Algemeen

Draagbare filtereenheid voor scheepshydrauliek

Stauff draagbare filtereenheid

Voor de mobiele filtratie van decentrale installaties van de boordhydrauliek heeft Stauff een compacte draagbare filtereenheid ontwikkeld, die ook bij weinig ruimte en smalle doorgangen eenvoudig naar de gebruiksplek getransporteerd kan worden. Naast de versie voor de vanaf de wal geleverde 50 Hz-voeding is nu ook een variant voor 60 Hz-boordnetten beschikbaar.

Aan boord van schepen bevinden zich diverse decentrale hydraulische installaties. Tijdens onderhoudswerkzaamheden of ter ondersteuning van de geïntegreerde filters kan het nodig zijn om bij de installaties mobiele filtereenheden te gebruiken.

Speciaal voor deze toepassing heeft Stauff de filtereenheden van het type SMFS-P-015 ontwikkeld. Ze onderscheiden zich door hun zeer compacte afmetingen en zijn draagbaar in plaats van verrijdbaar, omdat op schepen verplaatsing over meerdere etages of door luiken en ruimtebesparende opslag doorslaggevende selectiecriteria vormen.

Draagbare filtereenheid

De eenheden transporteren de olie door het filterelement met tandwielpompen, die vloeibare media met een viscositeit tussen 10 cSt en 400 cSt kunnen transporteren. De pompaandrijving wordt verzorgd door draaistroommotoren met efficiencyklasse IE2. Een drukschakelaar voorkomt de beschadiging van componenten, bijvoorbeeld bij verstopte leidingen. Om de pomp zo goed mogelijk te beschermen tegen de negatieve effecten die worden veroorzaakt door grove verontreinigingen, wordt in de zuigleiding een uitwasbaar filter van roestvast draadgaas toegepast.

De draagbare filtereenheden zijn naar keuze met twee aandrijvingen leverbaar. Voor de voeding vanaf de wal is de 50 Hz versie de aangewezen versie, terwijl de 60 Hz aandrijvingen door het boordnet kunnen worden gevoed. In beide gevallen zorgt de combinatie van compacte afmetingen en krachtige prestaties voor universele en flexibele inzet aan boord.

De eenheden kunnen worden uitgerust met alle gangbare Spin-On patronen uit het Stauff-programma met een filterfijnheid van 3 µm tot 125 µm. De optische vervuilingsindicator van de filter maakt tijdige vervanging van het filterelement mogelijk.

Voor hydrauliek- en smeerolie

Met de eenheden kunnen zowel hydrauliek- als smeeroliesystemen op basis van minerale olie efficiënt worden gereinigd. Ze zijn niet alleen geschikt voor preventief onderhoud van scheepshydrauliek, bijvoorbeeld tijdens onderhoudswerkzaamheden, voor tijdelijke ondersteuning van de geïntegreerde filters of, bij volumineuze systemen, als nevenfilters. Uitgerust met een passend ledigingselement worden ze ook voor het weg- en overpompen van tankinhouden gebruikt.

Ook bij het opnieuw vullen van hydraulische installaties met verse olie is gebruik van een geschikt filterapparaat zinvol. Verse olie kan normaliter niet als zuiver worden beschouwd, omdat het tijdens de productie en verwerking zelden ultrafijn wordt gefiltreerd. Bovendien kunnen bij het afvullen, overpompen en transport (bijv. in hergebruikte vaten) deeltjes worden ingebracht.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven