Algemeen

De elektromotor is nog lang niet uitontwikkeld

Zuinigere elektromotoren worden steeds vaker bewust gekozen mede door een terugverdientijd van minder dan een jaar (foto: Kolmer)
Het concept van de elektromotor is al zo’n 150 jaar oud. Betere materialen, andere magneten, nieuwe designs van rotor, stator en lagers hebben de elektromotor gemaakt wat hij nu is. Met een efficiency van zo’n 94% heeft de moderne elektromotor het ver geschopt. Maar het kan altijd nog beter. We schuiven aan bij Kolmer Elektromotoren en Kolmer Special Motors in Putten en wat blijkt, de elektromotor is nog lang niet uitontwikkeld.

Elektromotoren maken een substantieel onderdeel uit van de wereldwijde aandrijftechniek. Bovendien wordt het onderdeel elektrische aandrijvingen steeds groter. Mede door de ontwikkelingen bij de e-mobiliteit, maar ook in de industrie zit de groei er fors in. Immers, elektromotoren zijn schoon, hebben een hoge efficiency en verlangen weinig onderhoud. Maar in het kader van de Europese wetgeving, moet ook in Nederland de CO2-uitstoot flink omlaag. Dat betekent dat veel industriële aandrijvingen, waar nu nog conventionele motoren gebruikt worden, de komende jaren toch echt beter kunnen overstappen naar geregelde IE-3 motoren of beter nog IE4 motoren. Er is zelfs al sprake van IE5 motoren. “Het merendeel van de elektromotoren wereldwijd werkt nog volgens hetzelfde basisprincipe,” legt Jerry Spanhaak, directeur van Kolmer Elektromotoren uit. “Er is echter een kentering gaande. Onder andere door …

Lees het volledige artikel in het aprilnummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven