Algemeen
Rolls Royce ACCEL Spirit of Innovation
De supersnelle elektrisch aangedreven Spirit of Innovation moet binnen niet al te lange tijd records gaan breken (foto's: Rolls-Royce)

De ‘Spirit of Innovation’ van Rolls-Royce moet binnen niet al te lange tijd het snelste volledig elektrische vliegtuig ter wereld gaan worden. Onlangs taxiede het vliegtuig voor het eerst over de startbaan, voortgestuwd door zijn krachtige 500 pk (400 kW) elektrische aandrijflijn en voorzien van de nieuwste batterijtechnologie. De ‘Spirit of Innovation’ is tevens bedoeld als vliegend testbed om technologie te ontwikkelen voor een nieuwe generatie van stedelijke luchtmobiliteitsconcepten.

Het taxiën van het vliegtuig is een kritische test van de integratie van het aandrijfsysteem van het vliegtuig, voorafgaand aan de eigenlijke vliegtests. De eerste vlucht is gepland voor later dit voorjaar. Wanneer het toestel op volle kracht vliegt, moet de combinatie van elektrische aandrijflijn en geavanceerd batterijsysteem het toestel een snelheid geven van meer dan 480 km per uur, waarmee een nieuw wereldsnelheidsrecord voor elektrisch vliegen wordt gevestigd.

Volgens Rolls-Royce is de ontwikkeling van dit elektrotoestel echt geen publiciteitsstunt. Het maakt deel uit van het ACCEL initiatief – ‘Accelerating the Electrification of Flight’. Men spreekt ook wel over de derde golf binnen de luchtvaartgeschiedenis, zeg maar vliegen 3.0. Het project wordt gedeeltelijk gefinancierd door de Britse overheid en omvat een groot aantal partners, waaronder Aerospace Technology Institute, YASA (elektromotoren en regelaars) en Electroflight, een luchtvaart start-up.

Duurzaamheidsstrategie

Rob Watson, directeur – Rolls-Royce Electrical, zei: “Elektrificatie van het vliegen is een belangrijk onderdeel van onze duurzaamheidsstrategie nu we streven naar netto nul CO2 in 2050. Het taxiën van de ‘Spirit of Innovation’ is een ongelooflijke mijlpaal voor het ACCEL-team nu we op weg zijn naar de eerste vlucht en de wereldrecordpoging later dit jaar.”

Rolls-Royce Spirit of innovation ACCEL
De 400 kW elektrische aandrijflijn bestaat uit drie Yasa motoren en de nieuwste batterijtechnologie

“Voor de eerste keer heeft dit vliegtuig zichzelf voortgestuwd met de kracht van een geavanceerd batterij- en voortstuwingssysteem dat baanbrekend is op het gebied van elektrische technologie. Dit systeem en de mogelijkheden die worden ontwikkeld, zullen helpen om Rolls-Royce te positioneren als technologieleider die aandrijfsystemen aanbiedt aan de stedelijke luchtmobiliteitsmarkt.”

Motoren, vermogenselektronica en batterijen

De eigenschappen die ‘luchttaxi’s’ van accu’s verlangen, lijken sterk op wat wordt ontwikkeld voor de ‘Spirit of Innovation’, zodat deze record snelheden kan bereiken. Rolls-Royce zal de technologie van het ACCEL-project gebruiken en toepassen op producten voor de vliegtuigmarkt.

Het bedrijf is van plan om een portefeuille van motoren, vermogenselektronica en batterijen op de markt te brengen voor de algemene lucht- en ruimtevaart, stedelijke luchtmobiliteit en kleine pendelvliegtuigen als onderdeel van onze elektrificatiestrategie.

Het testen van de elektromotor is hier te zien:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven