Algemeen
servo smeedhamer
Gesenkschmiede RUD-Schöttler heeft de eerste lineaire smeedhamer met elektrische servotechnologie in gebruik genomen (foto: Schuler).

Gesenkschmiede RUD-Schöttler in Hagen (D) heeft begin oktober de eerste lineaire smeedhamer met servotechnologie van persenfabrikant Schuler in gebruik genomen. Smeedhamers worden gewoonlijk hydraulisch, pneumatisch of door vlakke riemen aangedreven. De nieuwe ontwikkeling van Schuler gebruikt echter een lineaire elektromotor.

Met de nieuwe aandrijving kan de smeedhamer niet alleen absoluut nauwkeurig worden aangestuurd, maar ook nauwkeuriger dan voorheen geregeld. De exacte positioneerbaarheid en flexibele aanstuurmogelijkheid van de stempel bieden nieuwe mogelijkheden, niet alleen voor precisiesmeden maar ook in termen van energetische efficiëntie. Hiertoe loopt op dit moment een proefproject met RUD-Schöttler, dat wordt gefinancierd door het Bundesumweltministerium.

Technische voordelen

De gepatenteerde Hammer Drive maakt door zijn dosering van de slagenergie en -besturing smeden met hoge nauwkeurigheid mogelijk. De reproduceerbaarheid van smeedslag heeft een afwijking van minder dan 1 %. De nieuwe aandrijftechniek maakt zelfs dimensioneel correct smeden zonder inslagvlakken mogelijk. Hierdoor kunnen de tot nu toe noodzakelijke nabewerkingen om temperatuur- en inslaginvloeden te compenseren, vervallen.

De elektronische besturing past de energie-inhoud en het aantal benodigde smeedslagen na elke slag afhankelijk van het werkelijk behaalde resultaat automatisch aan, totdat de vooraf ingestelde productdikte is bereikt. De invloed die slijtage in de smeedstempels heeft op de nauwkeurigheid van het bewerkte onderdeel wordt gecompenseerd door een regeling in de energiedosering. Dit leidt tot een verbetering van de productkwaliteit met de mogelijkheid om het procesgegevens continu documenteren.

Lagere cyclustijd, hoger rendement

De nieuwe aandrijftechnologie van Schuler is maximaal aan te passen aan de in toenemende mate gespecialiseerde toepassingsgebieden en -processen van het smeden. Door het elimineren van de nabewerking zijn in totaal minder smeedslagen nodig, wat de cyclustijd en het energiegebruik voor de bewerking vermindert. Voeg daarbij nog de contactloze en onderhoudsvrije lineaire aandrijving, die de elektrische energie direct omzet in mechanische beweging van de stempel en de mogelijkheden voor energiebesparing lopen op tot 20%. Het energetisch rendement stijgt daardoor volgens Schuler tot ongeveer 90%.

Door de nauwkeurige aansturing van de bovenstempel zijn beheersen ook rek- en rolslagen en buigbewerkingen te integreren in het eigenlijke smeedproces. Voor een lage slagenergieën kan de lineaire motor vanuit elke positie aanlopen en daarmee vermindert ook de cyclustijd en is geen onnodig lange slaglengte nodig. Het aantal toepassingsmogelijkheden wordt daardoor sterk uitgebreid. Door het nauwkeurig controleerbare lineaire aandrijving is de nieuwe lineaire hamer geschikt voor automatisering met behulp van robots.

Elektrische smeedhamer

Door de elektrische aandrijving vervallen de bekende componenten voor het genereren van perslucht of hydraulische energieopslag. Daardoor is de hamer is vrijwel onderhoudsvrij. Omdat de harde nabewerkingsslagen op de slagoppervlakken worden vermeden, vermindert de belasting voor de boven- en onderstempel aanzienlijk. Dit leidt tot een lagere geluidsoverlast, waardoor in combinatie met conventionele geluidsisolatie zelfs drieploegendienst is toegestaan.

De smeedhamer is zo nauwkeurig, dat je er zelfs een iPhone onder kunt zetten zonder dat deze sneuvelt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven