Algemeen
De hoofdaandrijving, een krachtige Yaskawa servomotor, drijft de rollen voor het materiaaltransport aan. (Foto's: Yaskawa)

Een COVID pandemie, tekorten in componenten en een haperende toeleveringsketen. Hoe anticiperen machinebouwers zo goed mogelijk op omstandigheden die steeds sneller veranderen? Een goede samenwerking tussen machinebouwer en toeleverancier helpt daar zeker aan mee. Een toeleverancier die de taal van de klant spreekt én die ook begrijpt en snel om kan zetten naar betrouwbare oplossingen. Onder uitdagende omstandigheden realiseerde machinebouwer Unimatic samen met Yaskawa binnen een korte tijd een nieuw aandrijf- en besturingsconcept. Gebaseerd op nauwkeurige servo-aandrijvingen.

Unimatic Automationssysteme GmbH uit Grub am Forst bij Coburg (D) kreeg in voorjaar 2020 de vraag van een klant over de mogelijkheid om in korte tijd een productiesysteem voor FFP2-beademingsmaskers te bouwen. De fabrikant van speciale machines ging de uitdaging samen met Yaskawa aan. Het bedrijf schakelde ook collega’s van Unimatic China in, die al waardevolle ervaring op dit gebied hadden.

“In een joint venture met China hebben we het systeemconcept ontwikkeld en aangepast aan de normen van de Europese markt”, meldt Dr. Robert Kahlau, hoofd Robotica bij Unimatic. “De klant bestelde aanvankelijk vier systemen, maar de uiteindelijke bestelling was voor in totaal acht productielijnen.”

Volautomatisch productiesysteem

De machines zijn ontworpen voor de volautomatische productie van FFP2- of KN95-maskers. Met een lengte van 10 m, een breedte van 1,5 m en een hoogte van 2 m zijn de systemen zeer compact en kunnen 40 maskers per minuut produceren. De capaciteit van de machines wordt beperkt door de lange elastische banden.
Ook het meerlagige materiaal waaruit de maskers zijn gemaakt is niet makkelijk te verwerken. Het materiaal wordt daarom met een constante snelheid door het systeem getransporteerd. De ultrasone lassystemen functioneren als vliegende zagen. De bijzondere materiaaleigenschappen stellen bijzondere eisen aan dit fabricageproces, dat een krachtige, nauwkeurig gesynchroniseerde aandrijftechniek vereist.

Automatiseringstechnologie

Unimatic gebruikt een Siemens PLC om de machine in het maskerproductiesysteem te besturen. Bij het zoeken naar de beste oplossing voor een soepel lopende maskerproductie, kwamen de technici al snel Yaskawa tegen, wiens MP3300iec-machinecontroller en Sigma-7-servoaandrijvingen al effectief zijn gebleken in veel vergelijkbare toepassingen.
De machinebesturing heeft geïntegreerde functiebibliotheken voor nokkenbesturing, die de vliegende zaagfunctie eenvoudig kunnen activeren. De servo-systemen van Yaskawa staan synoniem voor snelle opstart, hoge productie-output en maximale operationele betrouwbaarheid, die allemaal even belangrijk waren voor de ontwerpers van het maskerproductiesysteem.

De synchronisatie van de Sigma-7-servoaandrijvingen (rechts) in het maskerproductiesysteem was eenvoudig te realiseren dankzij de MP3300iec-machinecontroller (links).

Er is ook een groot assortiment om uit te kiezen. De serie omvat smalle enkel- en dubbelassige servoversterkers voor 200 V of 400 V. De beschikbare motorvermogens zijn afgestemd op de behoefte van machinebouwers; van 50 W tot 15 kW bij voedingsspanningen van 200 V en 400 V. De motoren zijn compact en zeer stil wanneer ze in vol bedrijf zijn.

De servomotoren bieden een hoge resolutie (geïntegreerde 24-bit absolute encoder), hoge dynamiek en functies zoals trillingsonderdrukking, onderdrukking van machine-resonantiefrequenties en een tuningless-functie voor eenvoudig opstarten. Door deze functies in de servoversterkers te integreren, wordt hun prestatie niet beperkt door bovenliggende controllers of bus-cyclustijden.

In elk maskerproductiesysteem worden in totaal zes Sigma-7 servo-assen (200 V) gebruikt. Het motorvermogen ligt tussen 200 W en 1,5 kW. De grootste aandrijving drijft de rollen aan voor materiaaltransport. Twee motoren houden de dynamische beweging van de vliegende messen in stand, in dit geval de ultrasone gereedschappen die de maskers lassen en vormen.
Twee andere servo-assen bereiden het materiaal voor de draadhanger van de neusklem voor. Het invoergebied voor de hoofdbanden en neusclips is sterk afhankelijk van een hoge positioneringsnauwkeurigheid en een uiterst nauwkeurige synchronisatie met het vlies.

Synchronisatie zes servo-assen

De programmering wordt verder vergemakkelijkt door de MotionWorks IEC-softwaretool met standaard PLCopen- en Yaskawa-specifieke functieblokken (bijv. nokken en elektronische versnellingen), die gratis beschikbaar zijn en die de systeemprogrammering aanzienlijk vereenvoudigen. Naast PLCopen-functieblokken bevat MotionWorks IEC ook functies zoals visualisatietools, camerasystemen, transportbandtracking en een groepstoolbox ter ondersteuning van G-code. Samen met de machinebesturing maken de functieblokken ook de besturing van deltakinematica en meer-assige robots mogelijk.

De Yaskawa-machinebesturing is via Profinet verbonden met de PLC van het maskerproductiesysteem. De PLC is echter niet belast met de taak van synchronisatie. De MP3300iec-machinecontroller, die een aantal gebieden bestuurt, waaronder pneumatiek en veiligheid, fungeert als master en specificeert de volgorde en de cyclus van de aandrijvingen. Tijdens de lopende productie stelt de controller de triggerpoints vast. Als er bijvoorbeeld een vertraging is op een bepaald punt in het systeem, past de synchronisatie zich aan deze vertraging aan om een productieonderbreking te voorkomen. De oplossing is zeer succesvol gebleken. Inmiddels zijn acht maskerproductiesystemen opgeleverd en in gebruik genomen.

Het complete artikel over de servotechnologie van Yaskawa is te lezen in de Speciale Editie – De elektromotor, technologie, trends & toekomst, die hier is te bestellen.

 • Hyundai HX 260 AL

  GMB zet door UMS aangepaste elektrische Hyundai in (+video)

  De elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine van GMB in actie (foto's: UMS) Sinds enige tijd zet GMB een elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine in. Familiebedrijf GMB staat voor expertise en duurzame oplossingen op het gebied van waterveiligheid, waterkwaliteit, bio-energie en industriële bouw &… Lees verder →

 • Bauma 2022

  Optimisme in München; Bauma 2022 bijna volgeboekt

  Bauma 2022 vindt van 24 t/m 30 oktober plaats in München. (Foto: Bauma) Het duurt nog meer dan 10 maanden vooraleer Bauma 2022 van 24 tot 30 oktober zijn deuren opent in München. ’s Werelds grootste vakbeurs voor bouwmachines, bouwmateriaalmachines, mijnbouwmachines, bouwvoertuigen en bouwmachines verwacht… Lees verder →

 • Rollon ontwikkelt all-in-one pakket voor cobots

  Rollon biedt nu een all-in-one pakket aan voor cobots. (Foto: Rollon) Rollon heeft zijn expertise op het gebied van universele robots uitgebreid en biedt nu een all-in-one pakket voor cobots. Het pakket heeft onder meer UR+-gecertificeerde lineaire assen, die individueel configureerbaar en eenvoudig te bedienen… Lees verder →

 • Siemens Gamesa

  Serieproductie van 11 MW windturbines gestart in Cuxhaven

  De eerste geassembleerde turbine zal worden geïnstalleerd in het offshore windpark Hollandse Kust Zuid (foto: Siemens Gamesa) Op 14 januari 2022 verliet de eerste in serie gefabriceerde SG 11.0-200 DD gondel de Siemens Gamesa fabriekshal in Cuxhaven. De fabriek is sinds de zomer maandenlang omgebouwd… Lees verder →

 • Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s (Foto: Audi) Energiemaatschappij RWE heeft recent een opslagfaciliteit geopend. Deze is gebaseerd op gebruikte hoogspanningsaccu’s (EV-accu’s) van elektrische Audi’s. De installatie staat op het terrein van de waterkrachtcentrale van RWE aan een stuwmeer bij Herdecke… Lees verder →

 • Datum SPS 2022 bekend

  SPS 2022 Neurenberg schuift iets naar voren

  Impressie van een eerdere editie van Smart Production Solutions (Foto: Paul Quaedvlieg) SPS 2022 (Smart Production Solutions) vindt dit jaar plaats van 8 t/m 10 november 2022 in Neurenberg, twee weken eerder dan in voorgaande jaren. In tijden van pandemie geeft dit de hele branche… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven