Algemeen
Festo Didactic energy
Er ontstaan veel nieuwe carrière-paden in de brede discipline van electrical engineering (foto's: Festo)

De pandemie die 2020 inluidde, heeft de aandacht afgeleid van dringende milieukwesties en stijgende energiekosten. Meer energie-efficiëntie en duurzaamheid vereisen geschoolde mensen die deze doelen in verschillende bedrijfstakken kunnen nastreven en implementeren. Leerkrachten beschikken nu over de nodige middelen om deze vaardigheden aan te leren met het uitgebreide gamma leeroplossingen van Festo Didactic op het gebied van energie en duurzaamheid.

Net zoals de digitalisering een revolutie teweeg heeft gebracht in de industrie en de productie, zal ze ook de manier veranderen waarop we energie produceren, distribueren, opslaan en gebruiken. “Duurzaamheid en energie-efficiëntie zijn belangrijke uitdagingen voor onze generatie en alle industrieën. Als het gaat om technisch onderwijs, is het belangrijk om jonge professionals hiervan bewust te maken en hen hiervoor te wapenen,” zegt Dr. Hans Jörg Stotz, lid van de Raad van Bestuur van Festo Didactic.

Als toonaangevende aanbieder van oplossingen voor technisch onderwijs met een sterke maatschappelijke verantwoordelijkheid, richt het bedrijf zich steeds meer op energie-gerelateerde leerthema’s.

Duurzaamheid bevorderen

Festo Didactic maakt gebruik van zijn expertise op het gebied van elektrotechniek ten behoeve van onderwijsgevenden over de hele wereld. Het bedrijf heeft onlangs verschillende leeroplossingen geïntroduceerd die cursisten in staat stellen kennis en relevante vaardigheden te ontwikkelen op belangrijke technische gebieden.

Op die manier bevordert het bedrijf duurzaamheid – bijvoorbeeld bij de opwekking van wind- en zonne-energie, de modernisering van elektriciteitsnetwerken en smart grid, gebouwautomatisering, verlichting en HVAC-systemen, energieopslag, oplaadstations voor elektrische auto’s, en elektrische aandrijvingen en industriële besturingen.

Festo Didactic electrical
Oplaadstations voor elektrische auto’s is zo’n key-technology waarop Festo Didactic inspringt

Nieuwe vaardigheden vereist

Industrieel en commercieel gebruik van elektrische energie is de drijvende kracht achter de transformatie van de energie-industrie. Er ontstaan veel nieuwe carrièrepaden in de brede discipline van electrical engineering – van geschoolde elektromonteurs tot werknemers in andere technische disciplines die moeten worden bijgeschoold in energiethema’s.

Uitbreiding electrical engineering

“Werknemers moeten T-vormige beroepsprofielen ontwikkelen. Dit betekent dat zij een brede algemene kennis over verschillende energiethema’s – met name elektriciteit – en een diepgaande expertise op een specifiek gebied moeten verwerven. Technische vaardigheden zijn belangrijk, maar dat geldt ook voor zachte vaardigheden zoals kritisch denken, probleemoplossing, creativiteit en aanpassingsvermogen. Leiderschapsvaardigheden zijn essentieel voor het werken in het energielandschap van de toekomst,” zegt Michel Lessard, hoofd van het productgebied electrical engineering bij Festo Didactic.

Uitdagingen energieproblematiek

Technisch onderwijs speelt een prominente rol bij de voorbereiding van werknemers op de uitdagingen van de energieproblematiek. Docenten kunnen vertrouwen op moderne en stimulerende leeroplossingen van Festo Didactic om de juiste vaardigheden te bevorderen en leerlingen te betrekken met interactieve training en integratieve leersystemen.

Festo Didactic energy electrical
Werknemers moeten T-vormige beroepsprofielen ontwikkelen

Hands-on experimenten met moderne opleidingssystemen combineren eLearning, simulatietools en virtuele en augmented reality om zich aan te passen aan verschillende leercontexten en -stijlen. Lessard merkt op: “De hoge modulariteit van onze leeroplossingen, gekoppeld aan kant-en-klare pedagogische inhoud en ondersteund door moderne tools, stelt trainers in staat om te voldoen aan verschillende trainingsbehoeften in stimulerende leeromgevingen.”

Educatieve en industriële oplossingen

Festo Didactic is een wereldwijde aanbieder van opleidingen en trainingen met een industrieel DNA. Dit zorgt voor een betere afstemming tussen onderwijs en industrie, en voor toegevoegde waarde voor klanten.

“Samen met de automatiseringsdivisie van Festo, die zich ook steeds meer op elektrische automatisering richt, bevindt Festo Didactic zich in een ideale positie om het elektrotechnische onderwijs op scholen en in de industrie wereldwijd te promoten en te ondersteunen om een elektrische toekomst te creëren”, voegt Dr. Stotz toe.

Michel Lessard besluit: “Wij zetten ons in om leerkrachten te helpen elektrotechniek te gebruiken om energieprofessionals op te leiden. We hebben onlangs onze strategische plannen uitgebreid om de sterkste impact op het technisch onderwijs te kunnen bieden. We zijn klaar om de transformatie van de energie-industrie te helpen vormgeven en de wereld vooruit te helpen.”

Eerste vertaalde publicatie: 25-1-2021, Paul Quaedvlieg

 • Nieuw bij Mparts: actuatoren met geïntegreerde besturing (EasyE-i)

  De nieuwe “intelligente” in-line actuator Het pakket actuators met ingebouwde besturing bestaat uit 3 nieuwe ‘in-lijn’ modellen (easyE 35i, 50i en 60i). De EasyE-i modellen zijn allen uitgevoerd met een geïntegreerde besturing. Met behulp van de besturing kunnen deze actuatoren via de seriële poort RS485-aansluiting… Lees verder →

 • Rolls-Royce levert 2,5 MW generator voor hybride-elektrische vliegen

  De generator Van Rolls-Royce vormt het hart van het krachtigste hybride-elektrische aandrijfsysteem in de lucht- en ruimtevaart (foto: Rolls-Royce plc) Rolls-Royce heeft aangekondigd dat de generator die het hart zal vormen van het krachtigste hybride-elektrische aandrijfsysteem in de lucht- en ruimtevaart, voor installatie is aangekomen… Lees verder →

 • Baanbrekend initiatief voor autonome treinen stap dichter bij realisatie

  Het doel van het baanbrekende wereldwijde autonome treinontwikkelingsproject is om volledig nieuwe spoorvervoersdiensten te creëren en zelfs de hoeveelheid spoorvervoer te verdubbelen. (Foto's: Proxion) Een grensverleggend wereldwijd project voor de ontwikkeling van autonome treinen in Finland gaat de testfase in. Doel is om volledig nieuwe… Lees verder →

 • Schaeffler versterkt zijn serviceactiviteiten door overname Bega

  Schaeffler en Bega combineren hun expertise om de Industrie 4.0 service oplossingen te laten groeien. (Foto's: Schaeffler) Schaeffler heeft Bega International (Bega) overgenomen, fabrikant van speciaal gereedschap voor montage en demontage van wentellagers. De overname markeert een nieuwe stap in de uitbreiding van Schaeffler’s lifecycle… Lees verder →

 • ASi BACnet/IP-controller met geïntegreerde veiligheidseenheid tot SIL3

  ASi BACnet/IP-controller BWU4001 met geïntegreerde veiligheidseenheid van Bihl+Wiedemann (Foto: Bihl+Wiedemann) Minder brandbelasting door duidelijk minder kabels, geringe installatie-inspanningen, vrije keuze van netwerktopologie en veiligheidstechniek aan boord – de BTL-gecertificeerde ASi BACnet/IP Controller met geïntegreerde veiligheidseenheid tot SIL3 (BWU4001) van Bihl+Wiedemann combineert de voordelen van BACnet,… Lees verder →

 • Webinars Eisma Media Groep

  Hulp nodig bij een webinar?

  Overweegt u zelf een webinar of online sessie met uw klanten te organiseren, maar kunt u nog hulp gebruiken bij de werving, techniek en/of inhoud? De Eisma Media Groep helpt graag, of het nu gaat om een uitzending vanuit huis of een webinar in onze… Lees verder →

 • TripleA Robotics geeft cobots meer functionaliteit met nieuwe tool

  De Wingman Tool Changer voor collaboratieve robots. TripleA Robotics lanceerde begin dit jaar haar eerste product, de Wingman Tool Changer voor collaboratieve robots. TripleA Robotics zag een aantal jaar geleden dat het concept van automatische gereedschapswissel nog niet was doorgedrongen tot de wereld van collaboratieve… Lees verder →

 • QRC connector Stauff

  Stauff buiskoppeling met uitgebreid drukbereik tot 420 bar

  De buiskoppelingen uit de serie QRC-RH van Stauff zijn speciaal ontwikkeld voor het aansluiten van zware transportmodules op het hydraulische powerpack (foto's: Stauff) Bouw- en landbouwmachines, mijnbouwuitrusting, brugelementen of windturbines – in veel industrieën moeten steeds grotere lasten met een gewicht van enkele honderden tot… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven