Algemeen
Thomas More Bosch rexroth
Het succes van het keuzetraject landbouwmechanisatie komt vooral voort uit het feit dat de opleiding perfect aansluit op de praktijk (foto's: Bosch Rexroth)

Een practicumuitrusting waarbij studenten leren werken met allerlei componenten uit de mobiele (landbouw)industrie. Dat was de droom van Juul Janssens, docent aan de Thomas More-hogeschool in het Vlaamse Geel. Samen met Eddy Meeus van Bosch Rexroth vond hij de ideale opstelling. “Onze opleiding landbouwmechanisatie sluit nu perfect aan op de praktijk.”

Aan de Thomas More-hogeschool kunnen studenten kiezen uit een ruim aanbod van 43 bachelor- en 18 graduaatsopleidingen. Daarmee is het de grootste kweekvijver voor hooggeschoold professioneel talent in de provincie Antwerpen. Onder andere op het gebied van landbouwmechanisatie loopt de hogeschool voorop, vertelt docent Juul Janssens. ‘

“In de afgelopen tien jaar hebben we de behoefte aan goede, hooggeschoolde medewerkers in de landbouwmechanisatie enorm zien groeien. En nog steeds is de vraag groot. Vorig jaar alleen al waren er liefst zeshonderd vacatures in deze sector.”

Keuzetraject landbouwmechanisatie

Om die grote vraag te beantwoorden, ontwikkelde Janssens de bachelor Agro- en Biotechnologie, met onder andere het keuzetraject landbouwmechanisatie. Een unieke opleiding die de hogeschool tot voor kort als enige aanbood in België. Intussen volgen zo’n honderd studenten deze richting bij Thomas More. Zeker negentig procent daarvan vindt volgens Janssens al ruim vóór het diploma een baan.

Investeren

Het succes van het keuzetraject landbouwmechanisatie komt volgens Janssens vooral voort uit het feit dat de opleiding perfect aansluit op de praktijk. De inrichting van de laboruimte speelt daarbij een belangrijke rol.

“We wilden een moderne, relevante opleiding in de markt zetten”, legt de docent uit. “We wisten dat we dan ook zouden moeten investeren in de modernisering van onze practicumvoorzieningen, met name op het gebied van mobiele techniek. Dat was nog niet zo gemakkelijk, want didactische voorzieningen voor deze sector zijn relatief kostbaar, zeker op het gebied van hydrauliek.”

Janssens wijst ter vergelijking naar zijn collega’s van de richting automechanica. “Voor de kostprijs van een heel aardige nieuwe auto kan ik met een beetje geluk twee tractorbanden aanschaffen. Zo liggen de verhoudingen ongeveer.”

Zoals in de praktijk

Wie A zegt, moet ook B zeggen, dachten ze bij de Thomas More-hogeschool. Dus mocht Janssens op zoek naar een nieuwe practicumopstelling. Die vond hij bij Bosch Rexroth. “Een investering van deze orde vergt uiteraard grondig voorbereidend marktonderzoek. Het werd me echter al gauw duidelijk dat Bosch Rexroth op het gebied van mobiele hydrauliek de beste mogelijkheden biedt.”

Bosch rexroth Thomas More

“Er zijn maar weinig fabrikanten die dit soort didactische opstellingen aanbieden. Bosch Rexroth heeft daarbij het voordeel dat het bedrijf als enige werkt met componenten die ook werkelijk in de praktijk van de mobiele industrie worden ingezet.”

Nabootsing realistische situaties

Eddy Meeus, contactpersoon bij Bosch Rexroth Didactics in België, legt uit hoe dat zit: “Met onze opstellingen kunnen realistische situaties worden nagebootst. Studenten kunnen dus met dezelfde handleidingen aan de slag, bijvoorbeeld om de belasting van een laadbak te verbeteren of om de kiphoek van een vorkheftruck te meten. Zo leren ze niet alleen zelf assembleren, testen en bijstellen, maar ook hoe je een hydraulisch schema moet lezen en toepassen. Met de opstelling van de Thomas More-hogeschool kunnen zo wel duizend verschillende situaties worden nagebootst.”

Leren lopen

Meeus benadrukt het belang van werken met ‘echte’ componenten. “Eerstejaars studenten moeten nog echt voeling krijgen met de basisbeginselen van de hydrauliek. In een goed uitgeruste practicumopstelling met echte componenten kunnen ze zelf ervaren hoe je de techniek nauwkeuriger of bijvoorbeeld met meer debiet kunt inregelen. Zo maak je al doende kennis met alle aspecten: van snelheid en belasting tot en met de invloed van temperatuur en druk. Die ervaring is wezenlijk om vervolgens met de techniek aan de slag te kunnen. Ik zeg ook wel eens: je moet eerst leren stappen, voordat je kunt lopen.”

Later in de opleiding biedt de practicumopstelling juist alle mogelijkheden om te gaan experimenteren. Een student ervaart immers meteen het effect als hij bijvoorbeeld de druk verhoogt. Dat is uiteindelijk de beste manier om de benodigde kennis eigen te maken.

In stappen opgebouwd

In de zoektocht naar de ideale samenstelling van de practicumopstellingen hebben Janssens en Meeus veel opties bekeken. Onder andere bij het trainingscentrum van Bosch Rexroth in Nederland (Boxtel) en bij het hoofdkantoor van de afdeling Didactics in Duitsland (Würzburg). Janssens: “Vooral het contact met de trainers van Bosch Rexroth was nuttig. Als ervaringsdeskundigen konden zij ons immers als geen ander adviseren.”

Simultaan werken

Uiteindelijk koos de school voor vier practicumopstellingen van zo’n twee meter breed en 1,8 meter hoog. Elke opstelling is voorzien van een hydraulische aggregaat en alle denkbare componenten op het gebied van elektrische techniek, regeltechniek en hydrauliek voor de mobiele industrie. Aan weerszijden van elke opstelling kunnen studenten simultaan en onafhankelijk van elkaar werken. “Extra fijn is dat we die vier opstellingen in vier stappen na elkaar mochten afnemen. Daardoor konden we de kosten enigszins spreiden”, aldus Janssens.

Het duo kijkt met genoegen terug op de intensieve samenwerking. Janssens: “Er is vanuit Bosch Rexroth echt fantastisch met ons meegedacht. Daardoor was het een leuk en leerzaam traject. Wat ons extra heeft verrast toen we de deal sloten, was het aanbod om gebruik te maken van de Online Academy van Rexroth. Dat stelt onze docenten in staat om de opstellingen te leren kennen en ze optimaal te benutten. Bovendien is het een mooie manier om onze kennis op peil te houden.”

Meer publiek dan ooit

De practicumopstellingen zijn volgens Janssens een belangrijke meerwaarde voor de opleiding. Zijn collega’s van de automechanica-opleidingen zijn zelfs een beetje jaloers. De opstellingen waren ook een enorme publiekstrekker op de Agribex-landbouwbeurs in Brussel. Janssens: “In 2019 hebben we er onze beursstand mee ingericht. Bezoekers konden in de vorm van een live workshop kennismaken met onze opleiding landbouwmechanisatie. Ze stelden bijvoorbeeld zelf diagnoses of oefenden met herstelwerkzaamheden. Door die activiteiten trok onze stand meer publiek dan ooit! Dus dat onze studenten de opstellingen zouden waarderen, was voor ons geen verrassing.”

 • KTR Sinulastic koppeling

  Nieuwe serie torsieflexibele koppelingen uit denktank KTR

  Nieuwe koppelingen uit de KTR-Denktank. Links de Sinulastic bouwvorm A; rechts de Sinulastic bouwvorm B (foto: KTR Systems) Met de Sinulastic introduceert KTR een nieuwe serie uiterst torsieflexibele schotelkoppelingen die zijn ontwikkeld voor gebruik in hoofdaandrijvingen van dieselmotoren voor stroomgeneratoren (zogenaamde gen-sets), zware bouwmachines, compressoren,… Lees verder →

 • Festo duurzaamheid

  Festo: omzetdaling in 2020 maar sterk herstel verwacht in 2021

  Digitalisering en AI zijn bepalend voor de productontwikkeling met slimme en intelligente producten en maken energie-efficiëntie en duurzaamheid binnen klantenoplossingen mogelijk (foto's: Festo) In het boekjaar 2020 had de Festo Group vanwege de pandemie te maken met een omzetdaling van 7,5%. Desondanks heeft Festo het… Lees verder →

 • Parker ISOBUS ProDisplay

  Full-version ISOBUS Task Controller-software Parker voor landbouwmachines

  De Parker Pro Display HMI-displaymodule staat vol ISOBUS Suite-apps (bron: Parker Hannifin) Parker Hannifin breidt zijn ISOBUS Suite-software uit met de lancering van de volledige versie van hun ISOBUS-taakcontrollersoftware (TC) voor gestandaardiseerd werkbeheer van landbouwmachines zoals tractoren, rooimachines en andere zelf-aangedreven machines. ISOBUS TC fungeert… Lees verder →

 • Turck hellingsensoren

  Turck introduceert dynamische hellingsensoren

  De gecombineerde MEMS- en gyroscooptechnologie in de hellingsensoren van Turck zorgen voor betrouwbare meetresultaten. (Foto: Turck) In zijn nieuwe generatie hellingsensoren heeft Turck het versnellingsmeetproces (MEMS) gecombineerd met gyroscooptechnologie zodat schokken en trillingen veel effectiever kunnen worden onderdrukt dan met conventionele signaalfilters. De enkelvoudige en… Lees verder →

 • Murrelektronik xtremeDB 2

  Decentrale installatieoplossing voor mobiele machines

  xtremeDB van Murrelektronik is een modulair systeem voor elektrische installaties in mobiele machines. (foto's: Murrelektronik) Met xtremeDB introduceert Murrelektronik een nieuw modulair systeem voor de installatietechniek binnen mobiele machines, zoals oogstmachines, strooiwagens, brandweerauto’s of asfalteermachines. Dankzij deze moderne installatieoplossing en kunnen de uitdagingen in IO-installaties… Lees verder →

 • Lenze simulatie 1

  Van simulatie tot virtuele inbedrijfstelling

  Lenze heeft enkele hiaten opgevuld tussen de digitale engineeringsmogelijkheden bij het ontwerp, de ontwikkeling en de productie van machines en installaties. (Foto's: Lenze) Industrie 4.0 is nauw verbonden met de digitale tweeling. Maar de mate van standaardisatie van de afzonderlijke ontwikkelingstools momenteel is nog laag.… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven