Algemeen
Conoship
Het ontwerp van de CIP3600 is in hoge mate toekomstbestendig (foto: Conoship)

Conoship International Projects heeft een innovatief, toekomstbestendig en milieuvriendelijk vrachtschip van 3600 dwt ontwikkeld, geschikt voor kust- en riviervaart. Dit schip kan, volgens de ontwikkelaars, worden beschouwd als de nieuwe standaard voor kruiplijncoasters. De eerste serie van deze dieselelektrisch aangedreven vrachtschepen zal in 2022 worden gebouwd op de Fosen Yard in Emden, Duitsland.

Dankzij het doordachte dieselelektrische aandrijfsysteem, de vergrote schroef in combinatie met een ConoDuctTail en de geoptimaliseerde romplijnen zal het brandstofverbruik van dit schip het beste in haar klasse zijn, vooral bij wind en golven.

Windondersteuning

Om de prestaties nog verder te verbeteren, is het ontwerp geoptimaliseerd voor windondersteunde voortstuwing. Het schip is voorbereid voor de plaatsing van twee Econowind VentiFoils. Deze verminderen het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot met ongeveer 10%, afhankelijk van de vaarroute.

Toekomstbestendig ontwerp

Het ontwerp is in hoge mate toekomstbestendig. De EEDI van het schip, zoals berekend voor een diesel-aangedreven schip, ligt al onder de fase 3 eisen. Bovendien wordt de omschakeling naar toekomstige brandstoffen zoals vloeibare waterstof of ammoniak vergemakkelijkt door een intelligent indelingsontwerp. Hierbij is vanaf het begin van het ontwerpproces rekening gehouden met de eisen van de toekomstige brandstoffen.

Terug naar het Noorden

Door productievriendelijke bouwprincipes, geoptimaliseerde logistiek en verhoogde mogelijkheden voor series, kan de bouw van deze schepen concurrerend worden uitgevoerd op diverse scheepswerven in Noordwest-Europa. “We zijn er erg trots op dat dit ultra-brandstofzuinige vrachtschip is ontwikkeld volgens onze filosofie om in serie te bouwen in het Noorden van Europa”, zegt Maarten Sickler, directeur van Conoship International Projects (CIP).

Uitgebreid marktonderzoek

Het project is geïnitieerd door Conoship International Projects op basis van uitgebreid marktonderzoek. Conoship International Projects heeft dit schip proactief in de markt gezet, opdrachtgevers gezocht en scheepswerven gezocht. Bovendien heeft CIP actief bemiddeld tussen financieringsinstellingen, eigenaar en scheepswerf.

Scheepsbouw in Duitsland

“We zijn zeer verheugd met de order”, zegt Carsten Stellamanns, managing director van Fosen Yard Emden. “Het is de bedoeling dat deze order een Flagship-project wordt en andere soortgelijke projecten naar de regio lokt. Sinds 2019 is het onze intentie om met Fosen Yard Emden GmbH, als lid van de Fosen Group, de scheepsbouw in Duitsland weer op gang brengen, althans in bepaalde segmenten. De werf in Emden is gevestigd op een terrein van meer dan 550.000 m2 en heeft een lange traditie in het bouwen van verschillende soorten schepen. Met haar 100 werknemers is zij in staat hoge kwaliteit te bouwen tegen concurrerende prijzen.”

De bouw van deze eerste serie van 6 vrachtschepen staat gepland voor het voorjaar van 2022. De gehele serie zal naar verwachting in 2023 zal worden opgeleverd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Siemens Gamesa

  Serieproductie van 11 MW windturbines gestart in Cuxhaven

  De eerste geassembleerde turbine zal worden geïnstalleerd in het offshore windpark Hollandse Kust Zuid (foto: Siemens Gamesa) Op 14 januari 2022 verliet de eerste in serie gefabriceerde SG 11.0-200 DD gondel de Siemens Gamesa fabriekshal in Cuxhaven. De fabriek is sinds de zomer maandenlang omgebouwd… Lees verder →

 • Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s (Foto: Audi) Energiemaatschappij RWE heeft recent een opslagfaciliteit geopend. Deze is gebaseerd op gebruikte hoogspanningsaccu’s (EV-accu’s) van elektrische Audi’s. De installatie staat op het terrein van de waterkrachtcentrale van RWE aan een stuwmeer bij Herdecke… Lees verder →

 • Datum SPS 2022 bekend

  SPS 2022 Neurenberg schuift iets naar voren

  Impressie van een eerdere editie van Smart Production Solutions (Foto: Paul Quaedvlieg) SPS 2022 (Smart Production Solutions) vindt dit jaar plaats van 8 t/m 10 november 2022 in Neurenberg, twee weken eerder dan in voorgaande jaren. In tijden van pandemie geeft dit de hele branche… Lees verder →

 • Festo op weg naar klimaatneutraliteit

  Festo investeert fors op weg naar klimaatneutraliteit

  Festo gaat zijn CO₂-voetafdruk de komende twee jaar enorm verkleinen (Foto: Festo) Festo is op weg naar klimaatneutraliteit. “Festo gaat zijn CO₂-voetafdruk de komende twee jaar enorm verkleinen. Als gevolg hiervan zullen tegen het einde van 2023 al onze productie- en logistieke locaties, evenals de… Lees verder →

 • Damen koopt batterijcontainer Skoonbox

  Damen koopt batterijcontainer Skoonbox

  Damen koopt batterijcontainer Skoonbox (Foto: Damen) Damen Shipyards Group heeft de Skoonbox overgenomen van Skoon Energy. De maritiem gecertificeerde, multi-inzetbare batterijcontainer zal worden ingezet om op eigen werven duurzame stroom te leveren voor toepassingen waar nu nog vooral dieselgeneratoren of scheepsmotoren worden gebruikt. Deze eerste… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven