Algemeen

Eaton helpt Solar Team Twente bij zonnewagen

Eaton helpt Solar Team Twente
Leden van het achtste Solar Team Twente zijn op bezoek bij Eaton in Hengelo (foto: Eaton).

Eaton ondersteunt Solar Team Twente, dat in 2019 voor de achtste keer deelneemt aan de tweejaarlijkse World Solar Challenge. Het team strijdt om het wereldkampioenschap in de Challenger-klasse. De onderneming is al jaren partner van het team en helpt onder meer met advies en training. Recent volgden de teamleden bij Eaton een training DFMEA – Design Failure Mode and Effect Analysis.

Ruim veertig teams uit de hele wereld nemen in Australië deel aan de Bridgestone World Solar Challenge. De start is op 13 oktober in het noorden van Australië. De teams rijden met hun zelf ontworpen zonnewagens in een week 3.000 km door de Outback om op 20 oktober in Adelaide in het zuiden te finishen.

Het team heeft een jaar om de nieuwe zonnewagen klaar te maken voor de race. Het ontwerp moet zowel robuust als licht zijn en is een combinatie van werktuigbouwkunde en elektronica. Op dat snijvlak heeft Eaton veel kennis en ervaring die het graag deelt met het team. Bovendien is de onderneming actief op het gebied van hernieuwbare energie, dus de samenwerking past goed.

Robuustheid van het ontwerp

Een grote coalitie aan bedrijven en instellingen uit met name het oosten van het land steunt Solar Team Twente op allerlei manieren. Bij Eaton in Hengelo volgde het team onlangs de DFMEA-training. De training richtte zich op de praktische kennis en inzichten waar het team direct in de ontwerpfase gebruik van kan maken. DFMEA is onderdeel van Design for Six Sigma

Het is een methode om een ontwerp kritisch te bekijken en de zwakke onderdelen eruit te halen. Bij de methode kijkt men vooral naar de functie van het ontwerp en de afzonderlijke onderdelen, en naar de impact die het falen van zo’n onderdeel voor de functie heeft. Voor Eaton is robuustheid van de ontwerpen een kritisch onderdeel bij alles wat het bedrijf ontwikkeld.

Solar Team Twente

Het belangrijkste doel van het Solar Team Twente is uiteraard de Bridgestone World Solar Challenge in oktober te winnen. Daarnaast wil het team mensen inspireren en bewust maken van de energietransitie en de kansen die duurzame mobiliteit biedt. De leden hebben ambitieuze doelen op het gebied van educatie en transparantie.

Solar Team Twente 2017

De zonnewagen van Solar Team Twente tijdens de Challenge in 2017 (foto: Solar Team Twente).

Scholen worstelen met duurzaamheid en zij willen onze kennis en ervaring inzetten om hen daarbij te helpen. De teamleden gaan langs bij basis- en middelbare scholen, geven presentaties, ontwikkelen schoolprojecten en bieden lesmateriaal. Zo willen ze vooral laten zien hoe noodzakelijk, kansrijk, leerzaam en leuk duurzaamheid is. Daarnaast willen ze anderen ook laten leren door te laten zien wat we tijdens dit project ontwikkelen en ontdekken.

Het huidige team is inmiddels het achtste Solar Team Twente. De huidige leden bouwen verder op de ervaring van de vorige zeven teams en willen die verzamelde kennis uitbouwen en doorgeven. De DFMEA-training van Eaton is weer een waardevol extra stuk in de puzzel.

Betrokken bij het onderwijs

Eaton traint en begeleidt het team voor deze bijzondere uitdaging. Het bedrijf Eaton is ook aanwezig tijdens de reviewavonden die het team houdt met oud-leden van Solar Team Twente. De onderneming fungeert als vraagbaak en stelt haar netwerk beschikbaar.

Eaton is ook anderszins actief in het onderwijs, waarbij het zich met name inzet om meisjes en vrouwen te enthousiasmeren voor techniek. Eaton WAVE – Women Adding Value at Eaton – is een wereldwijd initiatief om de kracht van vrouwen in techniek te benadrukken. Kennelijk helpt het: van de 19 leden van Solar Team Twente is een kwart vrouw.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven