Algemeen
KTR volastic Coupling
De Evolastic is eerste nieuwe ontwikkeling uit KTR denktank (foto's: KTR)

KTR heeft een nieuwe allround-koppeling ontwikkeld. Het bedrijf opent daarmee een nieuw en breed scala aan toepassingen op het gebied van hoofd- en hulpaandrijvingen in industrie en machinebouw. De spelingsvrije en torsievrije Evolastic is verkrijgbaar in tien maten en in tien basisuitvoeringen, voor nominale koppels van 100 tot 5.600 Nm.

Het belangrijkste onderdeel van de Evolastic is een fail-safe elastomeerelement dat het koppel via gevulkaniseerde aluminiumklauwen op de verbindingen overbrengt. De verbindingen van het elastomeer met de naaf of de flens worden tot stand gebracht via radiale en axiale schroefverbindingen.

Het constructieprincipe garandeert een betrouwbare koppeloverdracht en een specifieke voorspanning in het elastomeer. De koppeling is onderhoudsarm en kan homokinetisch permanente hoekverdraaiingen tot 3° compenseren.

Trillings- en geluidsisolatie

“Door zijn torsie vrije eigenschappen bereikt de Evolastic de gewenste trillings- en geluidsisolatie in de aandrijflijn. Naast de koppeloverdracht compenseert de koppeling axiale, radiale en hoekverdraaiingsfouten en vangt elastisch overbelasting op”, zegt Jochen Exner, innovatiemanager bij de KTR-denktank in Hilden.

KTR evolastic coupling

De Evolastic vergroot het koppelingsgamma van KTR met een spelingsvrije, torsiezachte allrounder-koppeling voor gebruik in bijvoorbeeld frequentiegeregelde aandrijvingen en aandrijvingen van verbrandingsmotoren. De nieuwe koppeling is verkrijgbaar in tien maten en telkens in tien basisuitvoeringen, voor nominale koppels van 100 tot 5.600 Nm.

Meer innovaties uit denktank

De Evolastic is de eerste nieuwe ontwikkeling van de KTR-denktank in Hilden, die in 2019 is geopend. De volgende productinnovatie die in de denktank wordt ontwikkeld, staat al op stapel en zal in het voorjaar van 2021 worden gepresenteerd.

Eerste vertaalde publicatie: 8-02-2021 Paul Quaedvlieg

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven