Algemeen

Elektrische tractor voor duurzame landbouw

Multi Tool Trac elektrische tractor
De Multi Tool Trac maakt niet alleen het werk van de boer efficiënter, lichter en duurzamer, ook zijn bodem wordt rendabeler geëxploiteerd (foto's: Multi Tool Trac).

Multi Tool Trac heeft zijn eerste elektrische tractor geproduceerd, met een volledig elektrische aandrijftrein op basis van betrouwbare componenten. Het voertuig heeft een ‘on the fly’ spoorbreedteverstelling en vijf volwaardige posities om werktuigen en gereedschappen te monteren. Als ‘range extender’ wordt een moderne zescilinder dieselmotor van 140 kW (185 pk) bijgeschakeld.

Iedere tractor wordt klantspecifiek gebouwd en is volgens de fabrikant betaalbaar in zowel aanschaf als exploitatie en daardoor voor ondernemende bodembewerkers te bestellen. De uiteindelijke prijs wordt uiteraard bepaald door klantspecifieke eisen en wensen. Elsto Drives & Controls ontwikkelde het volledig nieuw hybride aandrijfsysteem dat op de ESEF 2014 werd gepresenteerd.

Elektrische tractor

Grote machines vergroten de capaciteit in de akkerbouw. Maar ze verdichten ook de grond. Dat gaat ten koste van opbrengst en kwaliteit. De Multi Tool Trac is op maat gemaakt voor landbouwers die het beste uit hun grond willen halen. Dankzij de GPS besturing (met RTK ondersteuning) rijdt de tractor altijd over dezelfde sporen. Zo blijft de rest van het land in de goede conditie voor optimale plantengroei. Aan het lange frame kunnen alle werktuigen in het zicht van de bestuurder worden opgehangen.

Multi Tool Trac
De Multi Tool Trac is een elektrische tractor met naar hedendaagse begrippen gangbare afmetingen.

Door de elektrische vierwiel aandrijving is er onder alle omstandigheden maximale trekkracht, die met een simpele joystick soepel en haarfijn te regelen. De vierwielbesturing zorgt voor een krappe draaicirkel. Op het veld is de ideale breedte 3 m, op de weg kan de spoorbreedte worden versmald tot 2,25 meter zodat de gebruiker overal kan komen. De elektrische tractor maakt het werk van de agrariër duurzamer en houdt het natuurlijke bodemmilieu in stand.

Specificaties

De specificaties van de elektrische tractor zijn als volgt:

 • elektrische aandrijftrein met 4 x 22 kW nominaal en 4 x 44 kW maximaal
 • accu-pakket met totaal vermogen van 30 kWh
 • range extender: moderne zescilinder dieselmotor van 140 kW (185 pk) met efficiënte hoogtoerengenerator.
 • vier aangedreven en gestuurde wielen voor kleine draaicirkel en optimale trekkracht onder alle omstandigheden
 • elektronische besturing via CANbus, voorbereid voor master-slave en auto-steering
 • door de DC-bus bi-directioneel toe te passen wordt regeneratieve energie die vrijkomt hergebruikt voor andere aandrijfcomponenten
 • drie posities voor hefinrichting en aftakas (PTO)
 • de cabine is traploos verstelbaar over gehele frame lengte waardoor twee laadvloerposities ontstaan
 • spoorbreedte ‘on the fly’ verstelbaar tussen 2,25 m en 3,25 m
 • wielbasis 5.50 m
 • laadvermogen frame 5 ton

De Multi Tool Trac is ontwikkeld en gebouwd door Machinefabriek Boessenkool, Wissels Techniek, Van Ham Organisatie & Advies en Elsto Drives & Controls onder de vlag van de Osse Equipment Manufacturing Group.

Het volledig artikel vindt u in het april-nummer van Aandrijftechniek.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven