Algemeen
ABB pump-application energy
Zo'n 45% van de elektriciteit in de wereld wordt gebruikt om elektromotoren in gebouwen en industriële toepassingen aan te drijven (foto's: ABB)

Een energiereductie in het gebruik van elektrische energie van 10 procent wereldwijd is mogelijk. Mits er, in zowel industrie als infrastructuur, gebruik wordt gemaakt van de nieuwste en efficiëntste motoren en frequentieregelaars. In een whitepaper worden regeringen en industrie, onder het mom van de Energy Efficiency Movement opgeroepen om het gebruik van efficiënte technologie te versnellen en klimaatverandering te helpen bestrijden.

Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) is de industrie verantwoordelijk voor 37% van het wereldwijde energieverbruik en wordt ongeveer 30% van de totale energie verbruikt in gebouwen. Hoewel ze grotendeels onzichtbaar zijn, zijn elektromotoren – en frequentieregelaars die hun werking optimaliseren – ingebed in bijna elke bebouwde omgeving.

Ze drijven een breed scala aan toepassingen aan die fundamenteel zijn voor onze moderne manier van leven, van industriële pompen, ventilatoren en transportbanden voor productie en voortstuwingssystemen voor transport tot compressoren voor elektrische apparaten en verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen in gebouwen.

Aandrijftechniek snel geëvolueerd

Motor- en aandrijftechnologieën zijn het afgelopen decennium buitengewoon snel geëvolueerd. De innovatieve ontwerpen van vandaag leveren een opmerkelijke energie-efficiëntie op.

Anderzijds zijn een aanzienlijk aantal industriële systemen met elektromotoren die momenteel in gebruik zijn – wereldwijd ongeveer 300 miljoen – inefficiënt of verbruiken ze veel meer stroom dan nodig, wat resulteert in een enorme energieverspilling.

Onafhankelijk onderzoek heeft berekend dat, wanneer deze systemen zouden worden vervangen door geoptimaliseerde, efficiënte apparatuur, het wereldwijde elektriciteitsverbruik tot 10% zou kunnen verminderen.

Dit zou goed zijn voor meer dan 40% van de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, die nodig is om de klimaatdoelen voor 2040 vastgelegd in het Akkoord van Parijs te behalen.

Onzichtbare klimaatoplossing

“Industriële energie-efficiëntie heeft, meer dan welke andere uitdaging ook, het grootste potentieel om de klimaatnoodsituatie te bestrijden. Het is in wezen ‘s werelds onzichtbare klimaatoplossing. ”, Aldus Morten Wierod, President ABB Motion.

ABB Morten Wierod energy
Morten Wierod, President ABB Motion

“Voor ABB is duurzaamheid een belangrijk onderdeel van de doelstelling van ons bedrijf en van de waarde die we creëren voor al onze stakeholders. De grootste impact die we kunnen hebben voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen zijn ongetwijfeld onze technologieën, die het energieverbruik in de industrie, gebouwen en transport verminderen.”

45% elektriciteit naar elektromotoren

Er zijn al heel wat stappen genomen om de introductie van elektrische voertuigen en hernieuwbare energiebronnen te ondersteunen. ABB meent dat het tijd is om hetzelfde te doen voor de industriële technologie die nog grotere voordelen zal opleveren voor het milieu en de wereldeconomie.

“Het belang van de overgang van industrieën en infrastructuur naar deze zeer energiezuinige drives en motoren ten behoeve van een meer duurzame samenleving, kan niet genoeg worden benadrukt”, vervolgde Morten Wierod.

“Gezien 45% van de elektriciteit in de wereld wordt gebruikt om elektromotoren in gebouwen en industriële toepassingen aan te drijven, zullen investeringen in het upgraden ervan buitengewone voordelen opleveren op vlak van efficiëntie.”

ABB energy motor drive
Hoog-rendement-motoren en aandrijvingen besparen energie in koelsystemen die bijvoorbeeld worden gebruikt in de food&beverage-industrie

Ecodesign

Regelgeving is één van de belangrijkste drijvende krachten achter industriële investeringen in energie-efficiëntie over de hele wereld. Hoewel de Europese Unie dit jaar haar Ecodesign-verordening (EU 2019/1781) die strenge nieuwe eisen stelt aan een groeiend aanbod van energiezuinige motoren implementeert, moeten veel landen nog actie ondernemen.

Om de enorme kansen die door energie-efficiënte drives en motoren  worden geboden te benutten, benadrukt ABB dat alle belanghebbenden een cruciale rol te spelen hebben:

 • Public decision makers en publieke regelgevers moeten een snelle implementatie stimuleren,
 • Bedrijven, steden en landen moeten zich bewust zijn van zowel de kostenbesparingen als de milieuvoordelen en bereid zijn om de investering te doen, en
 • Beleggers moeten kapitaal toewijzen aan bedrijven die goed voorbereid zijn om het klimaatrisico aan te pakken.

‘Energy Efficiency Movement’

“Hoewel het onze rol is om altijd de meest efficiënte technologieën, producten en diensten te leveren aan onze klanten en te blijven innoveren ten behoeve van een steeds grotere efficiëntie, is dat op zich niet voldoende.”

Morten Wierod: “Alle belanghebbenden moeten samenwerken om een holistische transformatie teweeg te brengen in hoe we energie gebruiken. Door samen te handelen en samen te innoveren, kunnen we kritieke diensten draaiende houden en tegelijkertijd energie besparen en klimaatverandering tegengaan. Daarom lanceren we de Energy Efficiency Movement.”

De white paper ‘Achieving the Paris Agreement: The Vital Role of High-Efficiency Motors and Drives in Reducing Energy Consumption’ is hier te downloaden.

 • Airbus en TNO ontwikkelen lasercommunicatieterminal voor vliegtuigen

  Airbus en TNO zijn gezamenlijk het programma UltraAir gestart voor de ontwikkeling van een demonstratiemodel van een lasercommunicatieterminal voor vliegtuigen. (Ill.: TNO) Airbus en TNO zijn gezamenlijk het programma UltraAir gestart voor de ontwikkeling van een demonstratiemodel van een lasercommunicatieterminal voor vliegtuigen. Het project wordt… Lees verder →

 • Smeerbeheer in de voedingsmiddelen industrie

  Woensdag 14 april 10.00 uur Nieuwe, zelfs nasmeervrije technologieën hebben een positieve impact en beïnvloeden de kosten van uw onderhoudsbudget aanzienlijk. Smering is daarmee niet simpelweg een activiteit die gedaan moet worden op de manier zoals gewend. Het moet onderdeel worden van de onderhoudsstrategie, zeker… Lees verder →

 • Igus tandkranslagers

  Igus breidt programma tandkranslagers uit

  Met het ruimtebesparende modulaire PRT-04 tandkranslagersysteem kunnen ontwerpers vrijelijk roterende toepassingen monteren. (foto: Igus BV) De PRT-04 tandkranslagers van Igus zijn nu leverbaar in andere maten. Ze zijn leverbaar met  met binnen- en buitentand-aandrijving en een borgfunctie, zijn compact en hebben een lage massa. Ze… Lees verder →

 • Waterstof raceteam studenten TU Delft verhuist IT-infrastructuur

  Een deel van het team van Forze Hydrogen Racing met de nieuwe Forze IX. (Foto: Forze Hydrogen Racing) Forze Hydrogen Racing heeft zijn volledige IT-infrastructuur verhuisd naar een colocatie omgeving in het flagship datacenter van Greenhouse Datacenters in Naaldwijk. Voorheen had het waterstof raceteam, bestaande… Lees verder →

 • Pilz prorail ERTMS

  Pilz helpt ProRail bij snellere aanpak ERTMS

  ERTMS wordt gebouwd in treinen én in de infrastructuur van het spoor (foto: Pilz) Pilz is geselecteerd als een van de twaalf innovatiepartners van ProRail. Dit werd afgelopen week bekend gemaakt tijdens de internationale digitale beurs RailTech 2021. Met dit partnerschap start voor Pilz een… Lees verder →

 • ROVC Cetop FEDA

  ROVC erkend als CETOP Approved Education Centre voor Hydrauliek level 3

  ROVC erkend als CETOP Approved Education Centre V.l.n.r.: Waldo Linders, Arjan Coppens, John Huizing en André Braakman (foto: ROVC) ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland, is door FEDAcademie, een onafhankelijke stichting van branchevereniging FEDA, officieel erkend als CETOP-Approved Education Centre Hydrauliek Level… Lees verder →

 • Airbus Ascend

  Airbus test e-aandrijving met supergeleiding en cryogene temperaturen

  ASCEND gaat elektrische architecturen evalueren van enkele honderden kilowatts tot multi-megawatt (bron: Airbus) Airbus heeft onlangs de ‘Advanced Superconducting and Cryogenic Experimental powertraiN Demonstrator’ (ASCEND) gelanceerd om de impact van supergeleidende materialen en cryogene temperaturen op de prestaties van de elektrische aandrijvingen voor vliegtuigen te… Lees verder →

 • SEW Movimot advanced

  Nieuwe decentrale ruimtebesparende regelaar van SEW-Eurodrive

  De Movimot Advanced is een decentrale frequentieregelaar die in de klemmenkast van de asynchrone motor DRN is geïntegreerd (foto: SEW-Eurodrive) SEW-Eurodrive heeft nieuwe, decentrale aandrijftechnologie ontwikkeld in de vorm van de Movimot Advanced. Dit is een decentrale frequentieregelaar die in de klemmenkast van de asynchrone… Lees verder →

 • B&R smart camera

  Machine vision projecten eenvoudiger met Smart Camera B&R

  De Smart Camera maakt het in realtime combineren van meerdere machine vision toepassingen eenvoudig (foto: B&R) B&R’s geïntegreerde machine vision portfolio beschikt nu over nu een Smart Camera welke meerdere machine vision functies in realtime combineert. Daarmee wordt de implementatie van opeenvolgende procesgestuurde functies eenvoudig,… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven