Algemeen
Outdoor robot voor in de druiventeelt
Het is een voordeel, dat de druiven bij de beoordeling niet worden aangeraakt en dat veel kenmerken tegelijkertijd sneller en zonder fouten door vermoeidheid, het ontbreken van objectiviteit en slechte reproduceerbaarheid kunnen worden opgenomen. (foto: Anna Kicherer/Julius Kühn Institut)

Hij is nu bij het Julius Kühn-Institut (JKI), standplaats Siebeldingen aan het wachten op zijn eerste inzet. Hij is Phenobot, een buitenrobot, die een succesvolle ontwikkeling is van het project Phenovines. Het combinatieproject werd door het ministerie van onderwijs en onderzoek (BMBF) gedurende drie jaar gesubsidieerd. Wetenschappelijke projectpartners zijn de Hochschule Geisenheim, het Institut für Technik, en het Julius Kühn-Institut (JKI) met zijn gespecialiseerde afdeling voor de druiventeelt.

“De teelt van een nieuwe druivensoort is een tijdrovende zaak en kan zelfs 20-25 jaar duren. Wij zijn trots op de eerste robot in de wijnindustrie in Duitsland en blij dat wij hem bij het JKI kunnen gebruiken. Hij zal ons bij het kweken van een nieuwe druivensoort veel werk en tijd besparen en de tijdrovende en vermoeiende beoordeling van de stand van zake van aparte rassen en stammen”, verklaart de directeur van het JKI-Institut für Rebenzüchtung, dr. Reinhard Töpfer enthousiast.

Outdoor robot voor druiventeelt

Het interdisciplinaire team construeerde de specifieke robot (Phenobot) in het kader van het onderzoeksproject PhenOvines. De Hochschule Geisenheim was leidend voor de technische ontwikkeling. De robot bestaat uit een rupsvoertuig, dat op basis van GPS-data zelfstandig door een wijngaard rijdt met een camerasysteem. De tijdens de rit opgenomen foto’s worden daarna gebruikt om de fenotypische kenmerken, zoals de ontwikkeling van de druiven en de opbrengst, te beoordelen.

Door deze innovatie zal de efficiëntie bij het telen van druiven enorm stijgen, omdat op kosten en tijd wordt gespaard. Voor de toekomst zouden robots met extra sensoren nog effectiever en sneller kunnen werken. Juist bij het telen van schimmel-resistente druivensoorten ligt de focus bij het telen op het minimaal gebruik van pesticiden. Hier is de beoordeling van de resistente eigenschappen een essentiële stap.

Phenovines is een door het BMBF in het kader van ‘Pflanzenbiotechnologie der Zukunft’ gesubsidieerd interdisciplinair project met vijf partners. Het JKI-Fachinstitut für Rebenzüchtung Geilweilerhof is samen met het Institut für Technik der Hochschule Geisenheim wetenschappelijk partner. Deze instututen werden ondersteund door de firma Heinrich Mayer, de firma Reichhardt en het Winzergenossenschaft Deutsches Weintor.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven