Algemeen
Endress+Hauser bewakings- en optimalisatieprogramma
Door continu de hoeveelheid gebruikte energie (in dit geval stoom) te meten en te bewaken, kunnen pieken en ongewenste situaties tijdig worden ontdekt, resulterend in een optimaal efficiënte (stoom)productie (foto: Endress+Hauser)

Mede inspelend op de in juni in werking getreden European Energy Efficiency Directive (EEED) heeft Endress+Hauser een proactief energiemonitoring- en optimalisatieprogramma ontwikkeld. De onderneming wil hiermee bedrijven ondersteunen bij het realiseren van gerichte energiebesparingen in relatie tot onder meer hun elektriciteit-, gas-, stoom-, perslucht- en (afval)watergebruik.

Bedrijven met een omzet van meer dan vijftig miljoen euro en meer dan 250 werknemers moeten in het kader van de EEED niet alleen aantoonbaar energie besparen, ook moeten ze elke vier jaar een energie-efficiency audit laten uitvoeren. De eerste daarvan moet uiterlijk 5 december 2015 gereed zijn. Volgens Endress+Hauser is dit haalbaar mits bedrijven tijdig volgens een weloverwogen ‘plan van aanpak’ te werk gaan.

Concrete cijfers

Veel bedrijven hebben geen concrete cijfers over het actuele energiegebruik van de diverse machines, systemen en processen. Ze kunnen dus ook geen gerichte besparingsmogelijkheden aanwijzen. De aanpak van het Zwitserse bedrijf start met een ‘Quick-Scan’, meestal met een gerichte focus op een van tevoren afgesproken gebied, proces of energiestroom.

Medewerkers van Endress+Hauser observeren, voeren metingen uiten, noteren wat ze zien op het gebied van persluchtgebruik, stoomproductie en bijvoorbeeld de toepassing van elektromotoren (efficiencyklasse) bij transport-, roer-, pomp- en ventilatiesystemen. Maar ze kijken ook naar verwarming, ovensystemen, koeling, waterverbruik, afvalwaterbehandeling, isolatie van koel- en verwarmingsbuizen en verlichting.

Het doel is om de klanten te voorzien van nauwkeurige, betrouwbare gegevens die ze kunnen gebruiken om (bij) te sturen. Daarmee is het mogelijk om een adequate prognose van het energieverbruik op te stellen en blijvend het maximale rendement uit de investering te halen door het definiëren van nuttige en realistische KPI’s (Key Performance Indicators), resulterend in zo laag mogelijke Total Cost of Ownership.

Optimalisatieprogramma

Perslucht is veelal een dankbare eerste besparingsbron. Door lekkages op te sporen en te verhelpen, drukverlaging, toepassen van een betere compressorregeling en warmteterugwinning, kunnen perslucht gerelateerde energiekosten vaak met tientallen procenten omlaag. Ook bij stoomproductie zijn vaak interessante besparingen te realiseren.

Daarnaast heeft Endress+Hauser de beschikking over een uitgebreide database met verbruiksgegevens zodat het bedrijf door middel van benchmarking het totale energiegebruik van gelijksoortige bedrijven naast elkaar kan leggen.

Vervolgens moet de gebruiker zijn energiestromen blijven volgen om de geoptimaliseerde situatie te bewaken. De productiesituatie kan veranderen: er komen productielijnen bij, ze worden gewijzigd en de kunst is dat ze te doen dat ze niet meer energie gaat gebruiken. Maar ook in moderne fabrieken zonder recente aanpassingen zijn, zijn er duidelijke aandachtpunten. Alleen door meten, optimaliseren, bewaken en vasthouden ontstaat een duurzame situatie.

Instrumentatie

Belangrijk is daarbij de juiste instrumentatie toe te passen. Er zijn steeds meer ‘intelligente’ meetinstrumenten beschikbaar die ook op afstand kunnen worden uitgelezen en geverifieerd. Ook zijn er steeds meer webbased applicaties, zo mogelijk gekoppeld aan een Plant Asset Management systeem, waardoor een gebruiker flexibel is in de toepassing van geschikte technologie waarmee het energiegebruik nauwkeurig kan worden gemeten en geanalyseerd.

 • Sigmacontrol XR4industry Codian Robotics

  XR4Industry: digital twin voor bedrijfsleven & onderwijs

  Met de pick & place robot van Codian en I/O, HMI en besturingssoftware van SigmaControl wordt een digital twin gemaakt zodat de applicatie al voor daadwerkelijke bouw kan worden geprogrammeerd (foto's: SigmaControl)Daar waar onze meest bekende Nederlandse supermarktketen op de kleintjes let, wordt in Druten… Lees verder →

 • Lenze Schmidhauser Bucher Gruppe

  Lenze verkoopt Mobile Drives divisie aan Bucher Hydraulics

  Enkele van de producten die door Lenze Mobile Drives gemaakt worden (foto: Lenze)Bucher Hydraulics, een divisie van Bucher Industries, neemt het bedrijfsonderdeel Mobile Drives over van Lenze Schmidhauser in Romanshorn (CH). Bucher richt zich met de overname sterker op de trend naar elektromobiliteit bij bedrijfsvoertuigen… Lees verder →

 • webinar aandrijftechniek

  Nieuw overzicht technische webinars om bij te blijven

  Interessante webinars deze week over koppelingen en connectiviteit van machines Aandrijftechniek blijft een overzicht plaatsen van technische webinars vanuit de industrie. Ideaal voor engineers en technici die thuis werken, maar ook voor diegenen die op kantoor of in de fabriek aan het werk zijn en… Lees verder →

 • solar team twente 2021

  Solar Team Twente naar zonneautorace in de Sahara

  In de Solar Challenge Morocco neemt het Solar Team Twente het dit najaar op tegen andere mondiale topteamsSolar Team Twente heeft een alternatieve race gevonden voor het afgelaste wereldkampioenschap in Australië. In de Solar Challenge Morocco neemt het Twentse studententeam het dit najaar op tegen… Lees verder →

 • Festo Mercedes benz production batteries

  Festo ziet kansen en verhoogt omzet in elektromobiliteit

  Festo ziet een forse groei in machine-oplossingen voor de productie van accu’s, zoals hier bij Mercedes-Benz in Untertürkheim (foto: Mercedes-Benz) In 2020 wist Festo de verkoop-omzet in het segment ‘machines en systemen voor de productie van accu’s’ met 40 procent te verhogen. De vraag naar… Lees verder →

 • Cybersecurity Hudson Kiwa

  Cybersecurity-expert Hudson Cybertec en Kiwa bundelen krachten

  Cybersecurity-expert Hudson Cybertec en Kiwa bundelen krachten (foto: Pixabay)Hudson Cybertec, gespecialiseerd in cybersecurity voor Industrial Automation & Control Systems (IACS), is per 5 mei 2021 gelieerd aan de Kiwa Groep. De onafhankelijke test-, inspectie- en certificeringsorganisatie Kiwa wil met een deelneming in Hudson Cybertec het… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven