Algemeen
DLS Effenco
Het modulaire Effenco hybride elektrische systeem bestaat uit drie componenten: een elektromotor (starter-generator), ultracapacitor en elektrische PTO (foto: DLS)

DLS (Drive Line Systems) heeft onlangs een bestaande terminaltrekker voorzien van een retrofit hybride Effenco-systeem. Het bedrijf vindt het belangrijk om bij te dragen aan een gezonde en duurzame wereld. Met zijn green mobility producten biedt DLS mobiliteitsoplossingen voor betere omstandigheden voor mens, klimaat en milieu.

Het modulaire Effenco hybride elektrische systeem bestaat uit drie componenten: een elektromotor (starter-generator), ultracapacitor en elektrische PTO (ePTO). Het systeem schakelt de verbrandingsmotor uit bij stilstand en is daarom bijzonder geschikt voor voertuigen die veel stoppen en stilstaan, zoals vuilniswagens en terminaltrekkers.

Elektromotor

De ultracapacitor en elektromotor zorgen voor de energievoorziening wanneer het voertuig stilstaat en leveren energie aan de voertuiguitrusting en de cabine- en chassisaccessoires, inclusief het airconditioningsysteem. Het voertuig kan dezelfde hoeveelheid werk uitvoeren, maar stoot minder emissies (CO2, NOX en roet) uit en verbruikt minder brandstof.

Zo wordt schoner gewerkt met hetzelfde materieel, zonder aanpassingen van de (laad)infrastructuur en tegen relatief lage investering. Wanneer de rem wordt losgelaten zorgt de starter-generator voor het herstarten van de verbrandingsmotor en kan het voertuig zijn weg vervolgen.

Reductie brandstofverbruik en uitstoot

Het Effenco hybride elektrische systeem vermindert het aantal draaiuren van de verbrandingsmotor met 40-50%. Dit leidt tot een reductie van brandstofverbruik en uitstoot van emissies (CO2, NOX en roet) van 20-35%. Daarnaast resulteert dit in lagere onderhoudskosten door minder slijtage van de motor en verlengt het de levensuur van de motor.

Parallel aan bestaande aandrijving

Het systeem werkt parallel aan het bestaande aandrijfsysteem van een voertuig. Hierdoor wordt het risico op stilstand geëlimineerd: bij een eventuele storing van het Effenco-systeem wordt de voertuigfunctionaliteit overgenomen door het traditionele aandrijfsysteem.

Drive Line Systems
De omgebouwde terminaltrekker met Effenco hybride systeem (foto: DLS)

Gebruik van het Effenco-systeem vereist geen laadinfrastructuur, omdat de ultracapacitor tijdens het rijden binnen een paar minuten wordt opgeladen. Het systeem kan worden toegepast op nieuwe en bestaande voertuigen en is geschikt voor motoren die draaien op diesel, CNG, of biobrandstoffen.

Eerste stap naar elektrificatie

De Effenco hybride elektrische oplossing is de eerste stap naar complete elektrificatie van uw wagenpark. Naast het hybride elektrische systeem biedt Effenco ook een 100% elektrisch systeem aan. Door vervanging en uitbreiding van enkele componenten van de hybride elektrische oplossing kan het systeem omgebouwd worden tot een volledig elektrisch aandrijfsysteem. Zo kunt men stapsgewijs een laadinfrastructuur aanleggen of uitbreiden en een wagenpark volledig elektrificeren.

 • Hannover Messe 2020

  Hannover Messe 2022 wordt verplaatst

  Hannover Messe 2022 vindt plaats van 30 mei t/m 2 juni. Op de afbeelding een impressie van een eerdere editie van de Hannover Messe. (foto: Paul Quaedvlieg) Hannover Messe 2022 wordt verplaatst. Vanwege de huidige situatie rond Covid, organiseert Deutsche Messe van 30 mei tot… Lees verder →

 • Hyundai HX 260 AL

  GMB zet door UMS aangepaste elektrische Hyundai in (+video)

  De elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine van GMB in actie (foto's: UMS) Sinds enige tijd zet GMB een elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine in. Familiebedrijf GMB staat voor expertise en duurzame oplossingen op het gebied van waterveiligheid, waterkwaliteit, bio-energie en industriële bouw &… Lees verder →

 • Bauma 2022

  Optimisme in München; Bauma 2022 bijna volgeboekt

  Bauma 2022 vindt van 24 t/m 30 oktober plaats in München. (Foto: Bauma) Het duurt nog meer dan 10 maanden vooraleer Bauma 2022 van 24 tot 30 oktober zijn deuren opent in München. ’s Werelds grootste vakbeurs voor bouwmachines, bouwmateriaalmachines, mijnbouwmachines, bouwvoertuigen en bouwmachines verwacht… Lees verder →

 • Rollon ontwikkelt all-in-one pakket voor cobots

  Rollon biedt nu een all-in-one pakket aan voor cobots. (Foto: Rollon) Rollon heeft zijn expertise op het gebied van universele robots uitgebreid en biedt nu een all-in-one pakket voor cobots. Het pakket heeft onder meer UR+-gecertificeerde lineaire assen, die individueel configureerbaar en eenvoudig te bedienen… Lees verder →

 • Siemens Gamesa

  Serieproductie van 11 MW windturbines gestart in Cuxhaven

  De eerste geassembleerde turbine zal worden geïnstalleerd in het offshore windpark Hollandse Kust Zuid (foto: Siemens Gamesa) Op 14 januari 2022 verliet de eerste in serie gefabriceerde SG 11.0-200 DD gondel de Siemens Gamesa fabriekshal in Cuxhaven. De fabriek is sinds de zomer maandenlang omgebouwd… Lees verder →

 • Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s (Foto: Audi) Energiemaatschappij RWE heeft recent een opslagfaciliteit geopend. Deze is gebaseerd op gebruikte hoogspanningsaccu’s (EV-accu’s) van elektrische Audi’s. De installatie staat op het terrein van de waterkrachtcentrale van RWE aan een stuwmeer bij Herdecke… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven