Algemeen

Efficiënte aandrijvingen voor chemie

Efficiënte aandrijvingen voor chemie
VNCI en RVO.nl starten een werkgroep Efficiënte Aandrijvingen om tot maatwerkoplossingente komen (foto: freestockphotos.name)

Elektrische aandrijvingen vormen een actueel en interessant thema voor energiebesparing in de chemische industrie. In het tweede kwartaal van 2014 starten de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) een werkgroep Efficiënte Aandrijvingen om tot maatwerkoplossingen voor chemiebedrijven te komen.

Met efficiënte elektrische aandrijvingen kunnen bedrijven in de chemische industrie aanzienlijke en rendabele besparingen realiseren. Deze kunnen volgens de organisatoren oplopen tot wel 30 %. Om bedrijven in de chemie en raffinage te helpen tot investeringsplannen te komen, organiseren VNCI en RVO.nl een werkgroep aandrijvingen.

Efficiënte aandrijvingen

De werkgroep is een vervolg op de eerdere workshop ‘Efficiënte elektrische aandrijvingen in de chemische industrie’ van beide organisaties afgelopen januari. Hierin kwamen behalve mogelijkheden en voorbeelden ook knelpunten en oplossingen in verband met de ATEX-omgeving aan bod. Efficiënte aandrijfsystemen kunnen ook hier een oplossing bieden zonder de kosten te sterk te laten stijgen. Het toenmalige AgentschapNL (thans RVO.nl) heeft hierover een video Efficiënte elektrische aandrijvingen gepubliceerd (ingebed onder aan pagina).

De werkgroep wil voor elk bedrijf tot een passende investering komen. Onder leiding van een coach worden de verbetermogelijkheden voor een bedrijf op de eigen locatie geanalyseerd. Dit leidt stapsgewijs tot een investeringsvoorstel in efficiënte aandrijvingen.

In de analyse komen oplossingen voor knelpunten bij goedkeuring en realisatie aan bod. Ook krijgen deelnemende bedrijven hulp bij het formuleren van eisen voor de efficiency bij ontwerp en inkoop. In de bijeenkomsten wisselen bedrijven kennis en ervaring uit en komen herkenbare drempels aan de orde.

Deelname en aanmelden

Deelname aan de werkgroep kost 495 euro, inclusief een bedrijfsbezoek van de coach. Het programma en de planning wordt tijdens de eerste bijeenkomst met de bedrijven afgestemd. De geplande doorlooptijd is 6 tot 8 maanden, met daarin vier bijeenkomsten van circa drie uur. De tussentijdse tijdsbesteding is afhankelijk van het gekozen eigen project. Er is plaats voor acht tot tien bedrijven. Aanmelden kan tot 20 april bij de VNCI.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven