Algemeen
De nieuwe CAHB-2xS smart actuator van Ewellix heeft een uitgebreide functionaliteit. (Foto: Ewellix)

Ewellix heeft een slimme elektromechanische actuator ontwikkeld met uitgebreide functionaliteit, voor gebruik in veeleisende toepassingen zoals landbouw- en grondverzetmachines.

In vergelijking met eerdere modellen biedt de CAHB-2xS vier nieuwe of verbeterde functies: in de besturing, nauwkeurige positiesensoren, ingebouwde monitoring en diagnostiek en communicatie. Hij biedt ook een typische MTTF (tussentijd tot defect) van 75 jaar op de controller.

“De CAHB-2xS voegt slimme besturingsfuncties, sensoren en communicatie toe aan apparatuur en machines,” aldus François Ducourant, Business Development Manager bij Ewellix. “Het is de eerste in een  serie van nieuwe producten die deel uitmaken van het Ewelllix SmartX digitale platform om klanten op weg te helpen richting digitalisering.”

Gepatenteerde contactloze sensoren

Gepatenteerde contactloze sensoren zorgen voor een absolute positionering die nooit gekalibreerd hoeft te worden. De beweging wordt constant gemonitord met de mogelijkheid om meerdere actuatoren te synchroniseren om een parallelle beweging aan te sturen, zelfs op volle snelheid.  Daarnaast controleert de CAHB-2xS zijn eigen conditie en kan hij een foutcode doorgeven als hij buiten de specificaties werkt. Samen leveren deze nieuwe functies verschillende voordelen op voor de klant, zoals lagere kosten, snellere time-to-market en hogere productiviteit.

Kostenbesparing

Wat kostenbesparing betreft, de actuator kan worden aangesloten op een eenvoudige schakelaar of een relatief goedkope elektronische besturingseenheid zonder dat er een krachtige controller nodig is. Wanneer de CAN-bus van de apparatuur wordt gebruikt, kan de bekabeling van de actuator ook worden vereenvoudigd. Daarnaast kunnen meerdere actuatoren met parallelle beweging worden aangestuurd zonder dat een extra elektronische besturing of CAN-bus op de apparatuur nodig is, wat de materiaal- en ontwikkelingskosten verder drukt.

Plug-and-play

Machineontwerpers kunnen met deze nieuwe actuator ook gemakkelijker en sneller nieuwe producten ontwerpen, of upgrades uitvoeren, dankzij de plug-and-play functionaliteit. De firmware kan bijvoorbeeld in de actuator worden geladen, waardoor functies zoals de eindaanslag van de apparatuur kunnen worden aangepast.  Daarnaast stelt het CAN-bus commando gebruikers in staat om een exacte actuatorpositie te specificeren. Die wordt bereikt bij een gedefinieerde snelheid en met een maximale kracht, terwijl de intelligente firmware de noodzaak voor kalibratie of het testen van de actuator wegneemt.

De nieuwe CAHB-2xS smart actuator van Ewellix, hier getoond op een wiellader om de motorkap soepel te openen en weer perfect afgedicht te sluiten. (Foto: Ewellix)

Onderhoud

De soepele, krachtige beweging van de actuator met zachte stop/start, zelfs bij zware belasting, helpt gebruikers om efficiënter te werken. Bovendien zorgt de ingebouwde diagnostiek ervoor dat eventuele problemen vroegtijdig worden opgespoord, zodat ze kunnen worden opgelost voordat ze een ernstig probleem veroorzaken. Het minimaliseren van ongeplande stilstand helpt de onderhoudskosten verder te verlagen.
De actuator heeft geen regelmatige revisie en onderhoud nodig, wat bij een hydraulisch systeem wel het geval is. Tijdens de ontwikkeling hebben de actuatoren de omgevingstest goed doorstaan en voldoen aan de OEM-eisen bij gebruik onder zware mechanische, elektrische en klimatologische omstandigheden.

Toepassingen

De nieuwe actuatoren zijn voor veel  toepassingen inzetbaar, zoals landbouwmachines, grondverzetmachines en transportmaterieel. Ze kunnen ook worden gebruikt in hoogwerkers en schaarliften, en in elektrische voertuigen zoals multifunctionele voertuigen, straatveeg-machines en bussen. Een voorbeeld is een autonome mobiele robot (AMR), die vier actuatoren zou kunnen gebruiken om zware lasten in het horizontaal vlak op te tillen. In een maaidorser daarentegen zouden tientallen actuatoren kunnen zitten, verbonden met een elektronische regeleenheid (ECU), om te zorgen voor een correcte procesregeling, informatieterugkoppeling en on-board diagnosefunctie.

Digitaal platform

Het nieuwe SmartX digitale platform, in combinatie met de krachtigste actuator van de CAHB-2xS serie, de CAHB-22S – uitgerust met een kogelomloopspil, is in staat om een duw- en trekbelasting te leveren tot 10.000 N. Deze combinatie biedt een hoog niveau van efficiëntie, waardoor het energieverbruik omlaag gaat en het ideaal is voor toepassingen als elektrisch aangedreven voertuigen, waarbij het  de actieradius kan vergroten en  oplaadtijden kan verkorten.

 • AE group URE 14 elektromotor

  De elektromotor, trends, technologie & toekomst (deel 2)

  De AE Group ondersteunt al jaren studententeams waaronder het URE team (foto: URE) De elektromotor heeft door de decennia heen veel ontwikkelingen doorgemaakt. En nog steeds is er geen sprake van ‘uitontwikkeling’. Zowel bedrijven als universiteiten voeren nog alle dagen (wetenschappelijk) onderzoek uit in het… Lees verder →

 • B&R Hypervisor bespaart ruimte in mobiele machines

  Met de Hypervisor-software kunnen meerdere besturingssystemen parallel op één apparaat worden uitgevoerd. De besturingssystemen kunnen via een virtueel netwerk met elkaar communiceren. (Foto: B&R) B&R rust zijn pc voor mobiele machines uit met B&R Hypervisor-software. Hierdoor kan het tegelijkertijd dienen als zowel een krachtige controller… Lees verder →

 • Whylot

  Renault Groep neemt minderheidsbelang in elektromotoren-fabrikant Whylot

  Renault en Whylot gaan intenser samenwerken bij de ontwikkeling van axiale flux elektromotoren (bron: Whylot) De Renault Groep neemt onlangs een minderheidsbelang van 21% genomen in Whylot. Dit technologiebedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling en fabricage van innovatieve elektromotoren. Deze investering versterkt de bestaande samenwerking… Lees verder →

 • Sigmatek ETT736

  Nieuw fanless 7-inch bedieningspaneel van SigmaTek met rvs front

  Het fanless wide screen HMI scherm is uitgerust met een EDGE2 Technology dual-core processor (foto: SigmaTek) SigmaTek introduceert een robuust, maar elegant ontworpen 7″ inbouw ETT 736 paneel met rvs front (IP65). Geschikt voor toepassingen met strenge hygiënische eisen zoals te vinden in de farmaceutische,… Lees verder →

 • Synadia FMI Improvia

  FMI ImProvia en Synadia gaan samenwerken aan Industrie 4.0

  Technisch dienstverlener FMI ImProvia en softwarebedrijf Synadia zijn een samenwerking aangegaan om Industrie 4.0-oplossingen te ontwikkelen. Samen willen zij de machinebouw en de maakindustrie helpen bij de digitalisering van hun productie- en onderhoudsprocessen. Onder de noemer Industrie 4.0 hebben bedrijven een toenemende behoefte om machines… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven