Algemeen
2electron Emula bike racing McFly
In wezen is de Emula een elektrisch aangedreven snelle motorfiets, maar het speciale zit hem in de software en een aantal toevoegingen die andere elektrische motorfietsen niet hebben (foto's: 2Electron).

Elektrische motorfietsen zie je steeds vaker, net als elektrische auto’s. Ze zijn snel, stil en hebben geen uitstoot. Maar voor veel liefhebbers is de beleving toch niet hetzelfde als bij een motor of auto met brandstofmotor. Het Italiaanse bedrijf 2Electron uit Turijn heeft daar iets op gevonden en introduceert het prototype van de Emula, een elektrische motorfiets met een grote keuze aan aandrijvingen.

Deze Emula is een bijzonder apparaat. In wezen is het een elektrisch aangedreven snelle motorfiets, maar het speciale zit hem in de software en een aantal toevoegingen die andere elektrische motorfietsen niet hebben. De aandrijving is gewoon met een elektromotor met een tandriem naar het achterwiel.

Kies je op het touchscreen voor de ‘boring’ modus (saai), dan rijdt de Emula als elke andere elektro-motorfiets. Snel accelereren zonder te schakelen, zonder koppeling, zonder typisch motorfiets-geluiden. Saai dus…

McFly technologie

Dat wordt anders als je kiest voor de ‘McFly’ modus. Er verschijnt een scherm met meerdere motorprofielen, waar je doorheen kunt scrollen. Deze motorprofielen komen overeen met de eigenschappen van bepaalde motoren uit het verleden. Ga je vandaag voor de 600 cc 4-cilinder 4-takt uit 1999, of liever de 900 cc 2-cilinder 4-takt uit 2002. Of toch maar de sportieve 250 cc 2-cilinder 2-takt?

De stille elektrische motorfiets verandert in een ‘naar wat lijkt’ snelle brandstof aangedreven motorfiets. De software, gebaseerd op de McFly technologie, zorgt ervoor dat de motoreigenschappen worden gesimuleerd op meerdere vlakken. Denk hierbij aan geluid, schakelmomenten en trillingen. Alles gebaseerd op de oorspronkelijke vermogens en koppelcurves van de oude motoren.

Force feedback en speakers

Zo zijn er links en rechts meerdere speakers te vinden voor het nabootsen van motor- en mechanische geluiden. Bovenop de ‘tank’ bevindt zich een subwoofer voor de lage geluiden. Daarnaast bevinden zich verspreid over de motorfiets diverse bass-shakers die de trillingen van het motorblok simuleren. En op de plek van de uitlaten zitten compacte speakers voor nabootsing van het uitlaatgeluid.

Maar daar blijft het niet bij. De koppelingshendel op het stuur heeft een veer en is verbonden met een lineaire potentiometer voor de nodige feedback. Ook het koppelingspedaal is mechanisch verbonden met een potentiometer waardoor er ook hier ‘echt’ geschakeld kan worden.

Volgens 2Electron kan de technologie ook ingezet worden voor andere EV’s. Het bedrijf staat daarbij open voor verzoeken vanuit de e-mobility industrie.

Onderstaande video van de Emula op een dyno-teststand laat duidelijk zien wat er gebeurt als de ‘McFly’ modus wordt ingeschakeld. En zet even de speakers aan!

1 reactie op “Elektrische motorfiets Emula heeft meerdere brandstofmotoren (video)

 1. Stefan Kortekaas schreef:

  Hallo,

  Is dit nu een verkooppraatje!!
  Motorrijders zonder groene inslag zullen dit zeker niet kopen.
  Ik heb zoiets gezien in een hoekje op de motormesse van Dortmund en eerlijk het ziet er niet uit.
  En dan heb ik nog geeneens over de kosten ervan.

  Groet van een echte motorrijder

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven