Algemeen

Engels bedrijf onthult robotkeuken

Moley robotkeuken
De robotkeuken in actie. En nu maar hopen dat Tim Anderson de soep niet laat aanbranden (foto's: Moley Robotics).

Het Engelse Moley Robotics heeft een wendbare robot geïntegreerd in een keuken, waar hij werkt met de vaardigheid en de flair van een chef-kok. De robotkeuken is ontworpen om het maken en downloaden van receptmediatheken à la iTunes te ondersteunen. Op de Hannover Messe beleefde het prototype zijn wereldpremière. Het doel van het bedrijf is om binnen twee jaar een versie voor eindgebruikers te produceren.

Twee complexe en beweeglijke armen, vervaardigd door Shadow Robot Company, vormen de technologische kern van de keuken. De armen van deze producent worden onder meer gebruikt in de nucleaire industrie en bij de NASA. De getrouwe nabootsing van menselijke bewegingen ondersteunt de prestatie van de geautomatiseerde keuken.

Chefkok ‘programmeert’ robotkeuken

Het systeem van Moley Robotics kookt niet als een machine; het bootst menselijke bewegingen na. De robotarmen van Shadow hebben voor de nauwkeurige imitatie van de menselijke hand 20 motoren, 24 gewrichten en 129 sensoren nodig.

Tim Anderson, een culinair pionier en winnaar van de prestigieuze Master Chef competitie van de BBC in 2011, speelde een cruciale rol in de ontwikkeling van de robotkeuken. Eerst ontwikkelde hij een krabcrèmesoep om de mogelijkheden van het systeem op de proef te stellen. Vervolgens werden zijn handelingen bij het bereiden van het gerecht opgenomen in een speciale 3-D studio. Elke beweging en elke nuance is gedetecteerd, van Tim’s wijze van roeren tot zijn manier om de temperatuur van de kookplaat te controleren.

Zijn handelingen werden met behulp van aangepaste algoritmen (ontwikkeld door medewerkers van Moley Robotics, Shadow Robot Company, Stanford University (VS) en Scuola Superiore Sant’Anna (SSSUP) in Pisa) omgezet in digitale elegante bewegingen. De keukenrobot sluit zijn werk net als de chef-kok af, met een OK. De robot kookt dus niet alleen zoals Anderson; bekijkt men het ambacht, de techniek en de uitvoering, dan kookt Anderson eigenlijk het gerecht.

Anderson zegt over het resultaat: “Eerlijk gezegd had ik niet gedacht dat het mogelijk zou zijn. Ik koos voor krabcrèmesoep omdat dit zelfs voor een mens al een uitdaging is, en nog meer voor een machine. Nu ik het resultaat zelf heb gezien en geproefd, ben ik overweldigd. Dit is het begin van iets groots; het biedt nieuwe manieren om lekker eten te maken en de keukens van de wereld te verkennen. Dit is echt spannend.”

Opschaling

Moley Robotics is momenteel bezig met de opschaling van de technologie voor massaproductie en installatie in normale keukens. In de toekomst moeten compactere versies worden uitgerust met kleinere armen, maar met extra functionaliteit. Zo zullen ingebouwde koelkasten en vaatwassers aan de fornuizen en ovens worden toegevoegd.

robotkeuken van Moley Robotics
De robotkeuken is ontworpen om het maken en downloaden van receptmediatheken à la iTunes te ondersteunen.

Het bedrijf optimaliseert het systeem samen met ontwerpers, bouwers, keukeninstallateurs en cateraars. Het in 2017 te introduceren productiemodel zal onder andere een digitale bibliotheek met meer dan 2000 gerechten bevatten. Voor prominente koks kunnen 3-D downloads van hun recepten een aantrekkelijke aanvulling hun kookboeken zijn. Ook hobbykoks kunnen hun favoriete recepten uploaden, zodat er een soort iTunes voor voedingsmiddelen ontstaat.

Doel van oprichter Mark Oleynik is de ontwikkeling van technologieën die voldoen aan de basisbehoeften van de bevolking en het verbeteren van de kwaliteit van het dagelijks leven. “Of je nu houdt van lekker eten, verschillende specialiteiten wilt uitproberen of uw favoriete familierecept wilt houden voor toekomstige generaties: de geautomatiseerde keuken maakt het mogelijk.

De robotkeuken bespaart niet alleen arbeid, maar bevordert ook de creativiteit. We streven er naar een massamarkt voor huishoudelijke robots te ontwikkelen. De technologie is aanwezig. De tijd is gekomen om deze te introduceren in woningen en mensen gelukkig te maken.”

De investering

Huiseigenaren in het Verenigd Koninkrijk vernieuwen hun keukens gemiddeld om de dertien jaar en geven dan tussen de £ 5000 en £ 20.000 uit. Naar schatting 1% van de bevolking heeft tenminste £ 100.000 besteed aan keukeninrichting (Bron: The Times).

Volgens de website van Moley moet u in 2017 rekening houden met een investering van £ 72.000 voor het model MK1001, dat overeenkomt met het prototype van de robotkeuken. Voor 2018 staat model MK2002 op het programma met een richtprijs van £ 22.000. In dat jaar moet ook type MK3002 op de markt komen met als richtprijs £ 15.000.

 • Bosch Rexroth partner Nevonex

  Bosch Rexroth nieuwe Nevonex-partner

  De processorgebaseerde RCU-telematica-besturingseenheid van Bosch Rexroth maakt nu deel uit van het Nevonex-ecosysteem voor digitale diensten in de landbouw. (Foto: Bosch Rexroth)Bosch Rexroth is een nieuwe partner voor hardware en interfaces van Nevonex, het fabrikantonafhankelijke ecosysteem voor digitale diensten in de landbouw. De RCU-telematica-eenheid van… Lees verder →

 • Schunk Medtech Steriline

  Mechatronische componenten Schunk compatibel met standaard lab-apparatuur

  De levenslang onderhoudsvrije PGN-plus-P met klant specifieke coating voor de handling van medicijnflessen in een aseptisch vulsysteem (foto: Steriline)De verwerkende industrie speelt een sleutelrol in de biowetenschappelijke sector. Bij de productie van gevoelige producten waar mensen direct mee in contact komen, zijn betrouwbare systeem-componenten namelijk… Lees verder →

 • Dana introduceert drie nieuwe planetaire aandrijvingen

  Dana introduceert drie nieuwe planetaire aandrijvingen

  Dana introduceert drie nieuwe planetaire aandrijvingen. (Foto: Dana)Dana introduceert nieuwe planetaire aandrijvingen met verbeterde koppeldichtheid en ontwerpflexibiliteit voor een breed scala aan rups-, wiel- en liertoepassingen. De nieuwe planetaire aandrijvingen, die nu beschikbaar zijn, bieden nominale koppelwaarden van 80 kNm tot 130 kNm. Ze kunnen… Lees verder →

 • Hannover Messe 2020

  Hannover Messe 2022 wordt verplaatst

  Hannover Messe 2022 vindt plaats van 30 mei t/m 2 juni. Op de afbeelding een impressie van een eerdere editie van de Hannover Messe. (foto: Paul Quaedvlieg)Hannover Messe 2022 wordt verplaatst. Vanwege de huidige situatie rond Covid, organiseert Deutsche Messe van 30 mei tot 2… Lees verder →

 • Hyundai HX 260 AL

  GMB zet door UMS aangepaste elektrische Hyundai in (+video)

  De elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine van GMB in actie (foto's: UMS)Sinds enige tijd zet GMB een elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine in. Familiebedrijf GMB staat voor expertise en duurzame oplossingen op het gebied van waterveiligheid, waterkwaliteit, bio-energie en industriële bouw & infra.… Lees verder →

 • Bauma 2022

  Optimisme in München; Bauma 2022 bijna volgeboekt

  Bauma 2022 vindt van 24 t/m 30 oktober plaats in München. (Foto: Bauma)Het duurt nog meer dan 10 maanden vooraleer Bauma 2022 van 24 tot 30 oktober zijn deuren opent in München. ’s Werelds grootste vakbeurs voor bouwmachines, bouwmateriaalmachines, mijnbouwmachines, bouwvoertuigen en bouwmachines verwacht een… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven