Algemeen
WEG IEC-motor
De elektronisch gecommuteerde WECM-motor van WEG biedt eenvoudige toerentalregeling en een hoog rendment voor VVK-toepassingen in de IEC-markt (foto: WEG).

WEG heeft elektronisch gecommuteerde motoren van de WECM-serie voor toepassingen in de verwarmings-, ventilatie- en klimaattechniek (VVK) in de IEC-markt geïntroduceerd. De energetisch efficiënte permanent magneet IEC-motor in aluminium behuizingen in bouwgrootte IEC 80 bestrijkt een vermogensbereik van 0,12 kW tot 1,1 kW en naar keuze nominale toerentallen van 1500 min-1, 1800 min-1 en 3000 min-1.

Door de geïntegreerde elektronische toerentalegeling bereiken de aandrijvingen van motor en omvormer hoge rendementen. Bovendien voldoen de geluidsarme en compacte WECM-motoren aan alle relevante IEC- en VVK-normen. De eenvoudige programmering en het hoge rendement maken ze tot een economische oplossing voor fabrikanten van ventilatoren.

IEC-motor

In de Europese IEC-richtlijnen 1253/2014, 327/2011 en 640/2011 zijn stappen voor het verbeteren van het energetisch rendement van het totale systeem van motor en ventilator vastgelegd. De WECM-serie bestaat uit een elektromotor met geïntegreerde elektronische toerentalregeling. De motoren voldoen aan rendementsklasse IE5 volgens IEC 60034-30-1/2 en ze voldoen, als complete oplossing met het schoepenrad, aan de actuele en toekomstige eisen van de EU-richtlijnen voor VVK-toepassingen, bijvoorbeeld Richtlijn 2020.

De momenteel op de markt beschikbare buitenrotoroplossingen hebben een grotere diameter dan de WECM-serie, wat leidt tot hogere luchtstroomverliezen. Het feit dat de motor wordt geproduceerd door een specialist in aandrijftechniek en niet door een potentiële concurrent kann voor ventilatorproducenten als positief worden beschouwd.

De WECM IEC-motor levert een constant draaimoment over het totale toerentalbereik. Het toerental kan zowel direct aan de motor als ook via afstandsbediening gebeuren. Op de aandrijving zelf gebeurt de toerentalregeling via toetsen traploos 200 min-1 tot 1500 min-1 of 1800 min-1 respectievelijk van 500 min-1 tot 3000 min-1. De draairichting kan met de klok mee of tegen de klok in worden ingesteld. Spanning, stroomsterkte en frequentie kunnen op afstand worden geregeld.

Uitvoering

De VVK-motor beschikt over een aluminium behuizing in beschermingsklasse IP55. Bovendien is het tril- en geluidsarm (circa 40dB (A)). Tot een vermogen van 0,65 kW is hij volledig ingekapseld en niet geventileerd (TENV, Totally Enclosed Non-Ventilated). Bij hogere vermogens is de WECM uitgevoerd als Totally Enclosed Air Over (TEAO) motor, dat wil zeggen dat hij volledig is ingekapseld en wordt gekoeld voor de luchtstroom van de aangedreven ventilator. In de TENV-variant kan hij worden gebruikt voor de aandrijving van radiale ventilatoren zonder dat externe koeling nodig is.

De IEC-motor is geschikt voor omgevingstemperaturen van -20°C tot +40°C (TENV) respectievelijk van -20°C tot +60°C (TEAO) bij een minimale luchtsnelheid van 5 m/s. Bovendien is de motor elektronisch beschermd tegen overbelasting, oververhitting en blokkeren van de ventilator. Standaard wordt de WECM geleverd op een voet. Er zijn talrijke opties mogelijk. Hiertoe behoren decenterale montage (motor en omvormer gedemonteerd), externe besturing met display voor directe verstelling van toerental en maximaal toerental, en klantspecifieke kabellengten en asuiteinden.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven