Algemeen
Festo Didactic energy
Er ontstaan veel nieuwe carrière-paden in de brede discipline van electrical engineering (foto's: Festo)

De pandemie die 2020 inluidde, heeft de aandacht afgeleid van dringende milieukwesties en stijgende energiekosten. Meer energie-efficiëntie en duurzaamheid vereisen geschoolde mensen die deze doelen in verschillende bedrijfstakken kunnen nastreven en implementeren. Leerkrachten beschikken nu over de nodige middelen om deze vaardigheden aan te leren met het uitgebreide gamma leeroplossingen van Festo Didactic op het gebied van energie en duurzaamheid.

Net zoals de digitalisering een revolutie teweeg heeft gebracht in de industrie en de productie, zal ze ook de manier veranderen waarop we energie produceren, distribueren, opslaan en gebruiken. “Duurzaamheid en energie-efficiëntie zijn belangrijke uitdagingen voor onze generatie en alle industrieën. Als het gaat om technisch onderwijs, is het belangrijk om jonge professionals hiervan bewust te maken en hen hiervoor te wapenen,” zegt Dr. Hans Jörg Stotz, lid van de Raad van Bestuur van Festo Didactic.

Als toonaangevende aanbieder van oplossingen voor technisch onderwijs met een sterke maatschappelijke verantwoordelijkheid, richt het bedrijf zich steeds meer op energie-gerelateerde leerthema’s.

Duurzaamheid bevorderen

Festo Didactic maakt gebruik van zijn expertise op het gebied van elektrotechniek ten behoeve van onderwijsgevenden over de hele wereld. Het bedrijf heeft onlangs verschillende leeroplossingen geïntroduceerd die cursisten in staat stellen kennis en relevante vaardigheden te ontwikkelen op belangrijke technische gebieden.

Op die manier bevordert het bedrijf duurzaamheid – bijvoorbeeld bij de opwekking van wind- en zonne-energie, de modernisering van elektriciteitsnetwerken en smart grid, gebouwautomatisering, verlichting en HVAC-systemen, energieopslag, oplaadstations voor elektrische auto’s, en elektrische aandrijvingen en industriële besturingen.

Festo Didactic electrical
Oplaadstations voor elektrische auto’s is zo’n key-technology waarop Festo Didactic inspringt

Nieuwe vaardigheden vereist

Industrieel en commercieel gebruik van elektrische energie is de drijvende kracht achter de transformatie van de energie-industrie. Er ontstaan veel nieuwe carrièrepaden in de brede discipline van electrical engineering – van geschoolde elektromonteurs tot werknemers in andere technische disciplines die moeten worden bijgeschoold in energiethema’s.

Uitbreiding electrical engineering

“Werknemers moeten T-vormige beroepsprofielen ontwikkelen. Dit betekent dat zij een brede algemene kennis over verschillende energiethema’s – met name elektriciteit – en een diepgaande expertise op een specifiek gebied moeten verwerven. Technische vaardigheden zijn belangrijk, maar dat geldt ook voor zachte vaardigheden zoals kritisch denken, probleemoplossing, creativiteit en aanpassingsvermogen. Leiderschapsvaardigheden zijn essentieel voor het werken in het energielandschap van de toekomst,” zegt Michel Lessard, hoofd van het productgebied electrical engineering bij Festo Didactic.

Uitdagingen energieproblematiek

Technisch onderwijs speelt een prominente rol bij de voorbereiding van werknemers op de uitdagingen van de energieproblematiek. Docenten kunnen vertrouwen op moderne en stimulerende leeroplossingen van Festo Didactic om de juiste vaardigheden te bevorderen en leerlingen te betrekken met interactieve training en integratieve leersystemen.

Festo Didactic energy electrical
Werknemers moeten T-vormige beroepsprofielen ontwikkelen

Hands-on experimenten met moderne opleidingssystemen combineren eLearning, simulatietools en virtuele en augmented reality om zich aan te passen aan verschillende leercontexten en -stijlen. Lessard merkt op: “De hoge modulariteit van onze leeroplossingen, gekoppeld aan kant-en-klare pedagogische inhoud en ondersteund door moderne tools, stelt trainers in staat om te voldoen aan verschillende trainingsbehoeften in stimulerende leeromgevingen.”

Educatieve en industriële oplossingen

Festo Didactic is een wereldwijde aanbieder van opleidingen en trainingen met een industrieel DNA. Dit zorgt voor een betere afstemming tussen onderwijs en industrie, en voor toegevoegde waarde voor klanten.

“Samen met de automatiseringsdivisie van Festo, die zich ook steeds meer op elektrische automatisering richt, bevindt Festo Didactic zich in een ideale positie om het elektrotechnische onderwijs op scholen en in de industrie wereldwijd te promoten en te ondersteunen om een elektrische toekomst te creëren”, voegt Dr. Stotz toe.

Michel Lessard besluit: “Wij zetten ons in om leerkrachten te helpen elektrotechniek te gebruiken om energieprofessionals op te leiden. We hebben onlangs onze strategische plannen uitgebreid om de sterkste impact op het technisch onderwijs te kunnen bieden. We zijn klaar om de transformatie van de energie-industrie te helpen vormgeven en de wereld vooruit te helpen.”

Eerste vertaalde publicatie: 25-1-2021, Paul Quaedvlieg

 • Yaskawa Weber Hospital Systems

  Ziekenhuisbedden reinigen met industriële robots

  Met de robots kan er zo dicht mogelijk bij alle onderdelen van het bed met hete stoom gewerkt worden (foto's: Yaskawa) Weber Hospital Systems, onderdeel van Weber Machinebouw, heeft een systeem ontwikkeld om ziekenhuisbedden automatisch te reinigen met behulp van robots. In 2014 heeft Weber… Lees verder →

 • Lasal update tool sigmatek

  Software comfortabel bijwerken met Lasal Update Tool

  Programmawijzigingen die van invloed zijn op volgorde, visualisatie en besturing samengevoegd in een comfortabele interface met behulp van de Update Tool in de LASAL software van SigmaTek Met de nieuwe ‘Update Tool’ in de All-In-One Engineering Software Tool LASAL van Sigmatek zijn programmawijzigingen door te… Lees verder →

 • SMC EX600 IO link

  Nieuwe IO-Link mastermodule van SMC optimaliseert productieprocessen

  SMC levert voor de EX600-serie een IO-Link mastermodule die flexibel aansluit op productienetwerken Communicatie tussen de PLC en het sensor-/actuatorniveau is essentieel in geautomatiseerde processen en Industrie 4.0-toepassingen. SMC biedt een passende oplossing voor het aansluiten van componenten, zoals ventielen, op een bestaand productienetwerk: de… Lees verder →

 • schunk colab

  Nieuwe technologieën staan centraal in CoLab van Schunk (video)

  In het CoLab applicatiecentrum zijn twaalf industriële robots en cobots beschikbaar voor het vinden van specifieke automatiseringsoplossingen (foto's: Schunk) In het CoLab, het nieuwe applicatiecentrum op de Schunk-locatie in Brackenheim-Hausen (Duitsland), kunnen klanten hun automatiserings-oplossingen nu realistisch testen op een oppervlakte van 800 vierkante meter… Lees verder →

 • Fraunhofer IFF robot lopende band

  Fraunhofer IFF ‘automatiseert’ de lopende band medewerker (video)

  Dankzij nieuwe technologieën kunnen mobiele robots taken uitvoeren aan de lopende band, en zelf meelopen (foto's: Fraunhofer IFF) Robotica-experts van het Fraunhofer IFF hebben samen met partners uit de industrie en de wetenschap een nieuwe technologie ontwikkeld waarmee intelligente mobiele assistent-robots assemblagetaken kunnen uitvoeren, zelfs… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven