatronische apparatuur.

Als er meer ruimte voor de installatie is, kunnen de ‘grote broers’ van de 1645 … BHS, te weten de 1660 … BHS en BHT serie, worden gebruikt. Ook deze bieden goede prestaties in hun grootteklassen. De twee versies zijn geoptimaliseerd voor hoge snelheid (BHS) en hoog koppel (BHT).

 • Siemens Gamesa

  Serieproductie van 11 MW windturbines gestart in Cuxhaven

  De eerste geassembleerde turbine zal worden geïnstalleerd in het offshore windpark Hollandse Kust Zuid (foto: Siemens Gamesa) Op 14 januari 2022 verliet de eerste in serie gefabriceerde SG 11.0-200 DD gondel de Siemens Gamesa fabriekshal in Cuxhaven. De fabriek is sinds de zomer maandenlang omgebouwd… Lees verder →

 • Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s (Foto: Audi) Energiemaatschappij RWE heeft recent een opslagfaciliteit geopend. Deze is gebaseerd op gebruikte hoogspanningsaccu’s (EV-accu’s) van elektrische Audi’s. De installatie staat op het terrein van de waterkrachtcentrale van RWE aan een stuwmeer bij Herdecke… Lees verder →

 • Datum SPS 2022 bekend

  SPS 2022 Neurenberg schuift iets naar voren

  Impressie van een eerdere editie van Smart Production Solutions (Foto: Paul Quaedvlieg) SPS 2022 (Smart Production Solutions) vindt dit jaar plaats van 8 t/m 10 november 2022 in Neurenberg, twee weken eerder dan in voorgaande jaren. In tijden van pandemie geeft dit de hele branche… Lees verder →

 • Festo op weg naar klimaatneutraliteit

  Festo investeert fors op weg naar klimaatneutraliteit

  Festo gaat zijn CO₂-voetafdruk de komende twee jaar enorm verkleinen (Foto: Festo) Festo is op weg naar klimaatneutraliteit. “Festo gaat zijn CO₂-voetafdruk de komende twee jaar enorm verkleinen. Als gevolg hiervan zullen tegen het einde van 2023 al onze productie- en logistieke locaties, evenals de… Lees verder →

 • Damen koopt batterijcontainer Skoonbox

  Damen koopt batterijcontainer Skoonbox

  Damen koopt batterijcontainer Skoonbox (Foto: Damen) Damen Shipyards Group heeft de Skoonbox overgenomen van Skoon Energy. De maritiem gecertificeerde, multi-inzetbare batterijcontainer zal worden ingezet om op eigen werven duurzame stroom te leveren voor toepassingen waar nu nog vooral dieselgeneratoren of scheepsmotoren worden gebruikt. Deze eerste… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven