Algemeen
hardware voor soft robotica
Opbouwen en testen van een eenvoudige robotarm met de myorobotics bouwdoos bij het Fraunhofer IPA. (foto: Christian Hass Fotodesign).

Een robot die rechtstreeks samenwerkt met mensen moet meegeven en zacht zijn. Conventionele systemen zijn tot nu toe niet erg flexibel. Onderzoekers van het Fraunhofer-Institut für Produktionstechnik und Automatisierung (IPA) zien veelbelovende oplossingen in zogenaamde soft robotica. Ze hebben een hardwaremodule ontwikkeld voor een veilig en meegevend robotsysteem en dit als bouwdoos uitgebracht. Onderzoekers en ontwikkelaars van robots kunnen met de componenten snel en simpel een eigen robotsysteem ombouwen en zo profiteren van de kennis van de groeiende ontwikkelaars gemeenschap.

Met het bouwpakket kan men robotsystemen opbouwen, waarvan de componenten ook qua functie zijn nagebouwd, zoals biologische ledematen armen en benen. Ze beschikken over met koolstofvezel versterkte beenderen. Hieraan worden zogenoemde trekkende spieren vastgezet, die de krachten via een uitgekiend zichtsysteem overbrengen op de gewrichten. Door sensoren en de verwerking van signalen ter plaatse kunnen de systemen aanraking waarnemen en als in een reflex op hun omgeving reageren.

Meegevende systemen

Het samenstellen van de hardware componenten door onervaren gebruikers tijdens een sessie in het myorobotics project. Het eenvoudige gebruik van het systeem kon hiermee worden bevestigd. (foto: Fraunhofer IPA).
Het samenstellen van de hardware componenten door onervaren gebruikers tijdens een sessie in het myorobotics project. Het eenvoudige gebruik van het systeem kon hiermee worden bevestigd. (foto: Fraunhofer IPA).

Net als bij hun menselijk voorbeeld kunnen de robots krachten opnemen en stoten dempen. Op deze manier kunnen ze omgaan met onvoorziene invloeden uit de omgeving, als ze handmatig worden bediend, wat leidt tot een aangename en veiliger directe interactie. In de toekomst kan deze technologie in gebieden, waarbij mens en machine samen werkzaam zijn, zoals in de huishouding of bij re-integratie robots, worden gebruikt.

Het robotsysteem, dat is geïnspireerd op een biologisch model, is het resultaat van het EU project Myorobotics, waarbij Fraunhofer-IPA verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de hardware. Na een looptijd van drie jaar stopte het project in februari 2015. Met een kant-en-klare bouwdoos voor soft robotica hebben de wetenschappers het project met succes afgesloten. Het gaat er nu om dat het concept breed wordt uitgedragen, net als het aantonen en uitbreiden van de veelzijdige toepassingsmogelijkheden.

Geïnteresseerden kunnen de technologische gegevens via internet verkrijgen. Het betreft de data voor de 3D printer en de bouw beschrijving voor de robotsystemen. Als alternatief kunnen ook kant-en-klare hardware componenten worden verkregen.

Toepassing soft robotica

Bij de keuze voor het materiaal van de bouwdoos hebben de wetenschappers rekening gehouden met eenvoudige beschikbaarheid. Bovendien kunnen de robotsystemen eenvoudig worden opgebouwd, zodat de gebruiker zowel goedkoop als modulair kan samenstellen, afhankelijk van de behoefte. De systemen zijn eenvoudig te configureren, het onderhoud is simpel en er is weinig vaktechnische robotkennis noodzakelijk. Deze eigenschappen maken de systemen interessant voor een grote kring van gebruikers buiten de robotica en ook voor onderzoek en ontwikkeling.

Hoe groter de gebruikerskring, des te meer terugmelding verwacht het instituut vanuit de praktijk. Het projectteam hoopt op talrijke berichten over ervaringen op het gebied. Het doel is om de kennis over soft robotica uit te breiden en de technologie steeds meer aan te passen aan de behoeften van de diverse gebruikers.

Op 12 juni zal bij het instituut in Stuttgart een bijeenkomst met het thema Soft-Robotik – Antriebstechnologien plaatsvinden. U moet wel een dikke portemonnee hebben, want behalve de reis- en hotelkosten moet u € 590 entree betalen.

 • Hannover Messe 2020

  Hannover Messe 2022 wordt verplaatst

  Hannover Messe 2022 vindt plaats van 30 mei t/m 2 juni. Op de afbeelding een impressie van een eerdere editie van de Hannover Messe. (foto: Paul Quaedvlieg)Hannover Messe 2022 wordt verplaatst. Vanwege de huidige situatie rond Covid, organiseert Deutsche Messe van 30 mei tot 2… Lees verder →

 • Hyundai HX 260 AL

  GMB zet door UMS aangepaste elektrische Hyundai in (+video)

  De elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine van GMB in actie (foto's: UMS)Sinds enige tijd zet GMB een elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine in. Familiebedrijf GMB staat voor expertise en duurzame oplossingen op het gebied van waterveiligheid, waterkwaliteit, bio-energie en industriële bouw & infra.… Lees verder →

 • Bauma 2022

  Optimisme in München; Bauma 2022 bijna volgeboekt

  Bauma 2022 vindt van 24 t/m 30 oktober plaats in München. (Foto: Bauma)Het duurt nog meer dan 10 maanden vooraleer Bauma 2022 van 24 tot 30 oktober zijn deuren opent in München. ’s Werelds grootste vakbeurs voor bouwmachines, bouwmateriaalmachines, mijnbouwmachines, bouwvoertuigen en bouwmachines verwacht een… Lees verder →

 • Rollon ontwikkelt all-in-one pakket voor cobots

  Rollon biedt nu een all-in-one pakket aan voor cobots. (Foto: Rollon)Rollon heeft zijn expertise op het gebied van universele robots uitgebreid en biedt nu een all-in-one pakket voor cobots. Het pakket heeft onder meer UR+-gecertificeerde lineaire assen, die individueel configureerbaar en eenvoudig te bedienen zijn.… Lees verder →

 • Siemens Gamesa

  Serieproductie van 11 MW windturbines gestart in Cuxhaven

  De eerste geassembleerde turbine zal worden geïnstalleerd in het offshore windpark Hollandse Kust Zuid (foto: Siemens Gamesa)Op 14 januari 2022 verliet de eerste in serie gefabriceerde SG 11.0-200 DD gondel de Siemens Gamesa fabriekshal in Cuxhaven. De fabriek is sinds de zomer maandenlang omgebouwd en… Lees verder →

 • Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s (Foto: Audi)Energiemaatschappij RWE heeft recent een opslagfaciliteit geopend. Deze is gebaseerd op gebruikte hoogspanningsaccu’s (EV-accu’s) van elektrische Audi’s. De installatie staat op het terrein van de waterkrachtcentrale van RWE aan een stuwmeer bij Herdecke in… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven