Algemeen
NSK lanceert een gamma diepgroefkogellagers dat speciaal aangepast is aan de specifieke eisen van servomotoren (foto: NSK)

Dankzij de ontwikkeling van een speciale smeringsoplossing en een effectieve wrijvingsarme afdichting, overwinnen de speciale lagers van NSK de beperkingen van conventionele lagers bij toepassing in servomotoren. De fabrikant lanceert een gamma diepgroefkogellagers dat speciaal aangepast is aan de specifieke eisen van servomotoren. En introduceerde een nieuwe catalogus met daarin het uitgebreide aanbod standaardlagers voor diverse soorten elektromotoren.

Voor wentellagers vormen servomotoren een uitdaging. Door hun frequente start-, stop- en omkeerbewegingen en de kleine corrigerende bewegingen die door de sensor worden veroorzaakt, leidt het typische bewegingsprofiel van servomotoren tot lagers onder intense spanning.

Bovendien veegt het frequent omkeren en de daarmee gepaard gaande microtrillingen de oliefilm tussen het rolelement en het loopvlak weg (zonder mogelijkheid tot nasmeren). Zeker in vergelijk met de continue roterende lagers die in conventionele elektromotoren ingezet worden is dat het geval.

Microwrijvingen

De gevolgen hiervan zijn onder meer het genereren van lokale microwrijvingen op de loopbaan. Deze wrijving wordt veroorzaakt als de smeerfilm onvoldoende is en zo metaal-op-metaal contact ontstaat tussen de loopbaan en de kogel. Om deze problemen te overwinnen ontwikkelde NSK een speciaal vet dat bekend staat als EA7.

Langere levensduur

Vergeleken met conventionele vetten biedt EA7 verbeterde smeereigenschappen als deze onderhevig is aan microtrillingen. De smering helpt de lagers ook om een lager wrijvingskoppel te ontwikkelen, wat op zijn beurt leidt tot een minimaal vermogensverlies. In de praktijk leidt het gebruik van met EA7 gesmeerde lagers in servomotoren tot een langere levensduur en de verdubbeling van service-intervallen.

Vervuilde encoder

Een bijkomende factor die de levensduur van de servomotoren verhoogt, is de netheid tijdens het gebruik. Als de lagersmering partikels (zoals metaal of zwavel) afgeeft die zich verplaatsen naar omringende componenten kan de encoder vuil worden. Na verloop van tijd zal deze vervuiling de motor verhinderen om zijn exacte positie te detecteren. Daarnaast kan lekkend smeermiddel leiden tot slippen tijdens het remmen, wat op zijn beurt leidt tot onnauwkeurigheid in de positionering.

Om een oplossing te bieden voor het verontreinigingsprobleem ontwikkelde NSK een ander type smering voor servomotortoepassingen, LGU genaamd. Vergeleken met lithium gebaseerde smering, geeft LGU ongeveer 90% minder zwavel- en metaaldeeltjes af, waardoor het bijdraagt aan de langdurige reinheid van de lageromgeving. Het resultaat: de onderhoudsintervallen worden met een factor 1,5 verlengd.

Kwalitatieve smering

Bedrijven die servomotoren bouwen of integreren, kunnen kiezen welke smering het best geschikt is. EA7 verlengt de levensduur van diepgroefkogellagers wanneer deze onderworpen worden aan de microbewegingen die typisch zijn voor servomotoren, terwijl LGU het verplaatsen van deeltjes naar omringende componenten tot een minimum beperkt.

Daardoor wordt een onnauwkeurige positionering voorkomen. Deze twee kwalitatieve smeringsoplossingen zijn als optie beschikbaar voor het gamma diepgroefkogellagers die NSK ontwikkelde voor gebruik in servomotoren.

Speciale afdichting

Een ander kenmerk van deze NSK lagers is de DW-afdichting die een combinatie biedt van een uitzonderlijk goede afdichting en een laag wrijvingskoppel. Met DW-afdichtingen ontwikkelden de ontwerpers van het bedrijf een effectieve oplossing ontwikkeld voor de op het eerste zicht tegenstrijdige eisen van betrouwbare afdichting en energie-efficiënte werking van de lagers.

Nieuwe catalogus elektromotoren

NSK brengt een nieuwe catalogus uit waarin het uitgebreide aanbod standaardlagers voor elektromotoren getoond wordt. In de 36 pagina’s tellende catalogus staat vol aan informatie, advies en technische informatie voor alle ingenieurs die installaties met elektromotoren ontwerpen of onderhouden. Daarnaast is er ook aandacht voor oplossingen zoals diepgroefkogellagers en cilinderlagers.

In het handige formaat van de catalogus worden de lager-eisen voor elektromotoren in vier belangrijke toepassingsgebieden beschreven: servomotoren, hoogrendementsmotoren, toerentalgeregelde (omvormer) motoren en elektrische voertuigmotoren (EV).

Ook het assortiment diepgroefkogellagers voor servomotoren is beschreven in deze nieuwe catalogus getiteld ‘Lagers voor elektromotoren’, die in gedrukte vorm of als PDF-download beschikbaar is bij: www.nsk-literature.com/de/industrial-motor-bearings

 • Turck hellingsensoren

  Turck introduceert dynamische hellingsensoren

  De gecombineerde MEMS- en gyroscooptechnologie in de hellingsensoren van Turck zorgen voor betrouwbare meetresultaten. (Foto: Turck) In zijn nieuwe generatie hellingsensoren heeft Turck het versnellingsmeetproces (MEMS) gecombineerd met gyroscooptechnologie zodat schokken en trillingen veel effectiever kunnen worden onderdrukt dan met conventionele signaalfilters. De enkelvoudige en… Lees verder →

 • Murrelektronik xtremeDB 2

  Decentrale installatieoplossing voor mobiele machines

  xtremeDB van Murrelektronik is een modulair systeem voor elektrische installaties in mobiele machines. (foto's: Murrelektronik) Met xtremeDB introduceert Murrelektronik een nieuw modulair systeem voor de installatietechniek binnen mobiele machines, zoals oogstmachines, strooiwagens, brandweerauto’s of asfalteermachines. Dankzij deze moderne installatieoplossing en kunnen de uitdagingen in IO-installaties… Lees verder →

 • Lenze simulatie 1

  Van simulatie tot virtuele inbedrijfstelling

  Lenze heeft enkele hiaten opgevuld tussen de digitale engineeringsmogelijkheden bij het ontwerp, de ontwikkeling en de productie van machines en installaties. (Foto's: Lenze) Industrie 4.0 is nauw verbonden met de digitale tweeling. Maar de mate van standaardisatie van de afzonderlijke ontwikkelingstools momenteel is nog laag.… Lees verder →

 • Artificial Intelligence in Onderhoud

  Woensdag 19 mei 10.00 – 10.45 uur Het verbinden van machines met de cloud is een eerste stap in het inzichtelijk maken van big data. U bepaalt echter de waarde ervan. Machine Learning-algoritmen identificeren anomalieën binnen de enorme hoeveelheden gegenereerde gegevens. Door Machine Learning te… Lees verder →

 • Parker instrumentatiecatalogus

  Parker presenteert nieuwe instrumentatiecatalogus

  Parker heeft een nieuwe catalogus voor zijn uitgebreide programma instrumentatie uitgebracht. (foto: Parker) Met de meest recente uitvoering van de H-serie focust Parker op veiligheid, betrouwbaarheid, efficiënt gebruik en verminderde lekkage. Dit alles wordt gecombineerd met de opgebouwde expertise op het gebied van corrosiebestendige legeringen.… Lees verder →

 • Lovato frequentieregelaars

  Nieuwe compacte Lovato frequentieregelaars

  De nieuwe VT1-frequentieregelaars zijn verkrijgbaar in vermogens van 0,2 kW tot 2,2 kW. (foto: Lovato Electric) De eenvoudige, compacte en veelzijdige VT1-frequentieregelaars van Lovato Electric zijn een oplossing voor talloze industriële en service toepassingen. Ze zijn ontworpen om driefase motoren aan te sturen, bijvoorbeeld pompen,… Lees verder →

 • Baumüller Sesto mobiele robot

  Baumüller breidt programma uit met mobiele robots

  Baumüller breidt zijn productassortiment voor gedigitaliseerde productie uit met autonome mobiele robots. (foto: Baumüller) Baumüller kondigt een samenwerking aan met Sesto Robotics in Singapore. Het bedrijf uit Neurenberg versterkt daarmee zijn systeem en oplossingsactiviteiten via Baumüller Anlagen-Systemtechnik uit met autonome mobiele robots (AMR’s) voor de… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven