Algemeen
De hoofdaandrijving, een krachtige Yaskawa servomotor, drijft de rollen voor het materiaaltransport aan. (Foto's: Yaskawa)

Een COVID pandemie, tekorten in componenten en een haperende toeleveringsketen. Hoe anticiperen machinebouwers zo goed mogelijk op omstandigheden die steeds sneller veranderen? Een goede samenwerking tussen machinebouwer en toeleverancier helpt daar zeker aan mee. Een toeleverancier die de taal van de klant spreekt én die ook begrijpt en snel om kan zetten naar betrouwbare oplossingen. Onder uitdagende omstandigheden realiseerde machinebouwer Unimatic samen met Yaskawa binnen een korte tijd een nieuw aandrijf- en besturingsconcept. Gebaseerd op nauwkeurige servo-aandrijvingen.

Unimatic Automationssysteme GmbH uit Grub am Forst bij Coburg (D) kreeg in voorjaar 2020 de vraag van een klant over de mogelijkheid om in korte tijd een productiesysteem voor FFP2-beademingsmaskers te bouwen. De fabrikant van speciale machines ging de uitdaging samen met Yaskawa aan. Het bedrijf schakelde ook collega’s van Unimatic China in, die al waardevolle ervaring op dit gebied hadden.

“In een joint venture met China hebben we het systeemconcept ontwikkeld en aangepast aan de normen van de Europese markt”, meldt Dr. Robert Kahlau, hoofd Robotica bij Unimatic. “De klant bestelde aanvankelijk vier systemen, maar de uiteindelijke bestelling was voor in totaal acht productielijnen.”

Volautomatisch productiesysteem

De machines zijn ontworpen voor de volautomatische productie van FFP2- of KN95-maskers. Met een lengte van 10 m, een breedte van 1,5 m en een hoogte van 2 m zijn de systemen zeer compact en kunnen 40 maskers per minuut produceren. De capaciteit van de machines wordt beperkt door de lange elastische banden.
Ook het meerlagige materiaal waaruit de maskers zijn gemaakt is niet makkelijk te verwerken. Het materiaal wordt daarom met een constante snelheid door het systeem getransporteerd. De ultrasone lassystemen functioneren als vliegende zagen. De bijzondere materiaaleigenschappen stellen bijzondere eisen aan dit fabricageproces, dat een krachtige, nauwkeurig gesynchroniseerde aandrijftechniek vereist.

Automatiseringstechnologie

Unimatic gebruikt een Siemens PLC om de machine in het maskerproductiesysteem te besturen. Bij het zoeken naar de beste oplossing voor een soepel lopende maskerproductie, kwamen de technici al snel Yaskawa tegen, wiens MP3300iec-machinecontroller en Sigma-7-servoaandrijvingen al effectief zijn gebleken in veel vergelijkbare toepassingen.
De machinebesturing heeft geïntegreerde functiebibliotheken voor nokkenbesturing, die de vliegende zaagfunctie eenvoudig kunnen activeren. De servo-systemen van Yaskawa staan synoniem voor snelle opstart, hoge productie-output en maximale operationele betrouwbaarheid, die allemaal even belangrijk waren voor de ontwerpers van het maskerproductiesysteem.

De synchronisatie van de Sigma-7-servoaandrijvingen (rechts) in het maskerproductiesysteem was eenvoudig te realiseren dankzij de MP3300iec-machinecontroller (links).

Er is ook een groot assortiment om uit te kiezen. De serie omvat smalle enkel- en dubbelassige servoversterkers voor 200 V of 400 V. De beschikbare motorvermogens zijn afgestemd op de behoefte van machinebouwers; van 50 W tot 15 kW bij voedingsspanningen van 200 V en 400 V. De motoren zijn compact en zeer stil wanneer ze in vol bedrijf zijn.

De servomotoren bieden een hoge resolutie (geïntegreerde 24-bit absolute encoder), hoge dynamiek en functies zoals trillingsonderdrukking, onderdrukking van machine-resonantiefrequenties en een tuningless-functie voor eenvoudig opstarten. Door deze functies in de servoversterkers te integreren, wordt hun prestatie niet beperkt door bovenliggende controllers of bus-cyclustijden.

In elk maskerproductiesysteem worden in totaal zes Sigma-7 servo-assen (200 V) gebruikt. Het motorvermogen ligt tussen 200 W en 1,5 kW. De grootste aandrijving drijft de rollen aan voor materiaaltransport. Twee motoren houden de dynamische beweging van de vliegende messen in stand, in dit geval de ultrasone gereedschappen die de maskers lassen en vormen.
Twee andere servo-assen bereiden het materiaal voor de draadhanger van de neusklem voor. Het invoergebied voor de hoofdbanden en neusclips is sterk afhankelijk van een hoge positioneringsnauwkeurigheid en een uiterst nauwkeurige synchronisatie met het vlies.

Synchronisatie zes servo-assen

De programmering wordt verder vergemakkelijkt door de MotionWorks IEC-softwaretool met standaard PLCopen- en Yaskawa-specifieke functieblokken (bijv. nokken en elektronische versnellingen), die gratis beschikbaar zijn en die de systeemprogrammering aanzienlijk vereenvoudigen. Naast PLCopen-functieblokken bevat MotionWorks IEC ook functies zoals visualisatietools, camerasystemen, transportbandtracking en een groepstoolbox ter ondersteuning van G-code. Samen met de machinebesturing maken de functieblokken ook de besturing van deltakinematica en meer-assige robots mogelijk.

De Yaskawa-machinebesturing is via Profinet verbonden met de PLC van het maskerproductiesysteem. De PLC is echter niet belast met de taak van synchronisatie. De MP3300iec-machinecontroller, die een aantal gebieden bestuurt, waaronder pneumatiek en veiligheid, fungeert als master en specificeert de volgorde en de cyclus van de aandrijvingen. Tijdens de lopende productie stelt de controller de triggerpoints vast. Als er bijvoorbeeld een vertraging is op een bepaald punt in het systeem, past de synchronisatie zich aan deze vertraging aan om een productieonderbreking te voorkomen. De oplossing is zeer succesvol gebleken. Inmiddels zijn acht maskerproductiesystemen opgeleverd en in gebruik genomen.

Het complete artikel over de servotechnologie van Yaskawa is te lezen in de Speciale Editie – De elektromotor, technologie, trends & toekomst, die hier is te bestellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • AE group URE 14 elektromotor

  De elektromotor, trends, technologie & toekomst (deel 2)

  De AE Group ondersteunt al jaren studententeams waaronder het URE team (foto: URE) De elektromotor heeft door de decennia heen veel ontwikkelingen doorgemaakt. En nog steeds is er geen sprake van ‘uitontwikkeling’. Zowel bedrijven als universiteiten voeren nog alle dagen (wetenschappelijk) onderzoek uit in het… Lees verder →

 • B&R Hypervisor bespaart ruimte in mobiele machines

  Met de Hypervisor-software kunnen meerdere besturingssystemen parallel op één apparaat worden uitgevoerd. De besturingssystemen kunnen via een virtueel netwerk met elkaar communiceren. (Foto: B&R) B&R rust zijn pc voor mobiele machines uit met B&R Hypervisor-software. Hierdoor kan het tegelijkertijd dienen als zowel een krachtige controller… Lees verder →

 • Whylot

  Renault Groep neemt minderheidsbelang in elektromotoren-fabrikant Whylot

  Renault en Whylot gaan intenser samenwerken bij de ontwikkeling van axiale flux elektromotoren (bron: Whylot) De Renault Groep neemt onlangs een minderheidsbelang van 21% genomen in Whylot. Dit technologiebedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling en fabricage van innovatieve elektromotoren. Deze investering versterkt de bestaande samenwerking… Lees verder →

 • Sigmatek ETT736

  Nieuw fanless 7-inch bedieningspaneel van SigmaTek met rvs front

  Het fanless wide screen HMI scherm is uitgerust met een EDGE2 Technology dual-core processor (foto: SigmaTek) SigmaTek introduceert een robuust, maar elegant ontworpen 7″ inbouw ETT 736 paneel met rvs front (IP65). Geschikt voor toepassingen met strenge hygiënische eisen zoals te vinden in de farmaceutische,… Lees verder →

 • Synadia FMI Improvia

  FMI ImProvia en Synadia gaan samenwerken aan Industrie 4.0

  Technisch dienstverlener FMI ImProvia en softwarebedrijf Synadia zijn een samenwerking aangegaan om Industrie 4.0-oplossingen te ontwikkelen. Samen willen zij de machinebouw en de maakindustrie helpen bij de digitalisering van hun productie- en onderhoudsprocessen. Onder de noemer Industrie 4.0 hebben bedrijven een toenemende behoefte om machines… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven