Algemeen
elektrisch varen Niagara Falls
ABB nul-emissietechnologie zorgt voor de emissievrije elektrische aandrijving van twee nieuwe rondvaartboten van Maid of the Mist bij de Niagara-watervallen. (foto: ABB).

Rederij Maid of the Mist heeft goedkeuring gekregen om vanaf 6 oktober een nieuwe generatie rondvaartboten in gebruik te nemen, die puur op duurzame energie draaien. De passagiers van de twee boten zullen de Niagara watervallen kunnen ervaren zonder verstoord te worden door uitlaatgassen, motorgeluiden of trillingen. Beide schepen met een volledig elektrische aandrijving van ABB zijn goedgekeurd en op 6 oktober 2020 in gebruik genomen.

De emissievrije veerboten zijn de James V. Glynn en de Nikola Tesla, genoemd naar respectievelijk de bestuursvoorzitter van Maid of the Mist en de gerenommeerde energiepionier. Het zijn de eerste volledig elektrische schepen die in de Verenigde Staten zijn gebouwd.

De Maid of the Mist tour vaart langs de basis van de Amerikaanse watervallen en in het stroomgebied van de Horseshoe Falls – de grootste van de drie watervallen in Niagara. Deze excursie is niet alleen een van de topattracties in de Verenigde Staten, maar ook de oudste.

Elektrisch varen

Het vermogen is afkomstig van een door ABB geleverd en geïntegreerd accupakket met een hoge capaciteit. Behalve de accu’s heeft ABB een uitgebreide geïntegreerde stroom- en voortstuwingsoplossing voor de nieuwbouwschepen geleverd, inclusief een onshore laadsysteem, wat een duurzame werking met maximale betrouwbaarheid mogelijk maakt.

De James V. Glynn en Nikola Tesla worden elk aangedreven door een accupacks met een totale capaciteit van 316 kWh, verdeeld over twee catamaranrompen. Dit biedt een niveau van redundantie dat bijdraagt aan het veiligstellen van de activiteiten.

Een van de twee elektrische schepen op de voorgrond, op de achtergrond is nog een van de oude dieselaangedreven rondvaartboten te zien (foto: Maid of the Mist)

400 kW elektromotoren

Dankzij de accu’s kunnen de elektromotoren een vermogen bereiken van maximaal 400 kW, waarbij het vermogen wordt geregeld door het Power and Energy Management System van ABB. Ze worden opgeladen met behulp van lokaal geproduceerde hydro-elektriciteit in een proces dat slechts zeven minuten duurt tijdens het uitstappen en aan boord gaan. Dankzij de witte stroom is de energiecyclus voor de werking van de rondvaartboten volledig emissievrij.

Remote Diagnostic System

Behalve van de installatie van de aansluiting voor het laden van de accu’s van het schip naar de wal heeft ABB beide boten voorzien van een uitgebreide reeks elektrische, digitale en aangesloten oplossingen. Hieronder vallen schakelpanelen, aandrijvingen, het geïntegreerde besturingssysteem en ABB Ability Marine Remote Diagnostic System voor conditiebewaking en predictief onderhoud.

Laden in zeven minuten

De rondvaartboten vertrekken om de 30 minuten vanuit hun dok stroomafwaarts van de basis van de watervallen en trekken jaarlijks 1,6 miljoen bezoekers. Terwijl een boot ligt aangemeerd en de passagiers van en aan boord gaan, worden de lithium-ion batterijen aan boord weer opgeladen. Elke reis verbruikt ongeveer 38 kWh. De accu’s worden ’s nachts tot 100 procent opgeladen en hebben aan het eind van de werkdag nog 80 procent over.

Bestuursvoorzitter & CEO James V. Glynn (links) en directeur Christopher M. Glynn vieren het in gebruik nemen van de elektrische rondvaartboten (foto: Maid of the Mist)

De nieuwe boten behoren tot de eerste volledig elektrische schepen, maar ze zullen niet de laatste zijn. Veerboten, binnenvaartschepen, havensleepboten en baggerschepen zijn slechts enkele scheepsklassen die geschikt zijn voor volledig elektrisch varen.

Op dit moment zou het moeilijk zijn om zeeschepen te bouwen die 100 procent worden aangedreven. Maar omdat de apparatuur kleiner en economischer wordt, worden deuren geopend voor veel nieuwe mogelijkheden die enkele jaren geleden nog niet voor mogelijk werden gehouden.

Actief in e-mobiliteit

ABB is niet alleen actief betrokken bij de ontwikkeling van rondvaartboten. Het concern beweegt zich ook op andere markten, onder meer met laadsystemen voor elektrische voertuigen. Ook helpt de onderneming bij het opzetten van elektrische busdiensten.

De wereldwijde belangstelling voor de elektrificatie van de scheepvaart wordt onder meer gestimuleerd door nieuwe regels van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO), onder meer aangaande het zwavelgehalte van bunkerbrandstof. Maritieme operators willen daarom graag de brandstofceltechnologie onderzoeken.

Ontwikkeling brandstofcelsysteem

ABB is betrokken bij diverse onderzoeksprojecten op dit gebied. Zo zal binnen het Maranda-project 165 kW brandstofcelunit op basis van een protonuitwisselingsmembraan voor het onderzoeksschip Aranda worden ontworpen en uitgevoerd. Verder gaat ABB met Ballard Power Systems een brandstofcelsysteem van de volgende generatie ontwikkelen voor duurzame maritieme e-mobiliteit.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven