Algemeen
Rotero Holland Magnet Schulz
De nieuwe generatie vergrendelmagneten onderscheidt zich onder andere doordat het magneetlichaam vast is verbonden met de aandrijving, waardoor de spoel niet kan worden gedraaid of uitgewisseld (foto: Rotero Holland)

De serie G SC X .. B01 van Magnet Schultz, die vertegenwoordigd wordt door Rotero uit Woerden, is een nieuwe generatie vergrendelmagneten met beschermingsklasse IP40. Door de compacte bouw zijn de elektromagnetisch bekrachtigde vergrendelingen bestand tegen hoge dwarskrachten. Toepassingen zijn te vinden in het vergrendelen van uiteenlopende mechanische onderdelen zoals deuren en luiken.

Magnet Schultz heeft onlangs een doorontwikkeling van de serie G SC X geïntroduceerd onder de naam G SC X … B01. Deze nieuwe generatie onderscheidt zich onder andere doordat het magneetlichaam vast is verbonden met de aandrijving, waardoor de spoel niet kan worden gedraaid of uitgewisseld. Verder is voor het complete product een beschermingsklasse van IP40 gekozen. Dit levert een kostenvoordeel op terwijl optioneel nog altijd de mogelijkheid bestaat om te kiezen voor een stangafdichting met een hogere beschermingsgraad.

Kenmerkend is tevens de beschikbare aansluiting voor beschermingsleiders waarmee ook nominale spanningen tot 250 VAC tot de mogelijkheden behoren. Op basis van de compacte en robuuste bouw zijn tot slot hogere dwarskrachten mogelijk die (in stilstand) kunnen oplopen van 750 tot wel 3.000 N.

Trekkende en duwende uitvoering

De modulair opgebouwde vergrendelmagneten met onderhoudsvrije lagers zijn beschikbaar in de drie bouwgrootten met een diameter van 37, 45 en 63 mm, met een bijbehorende slag van respectievelijk 8, 10 en 12 mm. Daarbij bestaat de keuze uit zowel een trekkende als een duwende uitvoering.

In het eerste geval zal een spanningsloze toestand automatisch leiden tot vergrendeling. Deze variant heeft de voorkeur wanneer een applicatie tijdens normaal bedrijf vergrendeld is. Bekrachtiging is dan alleen nodig om de vergrendeling op te heffen. In het kader van veiligheid kiest de eindgebruiker voor een trekkende variant wanneer hij zeker wil zijn van vergrendeling bij het wegvallen van de spanning door bijvoorbeeld draadbreuk.

In de duwende uitvoering werkt de magneetvergrendeling precies andersom. De vergrendelingsbout beweegt bij bekrachtiging juist uit het apparaat om een vergrendeling te realiseren. Bij het wegvallen van de spanning keert hij via een veermechanisme in zijn oorspronkelijke positie terug waarbij de applicatie automatisch ontgrendeld is. Ook hier liggen energieverbruik en veiligheid aan de basis van de keuze.

Extra montagemogelijkheden

Naar wens zijn de vergrendelmagneten uit te voeren met een eindschakelaar die de stand van de vergrendelingsbout (in of uit) kan terugkoppelen. De bijbehorende contacten zijn beschermd met kunststof kappen. Optioneel zijn tevens elektrische aansluitingen die afwijken van de standaard beschikbare vierpolige M12x1 en extra montagemogelijkheden in de vorm van centreerflenzen of een draadgat aan de voorzijde.

De elektromagnetisch bekrachtigde vergrendelmagneten zijn geschikt voor het vergrendelen van bijvoorbeeld deuren en luiken en daarnaast van nog vele andere mechanische componenten.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven