Algemeen
Motortronics softstarter
Een Motortronics softstarter kan tot 32 procent energie besparen (foto's: Motortronics)

Energie besparen bij het gebruik van DKA-motoren in de industrie is echt niet moeilijk. Een Motortronics softstarter kan zelfs tot 32 procent energie besparen en ze zijn vaak eenvoudig in bedrijf te stellen. Dat is mogelijk door de iERS technologie die spanning, stroom en powerfactor tijdens de start van een motor monitort.

Hiflex Automatiseringstechniek heeft nu meer dan twee jaar ervaring met de Motortronics softstarters en deze producten hebben zich inmiddels als zeer betrouwbaar bewezen. Wat veel klanten aanspreekt, is de mogelijkheid om de softstarters zeer snel via een menugestuurd bedienpaneel in slechts drie stappen in bedrijf te stellen. Ook worden de VMX-synergy softstarters veelal gekozen omdat zij jaar in jaar uit energie besparen.

Motorvermogen niet maximaal benut

In het kort komt het erop neer dat DKA motoren vaak te groot voor een toepassing worden gekozen en/of dat een installatie niet onder vollast draait. Vaak wordt het motorvermogen maar 50% benut. Bij de opstart van de motor wordt dit door de softstarter herkend waarna de motoraansturing wordt aangepast waardoor excitatie-verliezen worden verminderd.

Afhankelijk van de situatie wordt een energiebesparing tot 32% gerealiseerd. Ook als de last na opstart vermindert wordt dit door de softstarter gemeten en de aansturing in bedrijf aangepast.

Hoe werkt het?

Motortronics’s energiebesparende systeem werkt door de reductie van ijzerverliezen in een elektromotor die niet vol belast wordt. De energiebesparing hangt af van een aantal factoren. Ook spelen het rendement van de motor en de belasting een rol.

iERS (intelligent Energy Recovery System) is een technologie die de spanning, stroom en powerfactor tijdens de start van een motor monitort. De verkregen informatie wordt gebruikt om er voor te zorgen dat de motor met een hoge efficiëntie loopt tijdens alle belastingniveaus.

iERS bespaart energie door de spanning in overeenstemming te brengen met het gevraagde koppel aan de motoras. Wanneer een DKA motor licht wordt belast neemt de powerfactor en het rendement af. Dit leidt direct tot energieverlies.

De verlaging van de powerfactor wordt veroorzaakt door het ontwerp van de motor en de wetten uit de natuurkunde. Deze verliezen staan bekend als excitatieverliezen.

Optimale rendement

iERS monitort continu de powerfactor en herkent wanneer de motor lichter wordt belast en past direct de spanning en stroom op de motor aan om aan te sluiten op de aanwezige belasting. Dit verhoogt niet alleen de partiële belastings-powerfactor, maar vermindert het energieverbruik in kW.

Indien de motor weer volledig wordt belast en de powerfactor toeneemt, dan zal de iERS functie zichzelf ‘bijpassen’ om tijdens alle belastingsituaties het meest optimale rendement te behalen.

Maritiem en 690 V in ontwikkeling

Motortronics softstarters besparen ook indirect kosten doordat elektrische en mechanische belasting op installaties wordt gereduceerd. Dit resulteert in minder stilstandstijd en onderhoudskosten op elektrische installaties, tandwielkasten, aandrijfriemen en mechanische componenten.

Motortronics softstarters voldoen aan de meest actuele eisen van CENELEC, IEC, CCC, CSA en UL. Hiflex meldt tevens dat versies voor de maritieme markt én een 690V versie in ontwikkeling zijn.

Momenteel worden de softstarters van Motortronics wereldwijd ingezet. Of dit nu in een energiecentrale, cementmenginstallatie in China of een viskoelinstallatie in St. Petersburg is, de softstarters doen jaren ongestoord hun plicht en besparen veel energie.

Onderstaande video legt het iERS goed uit. Dit is nog wel een video van Fairford, maar dit bedrijf werd in 2019 door Motortronics overgenomen.

 • Groot geworden door klein te beginnen

  Wereldwijd zijn er enorm veel ondernemingen die we niet meer uit ons leven weg kunnen denken. Deze megaondernemingen kennen we ook in ons eigen Nederland. Maar wat velen niet weten is dat een aantal van deze grote ondernemingen zo groot zijn geworden door juist heel… Lees verder →

 • Universal Robots introduceert Cobot Summer School 2021

  De Cobot Summer School is een gratis korte cursus om meer te leren over cobots en uiteindelijk cobotprogrammeur te worden. (foto: Universal Robots) Universal Robots introduceert Cobot Summer School 2021. Tijdens deze Summer School heeft iedereen die zich inschrijft gratis toegang tot de Online Academy van Universal… Lees verder →

 • Pilz introduceert uitbreidingsmodule voor aandrijfbewaking

  Met de bewaking van maximaal acht veiligheidsfuncties op een as zorgt de nieuwe Motion Monitoring-module voor efficiënte aandrijftoepassingen en beveiligt daarmee de productiemiddelen en de machine. (Foto: Pilz) De nieuwe Motion Monitoringmodule PNOZ m EF 1MM2DO voor de configureerbare kleine besturing PNOZmulti 2 van Pilz… Lees verder →

 • Eerste 100% elektrische asfaltspreidmachine klaar voor productie

  's Werelds eerste 100% elektrische asfaltspreidmachine is een feit. (foto's: KWS) ’s Werelds eerste 100% elektrische asfaltspreidmachine is een feit. Momenteel wordt door KWS, onderdeel van VolkerWessels Infrastructuur, in nauwe samenwerking met UMS (ontwikkelaar), Dynapac (fabrikant) en Van der Spek (dealer), het eerste productiemodel gerealiseerd.… Lees verder →

 • Elektromotorenfabrikant Yasa overgenomen door Mercedes-Benz

  Yasa's axiale-flux elektromotor (Foto’s: Business Wire) Na de voltooide reorganisatie van de aandrijvingsactiviteiten met de bundeling van planning, ontwikkeling, inkoop en productie onder één dak, verhoogt Mercedes-Benz nu zijn eigen toegevoegde waarde in ontwikkeling en productie. Dit doet het door het insourcen van aandrijvingstechnologieën voor… Lees verder →

 • Gewikkelde tribo glijlagers van igus reduceren slijtage

  Speciaal voor heavy-duty toepassingen in bouwmachines of de landbouwsector, heeft igus nu het tribomateriaal iglidur TX2 in haar productassortiment, dat zonder smering werkt. De gewikkelde glijlagerbussen zijn bestand tegen zeer grote krachten en verhogen de slijtvastheid met een factor 3,5 in belastingsbereiken met meer dan… Lees verder →

 • Zevende as van Rollon: extra maten voor kleine robots

  Rollon heeft zijn assortiment zevende assen uitgebreid met twee extra maten voor automatiseringstaken met een lager laadvermogen (foto: Rollon) Met de productlijn Seventh Axis biedt Rollon een uitgebreid portfolio van modulaire aluminium assen voor robottoepassingen. Nu is het assortiment uitgebreid met twee extra maten in… Lees verder →

 • ABB breidt met overname portfolio flexibele automatisering uit

  ABB neemt ASTI Mobile Robotics Group (ASTI) overnemen. Hiermee kan ABB een compleet portfolio aanbieden voor de volgende generatie van flexibele automatisering. (foto’s: ABB) ABB heeft aangekondigd dat het de ASTI Mobile Robotics Group (ASTI) zal overnemen, fabrikant van autonome mobiele robots (AMR). Hiermee wordt… Lees verder →

 • ABB introduceert geavanceerd HMI-scherm

  Met de Lite Panel introduceert ABB een geavanceerd HMI-scherm om tot 28 verschillende elektrische ABB-componenten te monitoren en besturen. (Foto: ABB) Met Lite Panel introduceert ABB een veilige, tijdbesparende en eenvoudig te installeren oplossing om tot 28 elektrische componenten te monitoren en besturen. Elektronische componenten,… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven