Algemeen
De nieuwe CAHB-2xS smart actuator van Ewellix heeft een uitgebreide functionaliteit. (Foto: Ewellix)

Ewellix heeft een slimme elektromechanische actuator ontwikkeld met uitgebreide functionaliteit, voor gebruik in veeleisende toepassingen zoals landbouw- en grondverzetmachines.

In vergelijking met eerdere modellen biedt de CAHB-2xS vier nieuwe of verbeterde functies: in de besturing, nauwkeurige positiesensoren, ingebouwde monitoring en diagnostiek en communicatie. Hij biedt ook een typische MTTF (tussentijd tot defect) van 75 jaar op de controller.

“De CAHB-2xS voegt slimme besturingsfuncties, sensoren en communicatie toe aan apparatuur en machines,” aldus François Ducourant, Business Development Manager bij Ewellix. “Het is de eerste in een  serie van nieuwe producten die deel uitmaken van het Ewelllix SmartX digitale platform om klanten op weg te helpen richting digitalisering.”

Gepatenteerde contactloze sensoren

Gepatenteerde contactloze sensoren zorgen voor een absolute positionering die nooit gekalibreerd hoeft te worden. De beweging wordt constant gemonitord met de mogelijkheid om meerdere actuatoren te synchroniseren om een parallelle beweging aan te sturen, zelfs op volle snelheid.  Daarnaast controleert de CAHB-2xS zijn eigen conditie en kan hij een foutcode doorgeven als hij buiten de specificaties werkt. Samen leveren deze nieuwe functies verschillende voordelen op voor de klant, zoals lagere kosten, snellere time-to-market en hogere productiviteit.

Kostenbesparing

Wat kostenbesparing betreft, de actuator kan worden aangesloten op een eenvoudige schakelaar of een relatief goedkope elektronische besturingseenheid zonder dat er een krachtige controller nodig is. Wanneer de CAN-bus van de apparatuur wordt gebruikt, kan de bekabeling van de actuator ook worden vereenvoudigd. Daarnaast kunnen meerdere actuatoren met parallelle beweging worden aangestuurd zonder dat een extra elektronische besturing of CAN-bus op de apparatuur nodig is, wat de materiaal- en ontwikkelingskosten verder drukt.

Plug-and-play

Machineontwerpers kunnen met deze nieuwe actuator ook gemakkelijker en sneller nieuwe producten ontwerpen, of upgrades uitvoeren, dankzij de plug-and-play functionaliteit. De firmware kan bijvoorbeeld in de actuator worden geladen, waardoor functies zoals de eindaanslag van de apparatuur kunnen worden aangepast.  Daarnaast stelt het CAN-bus commando gebruikers in staat om een exacte actuatorpositie te specificeren. Die wordt bereikt bij een gedefinieerde snelheid en met een maximale kracht, terwijl de intelligente firmware de noodzaak voor kalibratie of het testen van de actuator wegneemt.

De nieuwe CAHB-2xS smart actuator van Ewellix, hier getoond op een wiellader om de motorkap soepel te openen en weer perfect afgedicht te sluiten. (Foto: Ewellix)

Onderhoud

De soepele, krachtige beweging van de actuator met zachte stop/start, zelfs bij zware belasting, helpt gebruikers om efficiënter te werken. Bovendien zorgt de ingebouwde diagnostiek ervoor dat eventuele problemen vroegtijdig worden opgespoord, zodat ze kunnen worden opgelost voordat ze een ernstig probleem veroorzaken. Het minimaliseren van ongeplande stilstand helpt de onderhoudskosten verder te verlagen.
De actuator heeft geen regelmatige revisie en onderhoud nodig, wat bij een hydraulisch systeem wel het geval is. Tijdens de ontwikkeling hebben de actuatoren de omgevingstest goed doorstaan en voldoen aan de OEM-eisen bij gebruik onder zware mechanische, elektrische en klimatologische omstandigheden.

Toepassingen

De nieuwe actuatoren zijn voor veel  toepassingen inzetbaar, zoals landbouwmachines, grondverzetmachines en transportmaterieel. Ze kunnen ook worden gebruikt in hoogwerkers en schaarliften, en in elektrische voertuigen zoals multifunctionele voertuigen, straatveeg-machines en bussen. Een voorbeeld is een autonome mobiele robot (AMR), die vier actuatoren zou kunnen gebruiken om zware lasten in het horizontaal vlak op te tillen. In een maaidorser daarentegen zouden tientallen actuatoren kunnen zitten, verbonden met een elektronische regeleenheid (ECU), om te zorgen voor een correcte procesregeling, informatieterugkoppeling en on-board diagnosefunctie.

Digitaal platform

Het nieuwe SmartX digitale platform, in combinatie met de krachtigste actuator van de CAHB-2xS serie, de CAHB-22S – uitgerust met een kogelomloopspil, is in staat om een duw- en trekbelasting te leveren tot 10.000 N. Deze combinatie biedt een hoog niveau van efficiëntie, waardoor het energieverbruik omlaag gaat en het ideaal is voor toepassingen als elektrisch aangedreven voertuigen, waarbij het  de actieradius kan vergroten en  oplaadtijden kan verkorten.

 • Hannover Messe 2020

  Hannover Messe 2022 wordt verplaatst

  Hannover Messe 2022 vindt plaats van 30 mei t/m 2 juni. Op de afbeelding een impressie van een eerdere editie van de Hannover Messe. (foto: Paul Quaedvlieg) Hannover Messe 2022 wordt verplaatst. Vanwege de huidige situatie rond Covid, organiseert Deutsche Messe van 30 mei tot… Lees verder →

 • Hyundai HX 260 AL

  GMB zet door UMS aangepaste elektrische Hyundai in (+video)

  De elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine van GMB in actie (foto's: UMS) Sinds enige tijd zet GMB een elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine in. Familiebedrijf GMB staat voor expertise en duurzame oplossingen op het gebied van waterveiligheid, waterkwaliteit, bio-energie en industriële bouw &… Lees verder →

 • Bauma 2022

  Optimisme in München; Bauma 2022 bijna volgeboekt

  Bauma 2022 vindt van 24 t/m 30 oktober plaats in München. (Foto: Bauma) Het duurt nog meer dan 10 maanden vooraleer Bauma 2022 van 24 tot 30 oktober zijn deuren opent in München. ’s Werelds grootste vakbeurs voor bouwmachines, bouwmateriaalmachines, mijnbouwmachines, bouwvoertuigen en bouwmachines verwacht… Lees verder →

 • Rollon ontwikkelt all-in-one pakket voor cobots

  Rollon biedt nu een all-in-one pakket aan voor cobots. (Foto: Rollon) Rollon heeft zijn expertise op het gebied van universele robots uitgebreid en biedt nu een all-in-one pakket voor cobots. Het pakket heeft onder meer UR+-gecertificeerde lineaire assen, die individueel configureerbaar en eenvoudig te bedienen… Lees verder →

 • Siemens Gamesa

  Serieproductie van 11 MW windturbines gestart in Cuxhaven

  De eerste geassembleerde turbine zal worden geïnstalleerd in het offshore windpark Hollandse Kust Zuid (foto: Siemens Gamesa) Op 14 januari 2022 verliet de eerste in serie gefabriceerde SG 11.0-200 DD gondel de Siemens Gamesa fabriekshal in Cuxhaven. De fabriek is sinds de zomer maandenlang omgebouwd… Lees verder →

 • Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s (Foto: Audi) Energiemaatschappij RWE heeft recent een opslagfaciliteit geopend. Deze is gebaseerd op gebruikte hoogspanningsaccu’s (EV-accu’s) van elektrische Audi’s. De installatie staat op het terrein van de waterkrachtcentrale van RWE aan een stuwmeer bij Herdecke… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven