Algemeen

Elektromotor redt zuurstofvoorziening

elektromotor voor zuurstofvoorziening
De door Menzel omgebouwde compressormotor zorgt intussen weer voor langdurig betrouwbare zuurstofvoorziening van de beleverde ziekenhuizen (foto: Menzel).

Menzel Elektromotoren, met hoofdvestiging in Berlijn, heeft in de kortst mogelijke tijd een dringend benodigde elektromotor geleverd voor een compressor voor de zuurstofvoorziening van een groot aantal ziekenhuizen. De haastige spoed was noodzakelijk omdat na het stilvallen van de productie door een motordefect de aanwezige zuurstofvoorraad nog maar voor drie weken voldoende was.

De opdracht werd rond de jaarwisseling in nauwe afstemming met de klant uitgevoerd, waarna de vervangende motor als luchtvracht naar de plaats van bestemming in het Midden-Oosten werd verzonden. De opdracht werd verkregen via een lokale partner, die ook de opbouw en inbedrijfname voor zijn rekening nam.

Ombouw van elektromotor

Terwijl dit type compressor gewoonlijk met watergekoelde motoren en geforceerde smering van de lagers wordt uitgevoerd, had de te vervangen motor luchtkoeling en zelfsmerende overgedimensioneerde glijlagers. De installatie beschikte noch over een koelwateraansluiting noch over een olietoevoer. Menzel modificeerde daarom een in het magazijn beschikbare compressormotor naar de gegeven situatie. De aanwezige lucht-water-koeling werd omgebouwd naar luchtkoeling.

Er werd een oliecirculatiepomp met separaat reservoir aangebouwd en met beide lagers verbonden. Verder bracht de motorenfabrikant passende boringen voor voetmontage aan en verplaatste de klemmenkast ten behoeve van optimale toegankelijkheid aan de gewenste positie.

De belangrijkste specificaites van de geleverde motor: aansluitvermogen 4.750 kW, aansluitspanning 6600 V, toerental 1.492 min-1, beschermingsklasse IP23.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven