Algemeen

Drijvend platform voor getijdenenergie bij Texel

drijvend platform bij Texel
Een samenwerkingsverband van maritime en offshore-bedrijven bouwt een drijvende getijdencentrale die voor de kust van Texel komt te liggen (foto: Damen).

Een groep offshore bedrijven, waaronder Bluewater Energy Services, Damen Shipyards en Van Oord, gaat samen een drijvend platform voor getijdenenergie te realiseren. Het platform wordt nabij Texel in de Waddenzee afgemeerd en zal schone elektriciteit genereren uit de vrije getijdenstroming. Het modulaire ontwerp gebruikt een nieuw soort type permanente afmeerlijn. Het eerste drijvend platform voor de productie van getijdenstroom aan het Nederlandse elektriciteitsnet zal operationeel zijn in de eerste helft van 2015.

Het platform is een demonstratiemodel voor afgelegen locaties wereldwijd, zoals eilanden in Indonesië, de Filipijnen of de Grote Oceaan. Het platform kan wereldwijd worden vervoerd en geïnstalleerd om schone elektriciteit te leveren aan afgelegen gebieden en kleine eilanden. Ze vervangen daar dieselgeneratoren. Dit kleinere testplatform is daar klaar voor en is tevens een opstap naar een grotere 2 MW platformontwikkeling.”

Modulair platform

Voor het platform is de modulaire scheepsbouw van Damen in samenwerking met Bluewater aangepast tot een modulair getijdenenergieplatform. Het platform kan als containers naar iedere locatie in de wereld worden verscheept. Na het containertransport kunnen de modules worden samengevoegd tot vaartuigen van scheepsbouwkwaliteit.

Het platform is een samenwerking tussen Bluewater, Damen, Van Oord, Tocardo, TKF, Vryhof, NIOZ, Nylacast en TTC. In het project wordt ervaring samengebracht uit de maritieme en offshore-industrie op het gebied van het ontwerpen en opereren van drijvende platforms, scheepsbouw, offshore baggerwerkzaamheden en installaties, getijdenturbines, elektriciteitskabels, ankers, onderzoek en testen op zee.

Getijdeturbines

Het BlueTec platform is ontwikkeld met het oog op economische installatie en onderhoud van getijdenturbines. Het kan drijvend naar locatie gesleept worden zonder zware hijswerkzaamheden op zee. De kwetsbare elektronica wordt binnenin de romp geplaatst waar het droog en beschermd is en tegelijkertijd goed toegankelijk voor inspectie, onderhoud en reparatie. Voor grotere reparatiewerkzaamheden kan het platform worden losgekoppeld en naar een lokale haven gebracht.

Het platform voor Texel is de kleine, simpele en robuuste versie van BlueTec. Hiermee krijgt het eiland straks voor het eerst elektriciteit die wordt gegenereerd door vrije getijdenstroming.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven