Algemeen

Elektromagnetische katapult lanceert straaljagers

elektromagnetische katapult
Een F/A-18F Super Hornet wordt als eerste jager elektromagnetisch vanaf een vliegdekschip gelanceerd (foto: US Navy).

De USS Gerald R. Ford is het nieuwste vliegdekschip van de Amerikaanse marine. Het is het eerste vliegdekschip waarbij de aan boord gestationeerde vliegtuigen niet worden gelanceerd met behulp van stoom, maar met een elektromagnetische katapult.

Meer dan zestig jaar maakten vliegdekschepen gebruik van een door stoom aangedreven cilinder die met een door een goot lopende meenemer de vliegtuigen razendsnel accelereerde en de lucht in smeet. Zo’n systeem is complex en vergt veel personeel en onderhoud.

Elektromagnetische katapult

Het nieuwe schip is voorzien van een elektromagnetisch systeem dat hetzelfde doet, maar veel eenvoudiger en zuiniger is. Volgens de US Navy is het ook eenvoudiger te onderhouden en levert het meer lanceerenergie dan vroegere systemen.

Het schip is tevens voorzien van een nieuw systeem om een landend toestel af te remmen. Conventionele systemen maken gebruik van een hydraulische vanghaak om vliegtuigen te vertragen, het nieuwe systeem is gebaseerd op elektromotoren en energieterugwinsystemen. Dit systeem is computergestuurd is, vergt minder personeel en is voorzien van zelfdiagnose om de onderhoudskosten te beperken. Ook kan het worden ingesteld op het type vliegtuig dat landt, variërend van lichte drones tot zware jachtbommenwerpers.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven