Algemeen
elektrisch varen Niagara Falls
ABB nul-emissietechnologie zorgt voor de emissievrije elektrische aandrijving van twee nieuwe rondvaartboten van Maid of the Mist bij de Niagara-watervallen. (foto: ABB).

Rederij Maid of the Mist heeft goedkeuring gekregen om vanaf 6 oktober een nieuwe generatie rondvaartboten in gebruik te nemen, die puur op duurzame energie draaien. De passagiers van de twee boten zullen de Niagara watervallen kunnen ervaren zonder verstoord te worden door uitlaatgassen, motorgeluiden of trillingen. Beide schepen met een volledig elektrische aandrijving van ABB zijn goedgekeurd en op 6 oktober 2020 in gebruik genomen.

De emissievrije veerboten zijn de James V. Glynn en de Nikola Tesla, genoemd naar respectievelijk de bestuursvoorzitter van Maid of the Mist en de gerenommeerde energiepionier. Het zijn de eerste volledig elektrische schepen die in de Verenigde Staten zijn gebouwd.

De Maid of the Mist tour vaart langs de basis van de Amerikaanse watervallen en in het stroomgebied van de Horseshoe Falls – de grootste van de drie watervallen in Niagara. Deze excursie is niet alleen een van de topattracties in de Verenigde Staten, maar ook de oudste.

Elektrisch varen

Het vermogen is afkomstig van een door ABB geleverd en geïntegreerd accupakket met een hoge capaciteit. Behalve de accu’s heeft ABB een uitgebreide geïntegreerde stroom- en voortstuwingsoplossing voor de nieuwbouwschepen geleverd, inclusief een onshore laadsysteem, wat een duurzame werking met maximale betrouwbaarheid mogelijk maakt.

De James V. Glynn en Nikola Tesla worden elk aangedreven door een accupacks met een totale capaciteit van 316 kWh, verdeeld over twee catamaranrompen. Dit biedt een niveau van redundantie dat bijdraagt aan het veiligstellen van de activiteiten.

Een van de twee elektrische schepen op de voorgrond, op de achtergrond is nog een van de oude dieselaangedreven rondvaartboten te zien (foto: Maid of the Mist)

400 kW elektromotoren

Dankzij de accu’s kunnen de elektromotoren een vermogen bereiken van maximaal 400 kW, waarbij het vermogen wordt geregeld door het Power and Energy Management System van ABB. Ze worden opgeladen met behulp van lokaal geproduceerde hydro-elektriciteit in een proces dat slechts zeven minuten duurt tijdens het uitstappen en aan boord gaan. Dankzij de witte stroom is de energiecyclus voor de werking van de rondvaartboten volledig emissievrij.

Remote Diagnostic System

Behalve van de installatie van de aansluiting voor het laden van de accu’s van het schip naar de wal heeft ABB beide boten voorzien van een uitgebreide reeks elektrische, digitale en aangesloten oplossingen. Hieronder vallen schakelpanelen, aandrijvingen, het geïntegreerde besturingssysteem en ABB Ability Marine Remote Diagnostic System voor conditiebewaking en predictief onderhoud.

Laden in zeven minuten

De rondvaartboten vertrekken om de 30 minuten vanuit hun dok stroomafwaarts van de basis van de watervallen en trekken jaarlijks 1,6 miljoen bezoekers. Terwijl een boot ligt aangemeerd en de passagiers van en aan boord gaan, worden de lithium-ion batterijen aan boord weer opgeladen. Elke reis verbruikt ongeveer 38 kWh. De accu’s worden ’s nachts tot 100 procent opgeladen en hebben aan het eind van de werkdag nog 80 procent over.

Bestuursvoorzitter & CEO James V. Glynn (links) en directeur Christopher M. Glynn vieren het in gebruik nemen van de elektrische rondvaartboten (foto: Maid of the Mist)

De nieuwe boten behoren tot de eerste volledig elektrische schepen, maar ze zullen niet de laatste zijn. Veerboten, binnenvaartschepen, havensleepboten en baggerschepen zijn slechts enkele scheepsklassen die geschikt zijn voor volledig elektrisch varen.

Op dit moment zou het moeilijk zijn om zeeschepen te bouwen die 100 procent worden aangedreven. Maar omdat de apparatuur kleiner en economischer wordt, worden deuren geopend voor veel nieuwe mogelijkheden die enkele jaren geleden nog niet voor mogelijk werden gehouden.

Actief in e-mobiliteit

ABB is niet alleen actief betrokken bij de ontwikkeling van rondvaartboten. Het concern beweegt zich ook op andere markten, onder meer met laadsystemen voor elektrische voertuigen. Ook helpt de onderneming bij het opzetten van elektrische busdiensten.

De wereldwijde belangstelling voor de elektrificatie van de scheepvaart wordt onder meer gestimuleerd door nieuwe regels van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO), onder meer aangaande het zwavelgehalte van bunkerbrandstof. Maritieme operators willen daarom graag de brandstofceltechnologie onderzoeken.

Ontwikkeling brandstofcelsysteem

ABB is betrokken bij diverse onderzoeksprojecten op dit gebied. Zo zal binnen het Maranda-project 165 kW brandstofcelunit op basis van een protonuitwisselingsmembraan voor het onderzoeksschip Aranda worden ontworpen en uitgevoerd. Verder gaat ABB met Ballard Power Systems een brandstofcelsysteem van de volgende generatie ontwikkelen voor duurzame maritieme e-mobiliteit.

 • Mercedes-Benz en Grob-Werke werken samen aan toekomstige accugeneraties

  Mercedes-Benz en Grob-Werke gaan samenwerken op het gebied van systeemtechnologie die benodigd is om de toekomstige accugeneraties te produceren. (Foto's: Daimler) Mercedes-Benz intensiveert de samenwerking met Grob-Werke op het gebied van systeemtechnologie die benodigd is om de toekomstige accugeneraties te produceren. Het merk versterkt daarmee… Lees verder →

 • Doorbraak bij het 3D-printen van sensoren

  Demonstratiemodel van een sensor op maat in verschillende productiefasen: CAD-concept (linksboven), na integratie van de elektronische componenten (rechtsboven) en als een afgewerkt demonstratiemodel (onder). Bron: Fraunhofer IPA 3D-printen wint aan terrein in de industriële productie. De integratie van elektronische componenten en de productie van op… Lees verder →

 • Nieuw bij Mparts: actuatoren met geïntegreerde besturing (EasyE-i)

  De nieuwe “intelligente” in-line actuator Het pakket actuators met ingebouwde besturing bestaat uit 3 nieuwe ‘in-lijn’ modellen (easyE 35i, 50i en 60i). De EasyE-i modellen zijn allen uitgevoerd met een geïntegreerde besturing. Met behulp van de besturing kunnen deze actuatoren via de seriële poort RS485-aansluiting… Lees verder →

 • Rolls-Royce levert 2,5 MW generator voor hybride-elektrische vliegen

  De generator Van Rolls-Royce vormt het hart van het krachtigste hybride-elektrische aandrijfsysteem in de lucht- en ruimtevaart (foto: Rolls-Royce plc) Rolls-Royce heeft aangekondigd dat de generator die het hart zal vormen van het krachtigste hybride-elektrische aandrijfsysteem in de lucht- en ruimtevaart, voor installatie is aangekomen… Lees verder →

 • Baanbrekend initiatief voor autonome treinen stap dichter bij realisatie

  Het doel van het baanbrekende wereldwijde autonome treinontwikkelingsproject is om volledig nieuwe spoorvervoersdiensten te creëren en zelfs de hoeveelheid spoorvervoer te verdubbelen. (Foto's: Proxion) Een grensverleggend wereldwijd project voor de ontwikkeling van autonome treinen in Finland gaat de testfase in. Doel is om volledig nieuwe… Lees verder →

 • Schaeffler versterkt zijn serviceactiviteiten door overname Bega

  Schaeffler en Bega combineren hun expertise om de Industrie 4.0 service oplossingen te laten groeien. (Foto's: Schaeffler) Schaeffler heeft Bega International (Bega) overgenomen, fabrikant van speciaal gereedschap voor montage en demontage van wentellagers. De overname markeert een nieuwe stap in de uitbreiding van Schaeffler’s lifecycle… Lees verder →

 • ASi BACnet/IP-controller met geïntegreerde veiligheidseenheid tot SIL3

  ASi BACnet/IP-controller BWU4001 met geïntegreerde veiligheidseenheid van Bihl+Wiedemann (Foto: Bihl+Wiedemann) Minder brandbelasting door duidelijk minder kabels, geringe installatie-inspanningen, vrije keuze van netwerktopologie en veiligheidstechniek aan boord – de BTL-gecertificeerde ASi BACnet/IP Controller met geïntegreerde veiligheidseenheid tot SIL3 (BWU4001) van Bihl+Wiedemann combineert de voordelen van BACnet,… Lees verder →

 • Webinars Eisma Media Groep

  Hulp nodig bij een webinar?

  Overweegt u zelf een webinar of online sessie met uw klanten te organiseren, maar kunt u nog hulp gebruiken bij de werving, techniek en/of inhoud? De Eisma Media Groep helpt graag, of het nu gaat om een uitzending vanuit huis of een webinar in onze… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven