Algemeen
Festo Didactic energy
Er ontstaan veel nieuwe carrière-paden in de brede discipline van electrical engineering (foto's: Festo)

De pandemie die 2020 inluidde, heeft de aandacht afgeleid van dringende milieukwesties en stijgende energiekosten. Meer energie-efficiëntie en duurzaamheid vereisen geschoolde mensen die deze doelen in verschillende bedrijfstakken kunnen nastreven en implementeren. Leerkrachten beschikken nu over de nodige middelen om deze vaardigheden aan te leren met het uitgebreide gamma leeroplossingen van Festo Didactic op het gebied van energie en duurzaamheid.

Net zoals de digitalisering een revolutie teweeg heeft gebracht in de industrie en de productie, zal ze ook de manier veranderen waarop we energie produceren, distribueren, opslaan en gebruiken. “Duurzaamheid en energie-efficiëntie zijn belangrijke uitdagingen voor onze generatie en alle industrieën. Als het gaat om technisch onderwijs, is het belangrijk om jonge professionals hiervan bewust te maken en hen hiervoor te wapenen,” zegt Dr. Hans Jörg Stotz, lid van de Raad van Bestuur van Festo Didactic.

Als toonaangevende aanbieder van oplossingen voor technisch onderwijs met een sterke maatschappelijke verantwoordelijkheid, richt het bedrijf zich steeds meer op energie-gerelateerde leerthema’s.

Duurzaamheid bevorderen

Festo Didactic maakt gebruik van zijn expertise op het gebied van elektrotechniek ten behoeve van onderwijsgevenden over de hele wereld. Het bedrijf heeft onlangs verschillende leeroplossingen geïntroduceerd die cursisten in staat stellen kennis en relevante vaardigheden te ontwikkelen op belangrijke technische gebieden.

Op die manier bevordert het bedrijf duurzaamheid – bijvoorbeeld bij de opwekking van wind- en zonne-energie, de modernisering van elektriciteitsnetwerken en smart grid, gebouwautomatisering, verlichting en HVAC-systemen, energieopslag, oplaadstations voor elektrische auto’s, en elektrische aandrijvingen en industriële besturingen.

Festo Didactic electrical
Oplaadstations voor elektrische auto’s is zo’n key-technology waarop Festo Didactic inspringt

Nieuwe vaardigheden vereist

Industrieel en commercieel gebruik van elektrische energie is de drijvende kracht achter de transformatie van de energie-industrie. Er ontstaan veel nieuwe carrièrepaden in de brede discipline van electrical engineering – van geschoolde elektromonteurs tot werknemers in andere technische disciplines die moeten worden bijgeschoold in energiethema’s.

Uitbreiding electrical engineering

“Werknemers moeten T-vormige beroepsprofielen ontwikkelen. Dit betekent dat zij een brede algemene kennis over verschillende energiethema’s – met name elektriciteit – en een diepgaande expertise op een specifiek gebied moeten verwerven. Technische vaardigheden zijn belangrijk, maar dat geldt ook voor zachte vaardigheden zoals kritisch denken, probleemoplossing, creativiteit en aanpassingsvermogen. Leiderschapsvaardigheden zijn essentieel voor het werken in het energielandschap van de toekomst,” zegt Michel Lessard, hoofd van het productgebied electrical engineering bij Festo Didactic.

Uitdagingen energieproblematiek

Technisch onderwijs speelt een prominente rol bij de voorbereiding van werknemers op de uitdagingen van de energieproblematiek. Docenten kunnen vertrouwen op moderne en stimulerende leeroplossingen van Festo Didactic om de juiste vaardigheden te bevorderen en leerlingen te betrekken met interactieve training en integratieve leersystemen.

Festo Didactic energy electrical
Werknemers moeten T-vormige beroepsprofielen ontwikkelen

Hands-on experimenten met moderne opleidingssystemen combineren eLearning, simulatietools en virtuele en augmented reality om zich aan te passen aan verschillende leercontexten en -stijlen. Lessard merkt op: “De hoge modulariteit van onze leeroplossingen, gekoppeld aan kant-en-klare pedagogische inhoud en ondersteund door moderne tools, stelt trainers in staat om te voldoen aan verschillende trainingsbehoeften in stimulerende leeromgevingen.”

Educatieve en industriële oplossingen

Festo Didactic is een wereldwijde aanbieder van opleidingen en trainingen met een industrieel DNA. Dit zorgt voor een betere afstemming tussen onderwijs en industrie, en voor toegevoegde waarde voor klanten.

“Samen met de automatiseringsdivisie van Festo, die zich ook steeds meer op elektrische automatisering richt, bevindt Festo Didactic zich in een ideale positie om het elektrotechnische onderwijs op scholen en in de industrie wereldwijd te promoten en te ondersteunen om een elektrische toekomst te creëren”, voegt Dr. Stotz toe.

Michel Lessard besluit: “Wij zetten ons in om leerkrachten te helpen elektrotechniek te gebruiken om energieprofessionals op te leiden. We hebben onlangs onze strategische plannen uitgebreid om de sterkste impact op het technisch onderwijs te kunnen bieden. We zijn klaar om de transformatie van de energie-industrie te helpen vormgeven en de wereld vooruit te helpen.”

Eerste vertaalde publicatie: 25-1-2021, Paul Quaedvlieg

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven