Algemeen
Hannover Messe 2020 Aandrijftechniek
De afgelopen jaren zijn de grenzen tussen de verschillende industriesectoren onderling en IT steeds diffuser geworden (foto’s: Paul Quaedvlieg)

Een meer thematische clustering van technologieën, passend bij de steeds sneller veranderende industrie: de Hannover Messe krijgt een betere opzet die past bij de huidige tijd. De grootste industriebeurs ter wereld verandert daarom en drie megatrends bepalen de beurs dit jaar: digitalisering, individualisering en klimaatbescherming.

De Hannover Messe is al jaren dé plek om op de hoogte te blijven van de nieuwste industriële trends en ontwikkelingen en om waardevolle contacten op te doen. Aan dát uitgangspunt verandert in 2020 niets: nog altijd is de Hannover Messe de grootste industriebeurs ter wereld, met naar verwachting zo’n 211.000 internationale bezoekers, meer dan 6.000 exposanten en meer dan 1.500 presentaties.

Onderverdeling vakbeurzen verdwijnt

Wél is het onderliggende concept van de beurs grondig herzien, schetst Victor Koppelaar, directeur van Hannover Consultancy, de officiële Nederlandse vertegenwoordiging van organisator Deutsche Messe AG. “Lange tijd was de Hannover Messe verdeeld in vakbeurzen, rondom verscheidene onderwerpen als logistiek en aandrijftechniek.”

Hannover Messe 2020 Aandrijftechniek
De exposanten op het gebied van Automation, Motion & Drives krijgen te maken met een hele andere indeling van de beurs

Digitale transformatie industrie

Die indeling, in aparte (vak)beurzen, voelde steeds minder vanzelfsprekend. De industrie verandert, en de Hannover Messe verandert mee, schetst Koppelaar. “De afgelopen jaren zijn de grenzen tussen de verschillende industriesectoren onderling en IT steeds diffuser geworden. Binnen de industrie is er volop sprake van digitale transformatie. Ook energietransitie is een steeds prominenter thema binnen de industrie. Bedrijven zoeken naar manieren om hun productieprocessen te vergroenen en te verduurzamen.”

Digital Ecosystems

Om tegemoet te komen aan die vervagende grenzen en de voortschrijdende digitalisering, kiest de Hannover Messe nu voor een meer thematische aanpak rondom verschillende clustertechnologieën als Engineered Parts, Energy Solutions en Digital Ecosystems. Dat laatste thema krijgt een prominente plek toebedeeld, in het hart van het beursterrein, vertelt Koppelaar.

Essentiële rol IT-partijen

“Daarmee onderstrepen we de essentiële rol die IT en digitalisering spelen in de industrie van de toekomst. Grote spelers op het gebied van digitalisering zijn in Hannover vertegenwoordigd. Dan kun je denken aan IT-partijen als Microsoft, Google en SAP en netwerkleveranciers als Cisco en Telefónica. Maar bijvoorbeeld óók aan een bedrijf als Amazon Web Services, dat zich met zijn clouddiensten steeds nadrukkelijker op de industrie richt.”

Hannover Messe 2020 Aandrijftechniek
De Hannover Messe onderstreept de essentiële rol die IT en digitalisering spelen in de industrie van de toekomst

Supply chain

Om het Digital Ecosystems-cluster zijn de andere clustertechnologieën op een dusdanige plek geposteerd, zodat dat de hele industriële supply chain op een logische manier wordt gevolgd. De routing die bezoekers afleggen is daarmee volledig anders dan voorheen, schetst Koppelaar.

“Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in duurzaamheid en CO2-reductie in industriële omgevingen? Dan vind je in elk cluster wel iets van je gading: of het nu gaat om lichtgewicht materialen en additive manufacturing in het cluster Engineered Part & Solutions, tot slimme oplossingen op het gebied van elektrische mobiliteit in het cluster Automation, Motion & Drives. Bezocht je vroeger vooral de hallen die voor jouw specifieke sector relevant waren, nu nodigt de opzet van het beursterrein je veel meer uit om een thematische rondgang te maken. Daardoor ontmoet je vanzelf ook mensen die je in de oude opzet misschien niet tegen zou komen.”

Innovatiekracht

Ook de innovatiethema’s zijn nu letterlijk dichterbij elkaar gezet, vervolgt Koppelaar. “Grote bedrijven investeren niet alleen in eigen R&D; ze kopen ook graag kennis en concrete innovaties in bij onderzoeksinstituten én bij startups en scale-ups. In de oude opzet van de beurs zaten die twee werelden, Research & Technology en Young Tech Enterprises, relatief ver uit elkaar. In de nieuwe opzet hebben we alles samengebracht in één Future Hub, zodat bedrijven die op zoek zijn naar innovatiekracht op één plek terechtkunnen.”

Groot aantal Nederlandse start-ups

Innovatiekracht is sowieso een van de sterke punten van de Nederlandse industrie, vervolgt Koppelaar. “Inmiddels heeft al een groot aantal Nederlandse startups aangegeven aanwezig te zijn op de Hannover Messe. Ook veel kennisinstellingen reizen komend voorjaar af naar Hannover. Voor partijen die geïnteresseerd zijn in innovatie is een bezoek aan de Hannover Messe dus eigenlijk een must.”

Hannover Messe 2020 map
Plattegrond Hannover Messe 2020, grotendeels nieuwe indeling is even wennen voor de vaste bezoekers en exposanten (bron: Deutsche Messe)

Industrial Transformation

Naast de vele netwerkmogelijkheden biedt de Hannover Messe als vanouds ook een uitgebreid inhoudelijk programma, met lezingen, seminars en forumdiscussies. Interessant voor bezoekers én voor Nederlandse bedrijven en organisaties die zichzelf in de kijker willen spelen voor een internationaal publiek. Maar: wacht niet te lang met aanmelden, benadrukt Koppelaar. “Er is enorm veel animo voor een plek in het lezingenprogramma.”

Het centrale thema voor de Hannover Messe is Industrial Transformation. De komende jaren zal de beurs dit nieuwe hoofdthema blijven voeren, vertelt Koppelaar. “De enige constante in de industrie is momenteel verandering. Daar spelen we met dit thema en de nieuwe, thematische indeling graag op in.

 • ATS Transporttechnieken overgenomen door Veth Participations

  Met de overname wil Veth Participations ATS Transporttechnieken wereldmarktleider maken op het gebied van ‘Bag Emptying’, een nichesegment waarbinnen ATS op dit moment al een belangrijke speler is. (Foto: ATS) ATS Transporttechnieken uit Rijen is overgenomen door Veth Participations. Met de overname wil Veth Participations… Lees verder →

 • Compacte computers van OnLogic voor IoT en Edge computing

  De Karbon 400 serie heeft twee modellen: de compacte Karbon 410 met standaard IO en uitbreidingsmogelijkheden, en de Karbon 430 met extra uitbreidingsopties voor complexe IoT toepassingen. (Foto: OnLogic) OnLogic , fabrikant van industriële en robuuste computerhardwareoplossingen, introduceert de Karbon 400 serie computers. De twee… Lees verder →

 • Efficiënte IE5+-motoren optimaal geschikt voor levensmiddelenproductie

  Schaalbare aandrijfoplossingen, zoals de nieuwste IE5+-motoren, zijn speciaal ontwikkeld voor het gebruik in de levensmiddelenindustrie. (Foto: Nord Drivesystems) Nord Drivesystems heeft een motor ontwikkeld die geschikt is voor toepassing in de levensmiddelenindustrie: de IE5+-motor biedt optimale efficiëntie en milieubewustzijn voor toepassingen voor levensmiddelen. Maximale hygiëne… Lees verder →

 • Schaeffler opent duurzame fabriek voor e-mobility aandrijvingen

  De nieuwe fabriek in Szombathely is de eerste productiefaciliteit van Schaeffler die 100 procent is gewijd aan oplossingen voor elektromobiliteit. (Foto: Schaeffler) Schaeffler heeft een nieuwe productiefaciliteit geopend op zijn Szombathely-locatie in het westen van Hongarije. Hiermee creëert het bedrijf 150 nieuwe banen in e-mobility.… Lees verder →

 • stokvis verhoef emc

  Stokvis Group neemt Verhoef EMC uit Sliedrecht over

  Verhoef EMC ontwikkelt onder andere hybride aandrijfsystemen (foto: Verhoef EMC) Per 1 juni 2021 heeft de Stokvis Group in Voorhout elektrotechnisch specialist Verhoef EMC uit Sliedrecht van Pon Holdings overgenomen. Met de overname versterkt de Stokvis Group haar expertise op het gebied van hybride aandrijfsystemen,… Lees verder →

 • Groot onderhoud aandrijvingen drijvende emmerbaggermolen

  Door gebruik te maken van een leren riem, is de aandrijving goed in staat om de voortdurende schokbelastingen op te nemen die ontstaan wanneer de emmers over de ongelijke bodem schrapen (foto: Marjolein de Wit-Blok) De Alexander-Tarsos van Van Nieuwpoort Bouwgrondstoffen, is een drijvende grindwinnings-… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven